معرفی
مولتیپل اسکلروزیس یا بیماری ام اس، یک بیماری طولانی مدت است که میتواند مغز، نخاع و اعصاب چشم فرد بیمار را تحت تاثیر قرار داده و مشکلاتی در بینایی، تعادل، کنترل عضلات و سایر ارگانهای بدن ایجاد کند.
معمولا شرایط افراد مبتلا به بیماری ام اس یکسان نیست. در بعضی از مردم خفیف است و نیاز به درمان ندارد ولی در بعضی از افراد، مشکلات روزمره ایجاد می کند.
بیماری ام اس، یک بیماری خود ایمنی است. سیستم ایمنی برای محافظت از بدن با عوامل خطرزا مبارزه میکند اما بعضی اوقات، اشتباها به بافت های بدن حمله کرده و آنها را از بین میبرد و باعث بیماری میشود. در بیماری ام اس نیز، سیستم ایمنی به یک ماده چربی به نام میلین حمله کرده و آن را از بین میبرد. ماده ای که از اعصاب محافظت کرده و باعث افزایش سرعت ارسال پیام از مغز به آن قسمت میشود.
در واقع هنگامی که میلین از بین برود، هم سرعت ارسال پیام های عصبی کاهش مییابد و هم آسیب پذیری تارهای عصبی بالا میرود. در نتیجه بیماری هایی نظیر بیماری ام اس شکل میگیرد که علائم سختی دارند. بنابراین این بیماری میتواند همه افراد از پیر تا جوان را درگیر کند. با این مقاله از دکترنیم همراه باشید تا مقدار زیادی از خطر بیماری ام اس را از بین ببرید.
انواع بیماری ام اس
4 نوع از بیماری ام اس وجود دارد که به دلیل تفاوت در سطحشان، با یکدیگر فرق میکنند:
- نوع تشدید کننده
- پیشرونده
- پیشرونده – ثانویه
- حاد و مزمن
اولین نوع از بیماری ام اس، نوع تشدید کننده آن است که بسیار شایع بوده و در 60 تا 80 درصد افراد رخ میدهد.
نوع دوم، پیشرونده است کف ناتوانی تدریجی را برای فرد مبتلا به ارمغان میآورد. در این نوع از ام اس، فرد دچار اختلالت تدرجی شده و روز به روز به شدت و مقدار این مشکلات افزوده میگردد.
سومین نوع، پیشرونده ثانویه است. بیش از نیمی از افراد این نوع از ام اس را دارند.
نوع حاد و مزمن بیماری ام اس، معمولا نادر تر از بقیه است ولی با شدت بیشتری بروز میکند.
علل بیماری ام اس
پزشکان اطمینان دقیقی نسب به علل بیماری ام اس ندارند اما بعضی از دلایل را روشن کرده اند. افرادی که دارای ژن های خاص هستند، بیشتر از سایرین در خطر ابتلا به بیماری ام اس هستند. در زیر به بررسی علل بروز ام اس میپردازیم:
1- عفونت ویروسی:
بعضی از افراد ممکن است پس از عفونت ویروسی مانند ویروس اپشتین بار به بیماری ام اس دچار شوند. عفونت ممکن است سبب عود بیماری شود.
2- کمبود ویتامین D:
بر اساس مطالعات انجام شده، ویتامین D که از سوی خورشید دریافت میشود، میتواند شانس ابتلا به بیماری ام اس را کاهش دهد. در واقع کسانی که ویتامین D کمی دارند، خطر ابتلا به ام اس در بدن آنها بالاست.
3- سیگار کشدن:
دانشمندان معتقدند، افرادی که سیگار میکشند، بیشتر از سایرین به بیماری های سیستم ایمنی نظیر بیماری ام اس مبتلا میشوند؛ اما همچنان علت ضعیفی میباشد!
4- ژنتیک:
اگرچه نقش ژنتیک در ایجاد این بیماری بسیار کم است اما افرادی هستند که به دلیل وجود ژن های خاص، به بیماری ام اس مبتلا شده اند.
علائم بیماری ام اس
بیماری ام اس، به اعصاب آسیب وارد میکند و باعث اختلال و کندی در روند پیامرسانی به مغز میشود. در نتیجه علائم عصبی میتواند از مهمترین و اصلی ترین علائم ام اس باشد. اسپاسم عضلانی که معمولا عضلات پا را تحت شعاع قرار میدهد، از علائم اولیه بیماری ام اس است که 40% افراد به آن دچار میشوند.
برای بعضی از بیماران، علائم آنقدر خفیف است که تا چندین ماه بعد از این بیماری متوجه نمیشوند. بعضی ها هم ممکن است از علائم بیماری ام اس در مراحل اولیه آگاه باشند. به طور کلی علائم بیماری ام اس شامل موارد زیر است:
- ضعف عضلانی
- مشکلات مثانه
- اختلالات بینایی
- سستی عضلات
- مشکلات جنسی
- اسپاسم عضلانی
- احساس سرگیجه
- اختلال در صحبتها
- بی حسی و سوزش
- عدم توانایی در حفظ تعادل
- مشکلات تفکر و حافظه
- تاری دید یا دید دوگانه
- مور مور شدن نواحی بدن
- ضعف در یک دست یا پا
- بیخوابی و اختلال در خواب
- سخت شدن راه رفتن و قدم زدن
در بعضی از افراد، علائم میتواند ایجاد شده و طی مدت زمانی کوتاهی از بین رود و دیگر بر نگردد؛ اما در بعضی از افراد میتواند شدید تر شده و عود کند و باقی بماند. در حالت کلی، بیماری ام اس برای همه افراد یکسان نیست!
حدود 8 نفر از 10 نفری که به بیماری ام اس مبتلا هستند، احساس خستگی و بیحالی میکنند. اغلب این احساسات، در بعد از ظهر همراه با سستی عضلات و کسالت میآید و فرد را به خوابیدن وا میدارد.
همچنین حدود نیمی از افراد مبتلا به ام اس، مشکلات ذهنی دارند. اغلب آنها نمیتوانند به خوبی فکر کرده یا چیزی را به یاد بیاورند. اغلب آنها در حل کردن مسئله علمی ناتوان اند.
عوارض بیماری ام اس
عوارضی که بیماری ام اس ایجاد میکند معمولا تا نیمی از افراد مبتلا را در بر میگیرد. برای مثال حدود نیمی از افراد مبتلا به ام اس، لرزش دارند. وجود لرزش در دست و تیک های عصبی از شایع ترین عوارض بیماری ام اس است.
گاهی اوقات ممکن است سبب مشکلات گفتاری در سخنرانی ها یا حتی زندگی روزمره شود. افراد در این حالت، تیک ها و تپق هایی در سخنانشان دیده میشود که اصلا خوشایند نیست!
مشکلات جنسی در مردان و زنان نیز از جمله عوارض ام اس است. خشکی واژن در زنان یا ارگاسم دیر یا واکنش ضعیف به لمس کردن، میتواند بسیار ناراحت کننده باشد.
پیشگیری از بیماری ام اس
برای پیشگیری از ام اس به نکات زیر توجه کنید:
1- پرهیز از چربی های بد:
چربی های بدی که برای سیستم ایمنی و عصبی ضرر دارند را مصرف نکنید. این چربی ها به دلیل تشکیل ترکیبات سمی و مضر، سیستم عصبی و ایمنی را تحت شعاع قرار داده و از علل بروز بیماری ام اس هستند.
2- مصرف چربی های مهم:
این چربی ها و غذا ها، نقش مهمی در ترمیم و نگه داری اعصاب و سیستم ایمنی دارند. به طور معمول غذاهایی را بخورید که سیستم عصبیتان را تقویت کنند.
3- عدم مصرف الکل:
مصرف الکل به هزاران دلیل برای سلامتی مضر است و باعث انواع بیماریها ازجمله ام اس میشود. لطفاً الکل را مصرف نکنید!
4- مصرف آب:
سعی کنید در روز، دولیتر آب (8 لیوان) مصرف کنید. آب نعمتی بزرگ برای سلامتی و حفاظت از بدن است. درعینحال آب را هدر ندهید!
5- قهوه مصرف کنید:
قهوه به دلیل سطح کافئین زیادی که در خود دارد، سطح هوشیاری شمارا بالابرده و از بیماری ام اس پیشگیری میکند.
چطوری می تونیم بهبود ببخشیمش ؟
خیلی ممنونیم که نظر دادید!
از نظر شما برای بهبود این مطلب استفاده خواهیم کرد