آنچه در این مقاله میخوانید :
معرفی
کلیهها یکی از اندامهای اصلی برای تصفیه خون از مواد اضافی و آب زاید هستند؛ بخشی از اندام ادراری که باعث میشوند تا ادرار را دفع کنید کلیهها هستند! وقتی که کلیهها دچار عفونت گردند، بیماری عفونت کلیه رخ میدهد.
عفونت کلیه اغلب به دلیل عفونت ادراری است که به یک یا هردو کلیه گسترش یافته و آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. در واقع اگر هر قسمت از دستگاه ادراری، حاوی باکتریهای مضر شوند، عفونت ادراری (UTI) رخ میدهد که میتواند به عفونت کلیه منجر شود. عفونت کلیه اغلب میتواند دردناک و حاد باشد و گاهی مزمن. اگر سریعا درمان نشود، میتواند خطر جدی برای بیمار ایجاد کند. با مطالعه این مقاله از دکترنیم، خطرات جدی ناشی از عفونت کلیه را از خود دور میکنید و با داشتن اطلاعات کافی و لازم، درمان این بیماری را شروع میکنید.
علت عفونت کلیه
شایعترین علت عفونت کلیه باکتریهایی است که از طریق مجاری ادرار وارد دستگاه ادراری شده و عفونت را ایجاد میکنند. عفونت میتواند به کلیه یا هرقسمت از دستگاه ادراری شما منتقل شود!
در مواقع نادر هم ممکن است یک عفونت پوستی، به خون رسیده و از طریق خون به کلیهها منتقل شود. سپس کلیه را تحت تاثیر قرار داده و عفونت کلیه ایجاد کند.برای مثال بعد از عمل جراحی این نوع عفونت ایجاد میشود و به کلیهها میرسد اما بسیار نادر است!
عوامل افزایش دهنده خطر چیست؟
درواقع تمام افراد استعداد ابتلا به عفونت کلیه را دارند اما با توجه به اینکه زنان بیشتر از مردان به عفونت مثانه مبتلا میشود، خطر ابتلا به عفونت کلیه نیز در زنان بیشتر است.
علت شایع بودن در زنان: مجاری ادراری زنان کوتاهتر از مردان بوده و به واژن و مقعد نزدیک است. این موضوع سبب میشود تا باکتریها راحتتر به دستگاه ادراری منتقل شوند و مسیر کوتاهتری بپیمایند! این باکتریها سریعا به مثانه منتقل شده و سپس وارد کلیهها میشوند.
همچنین زنان باردار بیشتر از سایر زنان به عفونت کلیه دچار میشوند زیرا جنین با فشار بر مثانه جریان ادرار را کند کرده و عفونت مثانه را افزایش میدهد و میتواند منجر به عفونت کلیه نیز شود.
اگر بخواهیم به صورت موردی بیان کنیم، عوامل افزایش دهنده خطر:
- جنیست: زنان بیشتر از مردان
- بارداری: عفونت مثانه و سپس کلیه
- انسداد مجاری ادرار: چیزی مانند سنگ کلیه
- سیستم ایمنی ضعیف: مانند HIV
- آسیب به اعصاب مثانه
سیستم ایمنی ضعیف هم یکی از عوامل افزایش دهنده خطر است. بیماریهایی مانند دیابت و HIV یا مصرف داروهایی برای رفع رد پیوند اعضا و… میتوانند عملکرد سیستم ایمنی را مختل یا تضعیف کنند.
علایم عفونت کلیه
عفونت در همه اعضای دستگاه ادراری، تقریبا علائمی مشابه دارد و تنها در بعضی از موارد با یکدیگر متفاوت هستند. علایم عفونت کلیه نیز عبارتند از:
- تب و لرز
- درد کشاله ران یا عضلات لگن
- تکرر ادرار
- شکم درد
- میل شدید به دفع ادرار
- سوزش یا احساس درد هنگام ادرار
- تهوع و استفراغ
- وجود خون در ادرار
- ادرار بد بو یا تیره
چه زمان به پزشک مراجعه کنیم؟
از آنجایی که عفونت شدید کلیه تهدیدی بزرگ برای زندگی است، اگر علائم و نشانههای این بیماری را در خود دیدید سریعا به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر یک عفونت دستگاه ادراری قبلی را درمان کردید، در صورت مشاهده علائم با پزشک ملاقات کنید.
مراجعه فوری به پزشک داشته باشید اگر در ادرار خون مشاهده کردید و بیماری همراه با تهوع و استفراغ داشتید!
عوارض عفونت کلیه
این بیماری سخت نیست و قابل درمان است ولی اگر درمان نشود، عوارض جدی و سختی ایجاد میکند که توان درمان را از بیمار میگیرد. این عوارض عباتند از:
1- آلرژی و حساسیت کلیه:
این عارضه میتواند منجر به نارسایی کلیه و فشار خون بالا شود. علاوه بر این موارد، بیماری مزمن کلیوی به دنبال حساسیت کلیه ایجاد شده و باعث عدم کارایی کلیهها میشود.
2- عفونت باکتریایی خون (مسمومیت با خون)
همانطور که گفته شد، کلیهها به عنوان فیلتر برای تصفیه خون از مواد سمی و خطرناک خلق شده اندو هرگونه اختلال، عفونت و بیماری در کیلهها میتواند باعث ورود مواد خطرناک به خون شده و مسمومیت خونی را به دنیال داشته باشد.
3- عوارض بارداری:
مادرانی که حین بارداری به عفونت کلیه مبتلا باشند، ممکن است نوزادانی با وزن پایین یا مشکلات دیگر متولد کنند.
تشخیص عفونت کلیه
معمولا پزشکان برای تایید وجود عفونت در کلیه آزمایش ادرار را توصیه میکنند. آزمایش ادرار برای تشخیص وجود خون یا چرک در ادرار است که میتواند کمک زیادی در تشخیص این بیماری بکند. همچنین در کنار این آزمایش، آزمایش خون نیز برای مشاهده وضعیت خون شما انجام میشود.
سایر تستها و آزمایشات شامل: سی تی اسکن، سونوگرافی، سینستروتروموگرافی با نوعی اشعه ایکس هستند.
پیشگیری از عفونت کلیه
در علم پزشکی، جلوگیری و پیشگیری صد درصدی برای یک بیماری وجود ندارد اما میتوان احتمال ابتلا را به صفر نزدیک کرد. عفونت کلیه نیز از این قاعده مستثناء نیست! راههای پیشگیری از این عفونت در زیر به صورت موردی آمده است:
1- مایعات زیادی بنوشید:
کیله شما بیش از هر چیزی به مایعات سالم و خوب نیاز دارد. آب سالم و تصفیه شده نقش مهمی در پاکسازی مثانه، کلیه و دستگاه ادراری دارد و از راههای پیشگیری از عفونت کلیه به حساب میآید.
2- ادرار اصولی انجام دهید:
اینکه چگونه ادرار کنید خود یک بحثی جداست اما در زیر به بیان راهنمای جامع برای ادرار سالم جهت جلوگیری از عفونتهای کلیوی پرداخته ایم:
- هر موقع احساس ادرار داشتید سریعا دفع ادرار کنید.
- بهداشت خوب و سالم تناسلی را داشته باشید.
- پس از رابطه جنسی، خالی کردن مثانه ضروری است.
3- یبوست را رفع کنید:
داشتن یبوست، شانس ابتلا به عفونتهای دستگاه ادراری را افزایش میدهد.