آنچه در این مقاله میخوانید :
معرفی
موکوسل تورم پراز مایع در لب یا داخل دهان است که میتواند هم دردناک و هم نازیبا باشد. اکثر کیستهای موکوسل در لب پایین ایجاد میشوند و معمولا موقتی و بدون درد هستند. این کیستها میتوانند در هر کجای دهان شما ایجاد شده و چهرهی زشتی ایجاد کنند.
همانطور که گفته شد این کیستها و غدد مخاطی میتوانند بدون درد و موقتی باشند؛ اما توجه کنید! در صورتی که موکوسل به حال خود رها شده و درمان نشود، بیماری دائمی شده و میتواند دردناک شود.
به شما پیشنهاد میکنیم، این مقاله فوق العاده از دکترنیم را مطالعه کنید تا از خطرات جدی موکوسل در امان بمانید و شانس ابتلا به این بیماری را به صفر نزدیک کنید. با ما همراه باشید.
علت موکوسل
کیستهای مخاطی این بیماری، اغلب به دلیل آسیب به حفره دندان پدید میآیند. برای مثال شایعترین علت موکوسل گزش لب است. موارد زیر نیز میتوانند علت موکوسل باشند:
- پارگی یک غده بزاقی
- سوراخ کردن لب برای زیبایی
- آسیب دندانهای مجاور
همچنین بهداشت دهان و دندان ضعیف و عادت به گزش لب به دلیل استرس، میتواند شما را در معرض ابتلا به این بیماری قرار دهد. آمار ابتلا در زنان و مردان به این بیماری یکسان بوده و میتواند در هر سنی اتفاق بیافتد اگرچه شایعترین رده سنی بین 10 تا 25 سال است!
عوامل افزایش دهنده خطر؟
موکوسل از آن دسته بیماریهایی است که میتوان علت آنرا تا حدودی حدس زد. برای مثال به دلیل بهداشت ضعیف دندان و دهان میتواند رخ دهد. اما عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به این بیماری در زیر به طور موردی آمده است:
- پارگی یک غده بزاقی
- گزش یا کندن پوست لب
- عدم بهداشت کافی دهان و دندان
- استفاده از خمیردندانهای غیر استاندارد
- سوراخ کردن یا جراحی لب برای زیبایی
علائم موکوسل
علائم موکوسل به طریقه ایجاد و عمق زخم بستگی دارد. در واقع بعضی از کیستهای مخاطی میتوانند بدون درد بوده و عمق کمی داشته باشند در حالی که بعضیها دردناک و مکرر هستند.
علائم موکوسل کم عمق و در نزدیکی سطح پوست عبارتند از:
- تورم زیاد
- تغییر رنگ به بنفش
- ضایعات و زخمهای کمتر از 1 سانتیمتر قطر
علائم موکوسل عمیق و دردناک عبارتند از:
- زخم گردی شکل
- سفید رنگ
- حساسیت و آلرژی
چه زمان به پزشک مراجعه کنیم؟
این وظیفه شماست تا هر مشکل یا کیستی در دهان خود مشاهده کردید، سریعا به پزشک مراجعه کنید. اناجم اینکار به شما اطمینان میدهدکه یک تشخیص علمی و پزشکی از آن کیست انجام داده اید. همچنین میتواند بیماریهای بزرگتر و جدیتری که دنبال این کیست میآیند را تشخیص و درمان کند.
اگر زخمهایی به قطر بیش از 3 سانتیمتر در دهان خود دارید نیز به پزشک مراجعه کنید. اگرچه بیشتر این زخمها کمتر از 1 سانتیمتر هستند و نادرترین حالت آن 3 سانتیمتر است اما ممکن است شما جزو نوادر باشید!
در بعضی از موارد مشاهده شده که افراد گرچه کیستهای کوچک و بیدرد دارند اما به پزشک مراجعه نکردهاند. تا هنگامی که به دندانپزشکی مراجعه کنند. دندانپزشک نیز آنها را به آزمایش بیوپسی و… میفرستد!
همچنین در برخی موارد، پزشکان کیست را با جراحی و انجام اعمال پزشکی از بین میبرند. اگر شما درحال مطالعه این مقاله هستید، نباید کارتان به عمل جراحی بکشد.
تشخیص موکوسل
همانند سایر بیماریها با نگاه به علائم بالینی بیمار، میتوان این بیماری را تشخیص داد. همچنین بیشتر پزشکان از بیماران درباره سابقه ترومای ناشی از گزش لب سوال میکنند تا از وجود موکوسل مطمئن شوند.
بیوپسی:
آزمایش بیوپسی نیز یکی از بهترین موارد است. در بیوپسی، پزشکان یک نمونه کوچک از کیست را برای آزمایشات مختلف روی میکروسکوپ برداشته و آزمایش میکنند. با نگاه کردن به سلولها، مشخص میشود که کیست سرطانی است یا خیر!
پزشکان در موارد زیر بیوپسی را ضروری میدانند:
- کیست مخاطی بیشتر از 2 سانتی متر
- ظاهر کیست نشاندهنده آدرنوم (سرطان) یا لیپوم است.
- هیچ سابقه ترومایی وجود ندارد.
5 راه پیشگیری از موکوسل
تاکنون متوجه شده اید که موکوسل تاچه حد بیماری سختی است و میتواند باعث سرطان نیز شود! بنابراین با ما باشید تا 5 راه پیشگیری از موکوسل را برایتان ارائه کنیم تا احتمال ابتلا را به صفر نزدیک کنید.
1- لبهای خود را رها کنید!
بعضی از افراد به دلیل استرس یا عادت، دائما در حالت گزیدن یا مکیدن لبهای خود هستند. برای پیشگیری از موکوسل این کار را ترک کنید. گزیدن لب شایعترین علت موکوسل است که باید ترک شود.
2- بهداشتی باشید:
حفظ بهداشت فردی مخصوصا دهان و دندان، میتواند از ابتلا به بیماریهای مخاطی همچون موکوسل جلوگیری کند. سعی کنید پس از هر وعده غذایی دهانشویه و مسواک را انجام دهید و در صورت امکان از نخ دندان استفاده کنید.
3- بهداشت استاندارد داشته باشید:
استفاده از خمیر دنادن نامناسب نه تنها بهداشت را حفظ نمیکند بلکه باعث ایجاد موکوسل میشود. همیشه در خرید خمیردندان مقداری بیشتر خرج کنید و به آرم استاندارد و تاییدیههای لازم دقت و توجه کنید.
4- به بیماریها توجه کنید:
به طور کلی توجه به هر بیماری میتواند از سایر بیماریها پیشگیری کند. در صورت مشاهده هرگونه آسیب یا مشکل خارجی در دهان یا لب، زبان و فک، دندان یا… باید به پزشک مراجعه کرده و آزمایشهای گوناگون انجام دهید. مراجعه به پزشک این کمک را به شما میکند تا از بیماریهای زمینهای بدن خود اطلاع حاصل کنید و هرچه زودتر درمانشان کنید.
5- غذا را آرام بخورید:
شاید در بعضی از موارد اتفاق افتاده باشد که در حال خوردن غذا، لب را گزیده باشید. درواقع برای پیشیری از این مشکل، غذا را به آرامی بخورید و اصلا عجله نکنید. غذاخوردن آرام به آرامش و لدت غذا نیز کمک زیادی میکند.
چطوری می تونیم بهبود ببخشیمش ؟
خیلی ممنونیم که نظر دادید!
از نظر شما برای بهبود این مطلب استفاده خواهیم کرد
سلام
برای رفع موکوسل از خمیر دندان آنتی پلاک، آنتی ویروس سیگنال استفاده کنید در عرض چند دقیقه موکوسل را ازبین می برد و اثری از آن باقی نمی ماند.
من خودم شخصا تجربه کردم.