آنچه در این مقاله میخوانید :
دیسک کمر چیست؟
ستون فقرات ما از ۲۶استخوان تشکیل شده که در میان آنها ماده ژله مانندی به نام دیسک وجود دارد. دیسکها فشارهایی که به ستون فقرات وارد میشود را جذب میکنند و به نوعی ضربهگیر هستند. همه افراد دیسک کمر دارند ولی منظور از این بیماری، بیرون زدگی یا فتق دیسک کمر است که البته شیوع بالایی دارد؛ شاید به همین دلیل افراد زیادی به دنبال درمان دیسک کمر یا به طور صحیحتر درمان فتق دیسک کمر خود هستند.
این دیسک از آب و پروتئین ساخته شده که با افزایش سن و به مرور زمان آب خود را از دست میدهد و انعطاف آن کم میشود؛ در نتیجه متحمل تغییرات تخریبی و پارگی میشود. زمانی که این اتفاق می افتد، دیسک به ریشههای عصبی اطرافش فشار وارد میکند و ممکن است به دنبال آن، درد و بی حسی و ضعف عضلانی در اندام تحتانی به وجود آید.
بیرون زدگی دیسک کمر در سنین ۴۰به بالا غالباً وجود دارد ولی متاسفانه میانگین سنی مبتلایان به این بیماری پایینتر هم آمده است. به طوری که حتی جوانان ۱۶تا ۲۰ساله نیز به این بیماری دردناک مبتلا میشوند.
توجه: بیرون زدگی، فتق یا پارگی دیسک کمر تعریفی درست از این بیماری است اما به دلیل رواج عام واژه «دیسک کمر» در این مقاله نیز از همین نام برای تعریف بیماری فوق استفاده شده است.
علل دیسک کمر چیست؟
با توجه به شیوع بالای این بیماری، علت بیرون زدگی دیسک کمر میتواند موارد مختلفی باشد. اغلب با افزایش سن و آسیبهای ایجاد شده در ستون فقرات و دیسکهای بین مهرهای، تغییرات تخریبی ستون فقرات ایجاد میشوند.
تغییرات تخریبی باعث از دست رفتن آب دیسکهای بین مهرهای میشود. دیسکهایی که آب خود را از دست میدهند در اثر کوچکترین فشار دچار فتق یا پارگی خواهند شد.
اکثر افراد به طور دقیق علت دیسک کمر خود را نمیدانند و به همین دلیل دچار مشکلات بیشتری حین درمان دیسک کمر خواهند شد. در ادامه شایعترین علل دیسک کمر را ذکر کردهایم.
اضافه وزن
اضافه وزن علاوه بر مضراتی که برای بدن دارد، به عنوان علت دیسک کمر شناخته میشود. با افزایش وزن، فشار روی دیسکهای بین مهرهای بیشتر شده و آنها را مستعد بیرون زدگی میکند.
افرادی که دچار چاقی و اضافه وزن هستند، تحرکت کافی نداشته و احتمالاً وضعیت مناسب ستون فقرات را در اعمال روزمره رعایت نمیکنند. این موضوع تاثیر مستقیم روی سلامت دیسکهای بین مهرهای دارد.
شغل
مشاغلی که با بلند کردن و حمل اجسام سنگین، نشستنهای طولانی پشت میز، هل دادن و کشیدن اجسام سنگین و به طور کلی فعالیتهایی که با خم شدن و یا چرخشهای تنه همراه هستند، خطر ابتلا به فتق دیسک را افزایش میدهند.
بلند کردن غیر اصولی اجسام خیلی سنگین به عنوان علت پارگی دیسک کمر شناخته شده است؛ شایان ذکر است این مورد برای افرادی که به جهت شغلی درگیر بلند یا حمل کردن اجسام سنگین هستند، بیشتر رخ میدهد.
نشستنها و ایستادنهای طولانی مدت
هیچ گاه به مدت طولانی در یک وضعیت نباشید. اگر نشستهاید بلند شده و کمی راه بروید و اگر مدت طولانی سرپا ایستادهاید، بنشینید و کمی استراحت کنید.
نشستن و ایستادنهای طولانی مدت علاوه بر خستگی عضلات، دیسکهای بین مهرهای ستون فقرات را متحمل فشار بیشتر کرده و میتواند علت دیسک کمر باشد.
سبک زندگی
سبک زندگی به عنوان مسئلهای بسیار مهم در سلامت ستون فقرات و همچنین دیسکهای بین مهرهای نقش دارد. افرادی که سبک زندگی غیر فعالی دارند ریسک بیرون زدگی دیسک کمر را بیشتر از افراد فعال دارند.
افراد کم تحرک و افرادی که وضعیتهای صحیح قرارگیری ستون فقرات را حین انجام کارهای سخت رعایت نمیکنند، بیشتر از سایرین دچار بیماری دیسک کمر خواهند شد. بنابراین برای درمان دیسک کمر، سعی کنید ورزش را حتماً در برنامه خود داشته باشد.
علائم دیسک کمر چیست؟
بسیاری از افراد با کوچکترین تجربه کمردرد، احتمال ابتلا به بیرون زدگی دیسک کمر را میدهند. در واقع فتق یا پارگی دیسک کمر میتواند در شرایطی اتفاق بیافتد اما نباید آنرا با کمردردهای معمولی که بعضی مواقع رخ میدهند، اشتباه گرفت. بیرون زدگی دیسک اغلب در قسمت کمر و درصد کمتری در گردن اتفاق میافتد. در زیر به علائم دیسک کمر اشاره میکنیم:
درد دستها و یا پاها
اگر بیرون زدگی دیسک در قسمت کمر اتفاق بیفتد، بیشترین درد در قسمت باسن، ران و ساق احساس میشود.
در صورتیکه این اتفاق در گردن رخ دهد، درد به بازو و آرنج منتشر میشود. این دردها ممکن است حین سرفه، عطسه و یا وضعیت های خاصی از ستون فقرات، به دست یا پا منتشر شوند.
درواقع بیشترین شکایت بیماران از علائم دیسک کمر این مورد است. دردهایی که به دلیل بیرون زدگی یا پارگی دیسک کمر اتفاق میافتند، اغلب عصبی بوده و به صورتهای تیز، سوزن سوزن شدن یا… توصیف میشوند.
حس گزگز و مورمور یا بی حسی
افرادی که بیرون زدگی دیسک کمر دارند، گاهاً این مشکلات را در قسمتی از اندامهای خود تجربه میکنند. درواقع احساس گزگز بخشی از بدن از جمله اذیت کنندهترین علائم دیسک کمر است که اغلب افراد را کلافه میکند.
احساس مورمور شدن در افراد مبتلا به دیسک کمر میتواند قسمتهای مختلفی از بدن را درگیر کند. درواقع بسته به محلی که دچار فتق دیسک کمر شده، این احساس میتواند در قسمتهای مختلفی نظیر انگشتان پا، باسن، ران، پا یا… تجربه شود.
ضعف عضلانی
ممکن است است توانایی فرد در گرفتن یا حمل کردن اجسام مختل شود. همچنین به دلیل ضعف ستون فقرات ممکن است توانایی فرد در راه رفتن یا بالا رفتن از پلهها کاهش یابد. اینگونه شرایط به عنوان افتادگی پا شناخته میشوند و از مهمترین علائم دیسک کمر هستند. علت همه این اتفاقات تحت فشار بودن ریشه های عصبی به علت بیرون زدگی دیسک کمر است که در موارد نادر، باعث بی اختیاری ادراری میشود.
درد پایین کمر
یکی دیگر از علائم دیسک کمر درد در پایین کمر است که میتواند مشکلاتی برای افراد به وجود بیاورد. این درد همیشگی نیست و بعضی مواقع از بین میرود.
اکثر افراد با تجربه دردهای کمری سراغ درمان دیسک کمر خود میروند. این دردها از جمله دردهای ناتوان کننده هستند.
پیشگیری از دیسک کمر
بیرون زدگی، فتق یا پارگی دیسک کمر به عنوان یک بیماری دردناک میتواند شما را در انجام فعالیتهای روزمره و کارهای مهم ناتوان کند. با انجام راهکارهای پیشگیری از دیسک کمر میتوانید ریسک ابتلا به این بیماری دردناک را کم کرده و سلامت ستون فقرات خود را تضمین کنید.
در ادامه به ذکر راههایی برای پیشگیری از فتق دیسک کمر پرداختهایم.
- با انجام تمرینات و تقویت عضلات تنه که حمایت کننده ستون فقرات ما هستند، ریسک آسیب آن کاهش مییابد.
- حفظ حالت بدنی استاندارد در هر وضعیتی به خصوص در نشستنهای طولانی مدت، وضعیت مناسب ایستادن و نحوه صحیح حمل اجسام سنگین، فشار روی ستون فقرات را کاهش میدهد.
- اضافه وزن عامل مهمی در افزایش فشار روی دیسکهای بین مهرهای بوده و احتمال بیرونزدگی دیسک کمر را افزایش میدهد.
برای پیشگیری از دیسک کمر چه بخوریم؟
همانطور که گفته شد، اضافه وزن و تغذیه به طور مستقیم روی سلامت ستون فقرات و کیفیت زندگی ما تاثیر دارند و میتوانند سلامت کلی بدنمان را تحت تاثیر قرار دهند. استخوانها، عضلات و سایر اجزای ستون فقرات ما برای حمایت نیازمند حفظ قدرت کافی هستند و این قدرت با تغذیه جذب میشود.
کلسیم
کلسیم از اهمیت ویژهای برخوردار است چون قسمت اعظم مواد معدنی استخوان را تشکیل میدهد. میزان مناسب مصرف آن به حفظ حجم مناسب استخوان و جلوگیری از پوکی استخوان علی الخصوص در سنین پیری ضروری است.
حفظ تعادل در میزان کلسیم بدن میتواند شما را از انجام مراحل درمان دیسک کمر رها سازد؛ درواقع با انجام راههای پیشگیری از فتق دیسک کمر، به این بیماری دچار نخواهید شد.
منیزیم
منیزیم هم یکی از مواد معدنی کلیدی است که به علت وجود آن در ساختار استخوان و انجام بسیاری از واکنشهای شیمیایی در بدن اهمیت ویژهای در سلامت ستون فقرات دارد. اگر منیزیم کافی در خون وجود نداشته باشد، کمبود آن با برداشت این ماده از استخوان جبران میشود و استخوان شروع به تحلیل رفتن میکند.
منیزیم همچنین برای انقباض عضلات و حفظ قدرت آنها برای حمایت ستون فقرات لازم است. منابع منیزیم ماهی، حبوبات، ماست، آووکادو، موز، دانههای روغنی و شکلات بالای ۷۰% هستند.
ویتامین D3
ویتامین D3 به جذب کلسیم کمک میکند و کمبود آن در افراد، شایع است. ویتامین D3از جمله ویتامینهای مهم و لازم برای بدن است و باعث پیشگیری از مشکلاتی مانند پوکی استخوان میشود. منابع غنی ویتامین D3، ماهیهای چرب مانند سالمون، جگر، زرده تخم مرغ، شیر و نانهای غنی شده است.
ویتامین C
ویتامین C برای کلاژن سازی ضروری است. کلاژن مادهای است که در ساختار عضلات، تاندونها و پوست وجود دارد. میزان مناسب ویتامین C برای ترمیم ساختارهای عضلانی، تاندونها، رباطها و دیسکهای بین مهرهای ضروری است. منابع مناسب ویتامین C شامل میوه جات، توت فرنگی، کیوی و مرکبات، فلفل قرمز و سبز، کلم بروکلی و گوجه فرنگی است.
حالتهای صحیح ستون فقرات
همانطور که گفته شد، حفظ حالات صحیح بدن برای پیشگیری از دیسک کمر یا حتی درمان دیسک کمر بسیار ضروری است. در صورتی که اعمال روزمره خود را به حالتهای صحیح انجام دهید، ستون فقرات شما کمتر مستعد مشکلاتی مانند بیرون زدگی دیسک کمر خواهد بود.
در ادامه برخی از مهمترین حالتهای صحیح قرارگیری ستون فقرات توضیح داده شده است.
حالت صحیح بلند کردن جسم سنگین
اولاً سعی کنید از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید و این کار را به وسیله کمکیهایی مثل اهرم یا ماشین انجام دهید. در صورتی که مجبور به بلند کرده اجسام سنگین هستید، باید آنرا به روشی بلند کنید که کمترین فشار را روی ستون فقرات شما داشته باشد.
مانند تصویر هنگام بلندکردن یک جسم بهجای خم کردن بیشازحد کمر، از پاهای خود کمک بگیرید و به آرامی جسم را بلند کنید. دقت کنید که بلند کردن ناگهانی جسم ممکن است آسیبهای جدی به بدنتان وارد کند.
حالت صحیح نشستن پشت میز
اگر کارتان به گونهای است که مجبورید برای مدت طولانی پشت میز بنشینید؛ لازم است بین تغییر شغل یا حالت صحیح نشستن یکی را انتخاب کنید.
به مانند تصویر نحوه صحیح نشستن پشت میز به گونهای است که ستون فقرات شما در حالت S باشد. البته میز، صندلی و زیر پای شما باید به گونهای استاندارد تنظیم شوند. همچنین سعی کنید پس از 20 دقیقه پشت میز نشستن، بایستید و کمی حرکات کششی انجام دهید.
حالت صحیح خوابیدن
خوابیدن صحیح در سلامت ستون فقرات نقش مهمی دارد؛ زیرا موقعی که در خواب هستیم، بدن در وضعیتی به مدت طولانی قرار میگیرد. اگر وضعیت ما هنگام خواب نادرست باشد، ستون فقرات به مدت طولانی تحت فشار خواهند بود.
بنابراین برای پیشگیری از دیسک کمر لازم است درست بخوابید.
در ابتداً به این نکته توجه کنید که خوابیدن روی شکم برای ستون فقرات بسیار مضر است؛ پس هرگز روی شکم نخوابید. همچنین سعی کنید حالتهای درست خوابیدن را بیاموزید و آنها را اجرا کنید. توجه به نوع بالشت و تشک میتواند نیمی از این قضیه باشد.
تشخیص دیسک کمر
ازجمله راههای تشخیص دیسک کمر، استفاده از فنّاوری MRIتست نوار عصب و عضله و همچنین تست SLR است. همانطور که در شکل میبینید، نحوهی انجام این تست به این صورت است که: درمانگر پای شمارا با زانوی صاف بالا میآورد، اگر درد به پاها منتشر شود نشانهی مثبت بودن تست است.
۹ درمان دیسک کمر با ورزش
در ویدیو زیر به درمان بیرون زدگی دیسک و فتق دیسک خواهیم پرداخت.
ورزش برای درمان دیسک کمر بسیار مفید است و سبب تقویت عضلات پشت، شکم و عضلات حمایت کننده ستون فقرات میشود. افراد باید برای انجام حرکات ورزشی با تیم درمانی خود مشورت کنند. 9 مورد از تمرینات ساده درمان دیسک کمر با ورزش در ادامه ذکر شده است.
تمرین اول:
به شکم دراز بکشید و دستانتان را زیر شانهها قرار دهید. دستان خود را به زمین فشار دهید تا شانههای شما شروع به بلند شدن کند.
عضلات پشت خود را ریلکس کنید و برای یک دقیقه در همین وضعیت قرار بگیرید. این روش به عنوان درمان دیسک کمر با ورزش شناخته میشود و بسیار موثر است.
تمرین دوم:
تمرین دوم را با قرارگیری در حالت چهار دست و پا شروع کنید. یک پا را بالا آورده و صاف کنید و همزمان دست مخالف را بالا بیاورید.
به مدت پنج ثانیه نگه دارید و سپس این حرکت را برای دست و پای مخالف انجام دهید. 12_8 تکرار برای هر پا انجام دهید. این تمرین برای افزایش ثبات پشت حین انجام حرکات دستها و پاها بسیار مفید است و به عنوان نمونه مهم ورزش برای درمان دیسک کمر شناخته میشود.
تمرین سوم:
به پشت دراز بکشید و پاهای خود را خم کنید تا کف پا روی زمین قرار بگیرد. عضلات شکمی خود را سفت کنید و پشت خود را به زمین فشار دهید.
پاهایتان را به داخل سینه بکشید و 30_15 ثاینه نگه دارید. سپس برای پای دیگر هم انجام دهید. این درمان خانگی دیسک کمر را پنج تکرار برای هر پا انجام دهید.
تمرین چهارم: کشش عضلات همسترینگ
برای درمان دیسک کمر با ورزش دادن به عضلات همسترینگ، به پشت دراز بکشید و یکی از پاهای خود را بالا آورده و با استفاده از یک بند، کشش ملایمی ایجاد کنید؛ این کشش را باید پشت پای خود احساس کنید. 20_15 ثانیه این کشش را نگه دارید و دو تا چهار بار برای هرپا انجام دهید.
تمرین پنجم: پل زدن
به پشت دراز بکشید و پاهای خود را خم کنید تا کف پا روی زمین قرار بگیرد. حالا سعی کنید باسن خود را به هم فشار داده و همزمان لگنتان را از روی زمین بلند کنید. شانهها، لگن و زانوهای شما باید در یک راستا قرار بگیرند.
حدود 6 ثانیه نگه دارید و به وضعیت اولیه بازگردید. برای درمان دیسک کمر با ورزش، این تمرین را هشت الی ده بار تکرار کنید.
تمرین ششم: اجتناب از صاف بالا آوردن پاها
بالا آوردن پا بصورت صاف گاهاً به عنوان یکی از تمرینات مفید برای تقویت عضلات شکمی مورد استفاده قرار میگیرد. در صورتیکه عضلات شکمی به اندازه کافی قوی نباشند، این تمرین باعث افزایش کمر درد میشود.
برای درمان خانگی دیسک کمر، بجای این حرکت یک پای خود را خم کرده و سعی کنید عضلات شکمی خود را منقبض نمایید. سپس پای دیگر را مستقیم بالا بیاورید. این تمرین (SLR Stretch) را برای هر پا 10 بار تکرار کنید تا اثر آنرا روی درمان فتق دیسک کمر مشاهده کنید.
تمرین هفتم: تمرین تکیه به دیوار
25_20 سانتی متر از دیوار فاصله گرفته و سپس به دیوار تکیه دهید تا کمر شما صاف و به دیوار بچسبد. آرام آرام به سمت پایین بیایید تا زانوهایتان خم شود. پشت خود را به دیوار فشار داده و تا ده بشمارید. 12_8 تکرار انجام دهید.
تمرین هشتم: تمرین با وزنه
تمرین با وزنه یک ورزش برای درمان دیسک کمر است و در صورتیکه بصورت صحیح انجام شود، آسیبی به ستون فقرات وارد نمیکند. در واقع میتواند به کاهش درد کمردردهای مزمن کمک کند اما در شرایط حاد، افزایش فشار روی عضلات پشت و رباط ها میتواند ریسک آسیب را افزایش دهد. قبل از انجام تمرین با وزنه، حتماً با تیم درمانی خود راجع به موضوع مشورت کرده و از او بخواهید که ورزشها و تمرینات مضر برای دیسک کمر را معرفی کند.
تمرین نهم: تمرینات هوازی و پیلاتس
تمرین هوازی از جمله راههای درمان خانگی دیسک کمر بوده و باعث تقویت ریهها، قلب و رگهای خونی میشود؛ تمرینات هوازی میتواند باعث کاهش وزن و تناسب اندام نیز شود. پیادهروی، شنا و دوچرخه سواری ممکن است در رفع دیسک کمر و کاهش درد در افراد مبتلا به کمر درد موثر باشد.
پیلاتس ترکیبی از تمرینات کششی، تقویتی و تمرینات شکم است. پیلاتس زیر نظر یک مربی باتجربه، ممکن است به کاهش درد افراد با کمر درد کمک کند؛ بنابراین حتماً با مربی خود راجع به کمر درد صحبت کنید، چون ممکن است بعضی از حرکات برای شما مضر باشد.
ورزشهای مضر برای دیسک کمر
درمان دیسک کمر با ورزش بسیار کارساز و مفید است؛ چرا که تمرین میتواند هرگونه احساس ناخوشایند و دردناک را از عضلات و ستون فقرات پاک کند البته به شرطی که اصولی باشد.
اگر کمردرد یا دردهای ناشی از بیرون زدگی یا پارگی دیسک کمر بیش از 15 دقیقه هنگام تمرین ادامه پیدا کند، انجام تمرینات باید متوقف شود.
دراز و نشست
حرکت دراز و نشست کامل، به علت وارد کردن فشار زیاد به ستون فقرات و دیسکهای بین مهرهای برای افراد دچار کمردرد توصیه نمیشود. این تمرین را میتوانید به روشهای اصولی و ملایمتر انجام دهید؛ البته باید توجه کنید که قبل از انجام تمرین دراز و نشست، با پزشک متخصص خود مشورت کرده باشید که بعداً دچار مشکل نشوید.
خم شدن برای لمس انگشتان پا
بعضی تمرینات ممکن است درد فتق دیسک کمر را تشدید کنند. برای مثال وقتی فرد برای لمس نوک انگشتان پا در حالت ایستاده به جلو خم میشود، استرس زیادی روی دیسک بین مهرهای و رابطهای اطراف ستون فقرات وارد شده و درد ممکن است افزایش یابد. بنابراین از انجام این حرکت خودداری کنید.
درمانهای تزریقی دیسک کمر
تزریقات استروئیدها مانند کورتون، یکی از روشهای درمانی رایج کمردرد و پاها است.اهداف تزریق، کاهش درد است اما معمولاً همراه با برنامههای درمانی دیگر مانند فیزیوتراپی برای اثربخشی بیشتر استفاده میشود.
بیشتر پزشکان با این نظریه موافقند که هرچند اثرات تزریق، کوتاه مدت هستند (از یک هفته تا یک سال) اما در مراحل حاد بیماری اثربخشی زیادی در کاهش درد بیمار دارند.
علاوه بر آن، کاهش درد ناشی از تزریق باعث میشود فرد بتواند تمرینات و برنامه درمانی فیزیوتراپی خود را به نحو بهتری انجام دهد.
روش تزریق، علاوه بر کمر در گردن نیز استفاده میشود. تزریق، دارو را مستقیماً در منشا ایجاد درد وارد میکند و با کنترل التهاب در آن ناحیه، باعث کاهش درد دیسک کمر یا گردن میشود.
جراحی دیسک کمر
اصولاً جراحی ستون فقرات تا زمانی که درمانهای غیرجراحی انجام نشده باشند، توصیه نمیشود. درواقع قبل از جراحی باید روشهای سادهتر مثل درمان دیسک کمر با ورزش یا روشهای سنتی را طی کرده باشید. به طور کلی روشهای درمان ساده دیسک کمر شامل موارد زیر است:
- داروهای ضدالتهابی
- کاهندههای درد
- فیزیوتراپی و تمرین درمانی
- تزریق استروئیدها
- استراحت
در صورتیکه موارد فوق موثر واقع نشده و همچنان درد فرد باقی بماند و کیفیت زندگی او را تحت تاثیر قرار دهد، انواع مختلفی از جراحیهای دیسک کمر وجود دارد.
قبل از عمل جراحی دیسک کمر
جراح شما احتمالاً با استفاده از روشهای مختلف عکس برداری ستون فقرات و تستهای عصبی، بهترین روش جراحی را انتخاب میکند. فاکتورهای دیگر شامل سن فرد، وضعیت کلی بدنی و محل دیسک آسیب نیز توسط پزشک بررسی خواهد شد.
مرحله قبل از عمل جراحی دیسک کمر بسیار مهم است به نوعی پایه کار محسوب میشود.
لامینکتومی
در این روش، جراح قسمتی از مهره به اسم لامینا را که در پشت مهره قرار داشته و عصب از جلوی آن عبور میکند، بر میدارد. از این طریق فشار از روی عصب برداشته شده و دردهای کمری درمان میشوند. روش لامینکتومی از جمله روشهای رایج درمان دیسک کمر و مشکلات ستون فقرات است.
دیسککتومی
این روش رایج ترین روشی است که برای درمان دیسک کمر استفاده میشود. در این روش قسمتی از دیسک را که باعث فشار روی عصب میشود، برمیدارند. در برخی افراد ممکن است نیاز باشد کل دیسک برداشته شود.
دیسک مصنوعی
در این روش دیسک آسیب دیده با یک دیسک مصنوعی از جنس پلاستیک و فلز جایگزین میشود. در صورتی که فرد دچار آرتروز یا پوکی استخوان بوده و یا بیش از یک دیسک آسیب دیده باشد، این روش برای درمان دیسک کمر توصیه نمیشود.
چسباندن مهرهها
دو یا چند مهره ستون فقرات بصورت دائمی به هم متصل میشوند. ممکن است از پیجهای فلزی برای حمایت ستون فقرات استفاده شود. در این روش مهرههایی که متصل شده اند به صورت دائمی بی حرکت میشوند.
خطرات احتمالی و انتظارات پس از جراحی
همه جراحیها خطراتی دارند مانند ریسک ابتلا به عفونت، خونریزی و آسیبهای عصبی. اگر دیسک برداشته نشود، ممکن است دوباره پاره شود. در جراحی چسباندن مهرهها، ایجاد درجاتی از سفتی محتمل است که امکان دارد بصورت دائمی باشند.
پس از جراحی، دستورات لازم در مورد ادامه فعالیتها و شروع تمرینات توسط جراح به شما داده میشود. در بعضی کیسها ممکن است به فیزیوتراپی نیاز باشد.
پیشگیری از ایجاد مشکلات بیشتر
برای اینکه در آینده مشکلات بیشتری برای ستون فقرات ایجاد نشود، وزن خود را مدیریت کنید. عضلات شکم و کمر خود را تقویت کنید تا از ستون فقرات شما حمایت کنند. حین بلند کردن اجسام، حتماً از پاها کمک بگیرید و ستون فقرات خود را خم نکنید. دکتر یا فیزیوتراپیست شما تمرینات مناسب را به شما آموزش میدهد.
عاااااالییی بود😍..ممنون از مطالب مفیدتون
با عرض سلام و احترام. سوالی دارم از خدمتتون، این دیسک که از آب و پروتئین تشکیل شده با مراعات کردن قابلیت ترمیم داره؟!
سلام خدمت شما …
بله دیسک قابلیت ترمیم دارد
سلام مرجان عزیز…
ممنون از نظر لطفتون
سلام فدای شما
ممنون واقعا اطلاعات کامل ومفیدبود
احسان جان ممنون از نظر لطفتون
باعث افتخار ماست که کاربرانی مثل شما داریم.
سلام 14 سالمه یه مشکلی در ناحیه ی ستون فقراتم پیش اومده به سیاتیکم میزنه کله پام درد میگیره تقریبا 4 ماهه این مشکلو دارم این چند روزم کمر دردم بیشتر شده.چ کنم؟
سلام …
مطلب بالا را بطور کامل مطالعه کنید .. پاسخ کاملی به سوال شماست
در صورت عدم بهبود علائم برای معاینه به پزشک مراجعه کنید.
سلام چگونه دیسک ترمیم می شود؟
با سلام بابت مطالب مفیدتون ممنونم
۲۲ سالمه تو سن کم کار می کردم و الان هر از چنگاهی وقت مشخصی نداره کمر درد اونم تو یه ناحیه انگار یه نقطه درد میکنه به سراغم میاد تو حالت ایستاده یا خوابیده یا یه حالتی که بدن ثابته درد انچنانی نداره ولی وقتی خم راست میشم اون نقطه دردش تیر میشکه
میشه یه توضیح مختصری دربارش بدید .خیلی ممنونم