زنبور گزیدگی چیست؟
زنبورها حشرات دوست داشتنی، مفید و کوچکی هستند که ممکن است در اطراف ما زندگی کنند. این حشرات معمولاً بی خطر هستند اما زمانی که از طرف انسان احساس تهدید یا خطر کنند، نیش میزنند. نیش زنبور دردناک است؛ به طوری که باید پس از آن به دنبال راههایی برای درمان نیش زنبور باشید.
زنبورهای عسل و زنبورهای زرد بیشترین حضور را در محل زندگی ما دارند و بسیار شبیه به هم هستند؛ این در حالی است که زنبورهای عسل نسبت به زنبورهای زرد کمی گردترند. زنبورهای زرد و عسل بیشترین مورد گزیدگی زنبورها را در سراسر جهان دارند و افراد زیادی را نیش میزنند.
اگر شما هم دچار زنبور گزیدگی شدهاید، نگران نباشید؛ چرا که درمان نیش زنبور بسیار آسان است. در ادامه مطلب روشهایی برای درمان زنبور گزیدگی ارائه شده است.
علائم زنبور گزیدگی تا چه مدت باقی میمانند؟
درد شدید یا سوزش در محل زنبور گزیدگی بین 1 تا 2 ساعت باقی میماند. ورم جای نیش زنبور به طور طبیعی تا 48 ساعت وجود خواهد داشت؛ البته تورم ممکن است تا 7 روز به طول بیانجامد. قرمزی محل نیش زنبور عسل نیز تا 3 روز پوست را درگیر میکند.
بعد از زنبور گزیدگی چه کار کنیم؟
ممکن است ندانید که بعد از نیش زدن زنبور چه اقداماتی لازم است انجام دهید. درواقع هنگامی که دچار زنبور گزیدگی شدید، اولین کار حفظ آرامش است. با حفظ آرامش مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید تا روند درمان نیش زنبور سریعتر و بهتر طی شود.
مرحله ۱- خارج کردن نیش
اگر نیش هنوز روی پوست قرار دارد، سریعاً نیش را از روی پوست خارج کنید؛ زیرا هر چه بیشتر نیش روی پوست بماند، سم بیشتری آزاد خواهد شد. نکته مهم این است که برای در آوردن نیش از موچین استفاده نکنید، زیرا با فشردن آن ممکن است سم بیشتری آزاد کند.
مرحله ۲- ناحیه نیش را با آب و صابون بشویید.
برای اینکه محل گزش علائم شدیدتری از خود نشان ندهد، بهتر است آنرا با آب و صابون بشویید. از صابونهای استاندارد و آب ولرم برای انجام این کار استفاده کنید. هرگز از مواد شیمیایی مضر برای پوست استفاده نکنید.
مرحله ۳- انجام مراحل درمانی
روشهای درمان خانگی نیش زنبور که در بالا به ذکر آنها پرداختیم، میتواند این مشکل را برطرف کند. برای مثال میتوانید کمپرس سرد یا بسته یخی را به مدت ۱۰ دقیقه روی محل نیش قرار دهید تا به کاهش درد و تورم کمک کند.
روزانه چند بار لوسین کالامین یا خمیر جوش شیرین با آب را روی منطقه نیش بمالید تا خارش و درد رفع شود. لوسین کالامین نوعی کرم آنتی هیستامین است. همچنین میتوانید سایر روشهایی که در ادامه ذکر کردهایم را برای درمان نیش زنبور انجام دهید.
درمان نیش زنبور با 11 روش خانگی
همانطور که گفته شد، درمان زنبور گزیدگی بسیار آسان است و میتوان به سادگی آنرا در منزل انجام داد. البته در برخی مواقع مانند حساسیت یا… نیاز به مراجعات پزشکی و انجام مراحل درمانی خاص دارد. در صورتی که فرد دچار زنبور گزیدگی شود، میتوان از روشهای زیر برای درمان نیش زنبور در خانه استفاده کرد.
یخ و کمپرس سرد

یخ برای کاهش درد و درمان ورم نیش زنبورهای عسل و زرد بسیار مفید است. با استفاده از روش زیر میتوانید از یخ به عنوان درمان نیش زنبور در منزل استفاده کنید:
- یک بسته یخ یا کیسه یخ یا سبزیجات یخ زده را درون یک پارچه یا حوله قرار دهید.
- بسته را روی محل آسیب دیده بگذارید.
- بسته را به مدت چند دقیقه روی محل گزیدگی نگه دارید.
- در صورت لزوم تکرار کنید.
روشی دیگر برای کاهش درد و درمان نیش زنبورهای عسل با استفاده از کمپرس سرد به صورت زیر است. شایان ذکر است قرار دادن یخ به طور مستقیم روی محل گزش توصیه نمیشود؛ چرا که موجب یخ زدگی پوستتان خواهد شد.
- در یک کاسه آب سرد چند تکه یخ اضافه کنید.
- یک تکه پارچه در آن قرار دهید.
- پارچه را خارج کرده و آب اضافه پارچه را بگیرید و روی منطقه آسیب به مدت ده دقیقه قرار دهید.
- این کار را سه بار تکرار کنید و هر بار پانزده دقیقه صبر کنید.
- همچنین می توانید از یک بطری آب سرد یا سبزیجات یخ زده استفاده کنید.
آلوئه ورا

آلوئه ورا یک ژل گیاهی مفید است که به طور طبیعی پوست را آرام و مرطوب میکند. عصاره آلوئه ورا خاصت ضد التهابی و ضد باکتریایی دارد؛ از این رو برای درمان خانگی نیش زنبور بسیار مفید است.
کمی ژل آلوئه ورا را روی محل نیش زنبور بریزید تا تورم را کاهش دهد و از ابتلا به عفونت جلوگیری کند.
بر اساس یک مطالعه در سال ۲۰۱۵
لوسیون کالامین

اغلب افراد برای رفع خارش از این لوسیون استفاده میکنند اما باید دانست که این لوسیون تاثیر زیادی بر درمان نیش زنبور و کاهش درد و ورم محل گزیدگی دارد. برای درمان ورم نیش زنبورهای زرد و عسل و همچنین رفع کلی گزیدگی، مقداری لوسیون کالامین را روی محل آسیب دیده زده و ماساژ دهید. این کار را روزانه به مدت چند روز تا زمانی که خارش کاملاً از بین رود انجام دهید.
جوش شیرین

جوش شیرین از دیگر روشهای موثر برای درمان نیش زنبور عسل یا زنبورهای زرد است؛ چرا که ماهیت قلیایی دارد و نیش زنبور را خثی میکند و درد و خارش آن را از بین میبرد. علاوه بر این به دلیل خاصیت ضد التهابی که دارد، به کاهش ورم، التهاب و قرمزی پوست کمک میکند.
- یک قاشق چای خوری جوش شیرین را با کمی آب مخلوط کنید تا حالت خمیری پیدا کند.
- این خمیر را به مدت ده دقیقه بر روی محل آسیب دیده قرار دهید.
- سپس با آب ولرم شستشو دهید و در صورت نیاز چند ساعت دیگر دوباره تکرار کنید.
سرکه

سرکه یک راه حل موثر برای درمان زنبورزدگی در منزل است؛ اسید استیک موجود در سرکه دارای خواص ضد التهابی است و به کاهش تورم و التهاب کمک میکند. همچنین اسید موجود در زهر را خنثی میکند و درد و خارش را از بین میبرد. برای درمان نیش زدگی زنبور با استفاده از سرکه میتوانید به روش زیر عمل کنید:
- یک توپ پنبه را به سرکه آغشته کنید
- به مدت ده دقیقه پنبه را روی محل گزیدگی زنبور قرار دهید.
- این کار را چند بار تکرار کنید.
عسل

عسل یکی دیگر از روشهای عالی برای درمان نیش زنبورهای عسل و زرد است؛ زیرا آنزیم موجود در عسل سبب خنثی شدن سم شده و در عرض چند دقیقه التهاب، ورم و درد نیش زنبور به کلی بهبود مییابد. به علاوه عسل دارای خواص ضد باکتری است که از ایجاد عفونت جلوگیری میکند. برای درمان نیش زنبور با استفاده از عسل میتوانید به شکل زیر عمل کنید:
- مقداری عسل را بر روی محل آسیب دیده قرار دهید.
- پس از نیم ساعت یا بیشتر که عسل خشک شد، محل گزیدگی را با آب گرم بشویید.
- این کار را چند بار در روز به مدت چند روز انجام دهید.
روش دیگر آن است که یک قاشق چای خوری زردچوبه و مقداری عسل را با هم مخلوط کنید تا خمیری بدست آید. این خمیر را بر روی محل زنبور گزیدگی مالیده و اجازه دهید تا خشک شود. سپس آنرا با آب ولرم بشویید. این کار را میتوانید به مدت چند روز انجام دهید.
برگ درخت چنار

برگ درخت چنار خواص مفیدی برای درمان نیش زنبور در منزل دارد. برگ درخت چنار دارای خاصیت ضد التهابی است که به کاهش درد، تورم و خارش ناشی از زنبور گزیدگی کمک میکند؛ همچنین خاصیت ضد باکتری دارد و از عفونت جلوگیری میکند. برای درمان نیش زنبور گاوی و عسل میتوانید با استفاده از دستور زیر از برگ درخت چنار استفاده کنید:
- ابتدا چند برگ درخت چنار برداشته و آب آنرا با استفاده از دستان خود خارج کنید.
- آب برگ را روی منطقه آسیب دیده بریزید و اجازه دهید خشک شود.
- پس از اینکه خشک شد آنرا آبکشی کنید. این کار را سه بار در روز به مدت چند روز انجام دهید.
- همچنین میتوانید از پماد برگ درخت چنار به عنوان پماد خانگی درمان نیش زنبور استفاده کنید.
زغال چوب

زغال چوب میتواند با حذف مواد سمی از بدن و جلوگیری از تورم و درد به درمان نیش زنبور کمک کند. به دلیل اینکه زغال چوب دسترسی آسانی برای ساکنین شهر دارد، این روش میتواند یکی به عنوان بهترین روش درمان فوری نیش زنبور شناخته شود. برای درمان زنبور گزیدگی با استفاده از زغال چوب میتوانید از دستور زیر بهره ببرید:
- مقداری زغال چوب را بر روی منطقه آسیب دیده بمالید تا خوب سیاه شود. این درمان را هر چند ساعت یک بار تکرار کنید.
- یکی دیگر از روشها، پودر کردن زغال چوب و مخلوط کردن آن با مقداری آب است. با انجام این کار خمیری حاصل میشود. با قرار دادن خمیر روی محل نیش زنبور میتوانید آنرا درمان کنید.
پیاز

پیاز نیز یک درمان خانگی نیش زنبور است و بسیار تاثیر بالایی در درمان ورم نیش زنبورهای زرد و عسل دارد. پیاز میتواند به کاهش تورم و تسکین خارش زنبور گزیدگی کمک کند. برای درمان نیش زدگی زنبور با استفاده از پیاز، دستورالعمل زیر توصیه میگردد:
- یک عدد پیاز را برش داده و روی محل زنبور گزیدگی بمالید. این کار را به مدت چند دقیقه انجام دهید تا آب پیاز به طور کامل روی محل گزش پخش شود.
- اجازه دهید به مدت ۱۵ دقیقه آب پیاز روی محل گزیدگی بماند و سپس با آب ولرم آبکشی کنید.
- روش دیگر این است که پیازی را از وسط برش داده و بر روی محل آسیب دیده قرار دهید. پس از نیم ساعت با آب منطقه آسیب دیده را بشویید.
آسپیرین

آسپیرین نیز از جمله راههای درمان خانگی نیش زنبور است ؛ چرا که با خنثی کردن سم، به از بین رفتن علائم نیش زنبور کمک میکند. آسپیرین همچنین به علت خواص ضد التهابی خود از تورم و درد جلوگیری میکند. برای درمان زنبورزدگی در خانه با استفاده از آسپیرین:
- سه دانه قرص آسپیرین را داخل مقدار مناسبی آب بیندازید و آنرا مخلوط کنید تا خمیر درست شود.
- این خمیر را بر روی محل آسیب دیده قرار دهید و اجازه دهید خشک شود.
- سپس محل آسیب دیده را با آب بشویید.
- این عمل را چند بار تا درمان نیش زنبور تکرار کنید.
خمیر دندان

شاید اغلب ما این روش را برای درمان نیش حشرات استفاده میکنیم. خمیر دندان از جمله راههای آسان برای درمان نیش زنبور در خانه است. خمیر دندان اسید سم را خنثی میکند و میتواند از درد و تورم به سرعت جلوگیری کند.
- برای درمان نیش زنبور، مقداری خمیر دندان را بر روی محل زنبور گزیدگی بمالید.
- بعد از چند ساعت محل را با آب بشویید.
- این عمل را تا زمان درمان کامل نیش زنبور ادامه دهید.
دارو برای درمان نیش زنبور
اگر روشهای درمان خانگی نیش زنبور کارایی نداشت، میتوانید از محصولات دارویی برای درمان نیش زنبور استفاده کنید. البته قبل از استفاده، حتماً با پزشک خود در این باره مشورت کنید. این موارد عبارتند از:
- پماد هیدروکورتیزون: اگر به دنبال پماد درمان نیش زنبور هستید، پمادهای هیدروکورتیزون میتوانند مناسب باشند. این پماد به درمان ورم نیش زنبورهای عسل، رفع قرمزی، التهاب، سوزش و خارش محل گزش کمک میکند. این پماد به عنوان بهترین درمان نیش زنبور نیز شناخته میشود.
- آنتی هیستامینهای خوراکی: این داروها برای کاهش خارش و قرمزی محل زنبور گزیدگی مفید هستند.
- داروهای ضد التهاب: به کاهش التهاب ناشی از زنبور گزیدگی کمک میکنند.
- مسکّنها: این داروها برای تسکین درد محل زنبورزدگی مفید هستند.
درمان حساسیت به نیش زنبور
اکثر افراد به نیش زنبور حساسیت ندارند و فقط علائمی مانند تورم، خارش، سوزش، التهاب و قرمزی پوستی را در منطقه گزیده شده تجربه میکنند. درصد کمی از مردم حساسیت به نیش زنبور دارند و پس از گزیده شدن دچار واکنش آلرژیک شدید (آنافیلاکسی) میشوند. اگر جزو این دسته از افراد هستید، مراحل زیر را برای درمان حساسیت به نیش زنبور بررسی کنید:
علائم حساسیت به نیش زنبورهای عسل
شناخت علائم حساسیت به زنبور گزیدگی میتواند شما را در درمان سریعتر کمک کند. مهمترین علائم این حالت عبارتند از:
- احساس ناراحتی، سوزن سوزن شدن سر
- کهیر یا خارش بدن
- تورم گلو، لب و زبان
- مشکل در تنفس و خس خس سینه
- از دست دادن هوشیاری
- تند شدن ضربان قلب
- سرگیجه حالت تهوع
در صورتی که این علائم را دارید، بهترین کار تماس با 115 است. آنها ممکن است از روشهای زیر برای درمان حساسیت به نیش زنبور استفاده کنند.
دارو برای درمان حساسیت به نیش زنبور
عوامل اورژانس در صورت مشاهده مواردی مانند قطع تنفس یا توقف ضربان قلب، احیای قلبی (CPR) انجام خواهد داد. همچنین ممکن است داروهای درمان حساسیت به نیش زنبور را استفاده کنند که مهمترین آنها:
- اپی نفرین (آدرنالین) : این دارو یک محرک قوی قلب است که جهت کاهش شدت واکنش آلرژیک بدن استفاده میشود.
- آنتی هیستامین وریدی (IV) : برای کاهش التهاب معابر هوایی و بهبود تنفس استفاده میشود.
- کورتیزول: این دارو نیز نقشی مانند آنتی هیستامین دارد.
- آگنوسیت بتا (مانند آلبوترول) : این دارو برای رفع علائم تنفسی استفاده میشود.
چه زمان به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر فردی نسبت به نیش زنبور عسل حساسیت داشته باشد، ممکن است دچار آنافیلاکسی (نوعی واکنش آلرژیک) شود. آنافیلاکسی یک واکنش خطرناک است که نیاز به مراقبت پزشکی دارد.
شخصی که بعد از زنبور گزیدگی علائم زیر را دارد باید فوراً به پزشک مراجعه کند.
- ورم و کهیر
- تورم زبان یا گلو
- تند شدن ضربان قلب
- استفراغ
- اسهال
- رنگ پریدگی پوست
- از دست دادن هوشیاری
- سرگیجه
- خارش شدید
- مشکل تنفسی
اگر فردی چندین بار دچار زنبور گزیدگی شده باشد، به مراقبتهای فوری پزشکی نیاز دارد.
آیا میدانید زنبورهای عسل تنها حشراتی هستند که پس از نیش زدن، نیش آنها بر روی پوست باقی میماند؟ سایر حشرات هنگامی که نیش میزنند، نیش آنها جدا نمی شود و میتوانند چندین بار نیش بزنند و نیش آنها هر بار حاوی زهر باشد.
چطوری می تونیم بهبود ببخشیمش ؟
خیلی ممنونیم که نظر دادید!
از نظر شما برای بهبود این مطلب استفاده خواهیم کرد
یک درمان سنتی را پیشنهاد میکنم. امتحان کنید اگر مفید بود به روشهای درمانی خود اضافه کنید.
یک حبه قند را با آب دهانتان کاملاً خیس کنید و روی محل گزیدگی به آرامی بمالید تا قند کم کم له شود. نه تنها درد ناشی از گزیدگی رفع خواهد شد تمام عوارض گزیدگی مثل ورم و کبودی نیز بطور معجزه آسا رفع میشود.