آنچه در این مقاله میخوانید :
معرفی
در علم روماتولوژی پزشکی، روماتیسم بیماری هایی است که مفاصل و استخواه های همبند را درگیر میکند. نام دیگر روماتیسم مفصلی آرترین روماتوئید و روماتیسم قلبی، تب روماتیسمی است.
انواع این بیماری مختلف است ولی روماتیسم مفصلی و قلبی در زنان و روماتیسم ستون فقرات در مردان شایع تر است.
انواع روماتیسم
- روماتیسم مفصلی: روماتیسم مفصلی یا Rheumatoid arthritis یک بیماری است که باعث التهاب و درد مفاصل بدن میشود. بیماری که اغلب مزمن بوده و در طولانی مدت میتواند به تخریب مفصل دامن بزند.روماتیسم مفصلی در هر سنی میتواند بروز کند اما در سنین 40 تا 60 سالگی بیشتر دیده میشود. ژن در این بیماری اهمیت دارد و میتواند دلیلی بر ابتلای مبتلایان باشد. در جهان حدود 1 درصد از مردم به نوعی به این بیماری دچار هستند.
- روماتیسم قلبی : روماتیسم قلبی، به وضعیتی گفته میشود که در آن بر اثر ابتلا به تب روماتیسمی، آسیبی دائمی به دریچههای قلب وارد میشود. آسیب به دریچههای قلب از جایی شروع میشود که بدن به عارضه عفونی و التهابی که بر اثر باکتری استروپکوک ایجاد میشود، مبتلا میشود. این عارضه در ابتدا باعث گلو درد میشود و سپس میتواند باعث آسیب به سایر اعضا از جمله قلب شود و باعث بروز تب روماتیسمی شود
- روماتیسم چشمی : يووئيت كه به اصطلاح روماتيسم چشمي نيز ناميده مي شود در واقع التهاب يك يا چند لايه از لايه هاي چشم است كه با علائمي از جمله كاهش ديد، قرمزي ، و دردعميق چشم به صورت يكطرفه يا دو طرفه حادث مي شود. علت التهاب لايه هاي چشم در كل مي تواند به دلايل عفوني يا غير عفوني باشد كه مجموعه حالات غير عفوني به عنوان يووئيت التهابي يا روماتيسم چشمي شناخته مي شود.
- روماتیسم ستون فقرات :اسپوندیلیت آنکیلوزان (روماتیسم ستون فقرات) یا AS یک بیماری مزمن و التهابی است که علائم آن درد و خشکی عضلات است. این بیماری بیش از همه ستون فقرات را تحت تاثیر قرار می دهد و موجب خشکی و اسپاسم کمر، خمیده شدن ستون فقرات و درد هنگام نشستن و خم شدن می شود. این بیماری همچنین می تواند سایر مفاصل بدن را نیز تحت تاثیر قرار بدهد.
علائم عمومی روماتیسم چیست؟
در 70 درصد موارد شروع روماتیسم مفصلی با علائم عمومی مانند ضعف، کاهش اشتها، درد مبهم عضلات و احساس خستگی است. بیمار ممکن است ماهها قبل از اینکه دچار درد و تورم مفصل شود این علائم را داشته باشد.
علائم مفصلی روماتیسم چیست؟
این علائم در 30 درصد مبتلایان دیده میشود.
- درد مفاصل با حرکت یا فشار وارد کردن بر آن
- احساس خشکی مفصل که معمولا در صبح بیشتر است ولی با گذشت زمان بهتر میشود.
- تورم مفصل
- درد در اندام های تحتانی که موجب لنگش افراد میشود.
علائم غیر مفصلی روماتیسم چیست ؟
این علائم در 40 درصد مبتلایان دیده میشد.
- برآمدگی های بدون درد زیر پوست که در 25 درصد مبتلایان وجود دارد. به آنها ندول روماتیسمی Rheumatoid nodules میگویند.
- تنگی نفس به موجب درگیر شدن بافت ریه
- درگیر شدن عروق خونی در هر جایی از بدن که بیشتر در عروق پوست و دستگاه عصبی است ولی میتواند در عروق خونی روده، طحال، لوزالمعده، ریه، کبد، گره های لنفاوی و کبد هم باشد. درگیری عروق در هر کدام از این اعضاء میتواند علائم مخصوص به آن عضو را ایجاد کند.
- درگیر شدن و آسیب دیدن چشم که همان روماتیسم چشمی است.
- التهاب در تاندون ها
- کم خونی
- تب
مفاصل هدف بیماری روماتیسم ؟
مفاصل مچ پا ، پا ، انگشتان دست و دست و مچ دست از اهداف این بیماری مزمن هستند.زانو، مفصل ران، شانه، آرنج و گردن هم در این بیماری درگیر میشوند. و در عین حال تمامی مفاصل بدن میتوانند در اثر این بیماری درگیر شوند.
عوارض بیماری روماتیسم مفصلی
- بیماری های قلبی عروقی مانند حمله قلبی که هم میتواند به علت افزایش فشار خون و کاهش سطح فعالیت بدنی در این بیماران باشد و هم میتواند به علت مصرف داروهایی باشد که بیمار مجبور به استفاده از آنها است.
- عفونت مفصلی یا عفونت در دیگر نقاط بدن که هم میتواند به علت خود بیماری ایجاد شود و هم به علت مصرف داروهایی باشد که بیمار مصرف میکند.
- پوکی استخوان که هم میتواند به علت خود بیماری ایجاد شود و هم به علت مصرف داروهایی باشد که بیمار مصرف میکند. همچنین بیمار مبتلا به روماتیسم مفصلی به علت وجود درد فعالیت بدنی کمی دارد و همین کاهش فعالیت بدنی میتواند موجب بروز پوکی استخوان یا استئوپروز شود.
- سندروم کانال کارپ
- پارگی تاندون های پشت مچ دست
- جابجایی و دررفتگی مهره های بالایی گردن و بدنبال آن فشار به نخاع و بروز علائم عصبی
اگر این معیار ها را داشتید روماتیسم مفصلی دارید:
هفت معیار وجود دارد که هرچه تعداد بیشتری از آنها در یک بیمار موجود باشند احتمال اینکه مشکل بیمار روماتیسم مفصلی باشد بیشتر است. این معیارها عبارتند از:
-
خشکی صبحگاهی در مفاصل که بیش از یک ساعت طول بکشد
-
تورم مفصلی در حداقل سه مفصل از بدن
- تورم در یکی یا چند تا از مفاصل دست (مفاصل انگشت یا مچ دست)
- تورم در دو مفصل قرینه در دو طرف بدن
- وجود ندول های زیر جلدی
- تست آزمایشگاهی “فاکتور روماتوئیدی” RF مثبت
- کاهش دانسیته استخوان در استخوان های دست و خوردگی سطوح مفصلی در مفاصل دست در رادیوگرافی بیمار
روماتیسم قلبی
پیشگیری از روماتیسم
- رژیم غذایی خوب داشته باشید
- ورزش را رها نکنید
- چربی های زیاد مساوی است با = فشار زیاد روی مفاصل
نکات پایانی
بیماری خجالت ندارد؛ اگر بستن آتل، به دست گرفتن عصا یا واکر، استفاده از توالت فرنگی و لوازم و وسایل دیگر را نشانه هر چیزی، از خجالت تا احساس پیری میدانید بهتر است اندکی بیشتر درنگ کنید. ممکن است این نگاه و طرز تلقی باعث شود صدمهای بیشتر به مفاصلتان بزنید. این وسایل میتواند محافظت بیشتری از مفصل و بندها کند.
ورزش و نرمش علاوه بر مزایای بسیار برای تندرستی عمومی و سلامت کلی بدن، باعث حفظ تناسب اندام و جلوگیری از چاقی و مضرات آن میشود. همچنین سوختوساز بدن را بالا برده، عوامل متعددی را در پیشگیری از بالا رفتن اسید اوریک خون دخیل میکند و به این طریق میتوان از بروز آرتریت پیشگیری کرد یا صدمات و آسیبهای وارده را کاهش داد. شنا و حرکات نرمشی در آب یکی از بهترین ورزشها برای این مورد محسوب میشود.
سلام
من تقریبا هفت سال میشود که تمام عضلات و حتی استخوانهای بدنم به شمول بند انګشتان و ساق دست و پا و بازو و ران و مهره های کمر و ګردنم سوزش میکنند و درد ندارند.
الیته زمانی سوزش میکنند که اندکی فشار بالایش وارد شود اګر چه این فشار برداشتن مبایل و یا چیزی کوچک تر هم باشد. و در حالت عادی نورمال میباشند.