دکتر نیم
خانه » نقرس

نقرس

نقرس
نقرس چیست؟ (معرفی، علائم، علت، پیشگیری) - دکترنیم

معرفی

مفاصل یکی از کلیدی ترین اندام حرکتی هستند که هرگونه سفتی، تورم و درد درآنها می‌تواند انسان را زمین گیر کند. نقرس یکی از مشکلاتی است که مفاصل را درگیر می‌کند. نقرس نوعی آرتروز است که از تنش، درد، قرمزی و سفتی در مفاصل نشأت می‌گیرد. در علم پزشکی نقرس را نوعی پیچیده از آرتریت می‌نامند که می‌تواند هرکسی را دچار کند اما شیوع آن در مردان بیشتر است. همچنین زنان بعد از یائسگی بیش از پیش به این بیماری دچار می‌شوند.

حملات ناگهانی نقرس می‌تواند ناتوان کننده باشد! این حملات اغلب به قدری شدید اند که موجب بیدارشدن از خواب و احساس درد شدید می‌شوند. از آنجایی که نقرس قابل درمان است، با داشتن اطلاعات کافی در مورد آن می‌توانید بیماری فوق را درمان کنید. هدف این مقاله از دکترنیم، کاهش خطرات و جلوگیری از مشکلات این بیماری است.

در ادامه بخوانید :   روماتیسم

علت نقرس

حملات ناگهانی نقرس همیشه بیمار را به دنبال دانستن علت آن سوق می‌دهد. در واقع این بیماری به دلیل وجود اسید اوریک در خون ایجاد می‌شود در حالی که اغلب مواقع، داشتن اسید اوریک زیاد در خون ضرری برای بدن ندارد! هنگامی که اسید اوریک در خون شما زیاد است، کریستال‌های سخت در مفاصل ایجاد شده و منجر به نقرس می‌شود.

همچنین برخی از مواردی که در دسته علت این بیماری قرار می‌گیرند، در زیر به صورت موردی آمده است:

  • وارد شدن آسیب به مفاصل
  • جراحی مفاصل
  • شیمی درمانی
  • رژیم غذایی سخت و گرسنگی
  • زیاده روی در مصرف الکل
  • مصرف مواد حاوی پورین مانند: گوشت قرمز
  • از دست دادن آب بدن
  • اضافه وزن و چاقی

به طور کلی اگر اضافه وزن داشته باشید و به مصرف غذاهای مضر و الکل ادامه دهید، نه تنها نقرس بلکه انواع سرطان سراغ شما می‌آید.

عوامل افزایش دهنده خطر

شایع‌ترین عامل افزایش دهنده خطر، سطح اسید اوریک بالا در خون است که می‌تواند شما را به این بیماری مبتلا کند. همچنین در موارد زیر، به بیان 5 عامل افزایش دهنده خطر ابتلا به این بیماری آورده شده است.

1-رژیم غذایی:

داشتن رژیم غذایی مضر، حاوی پورین بالا و اسید اوریک زیاد می‌تواند خطر ابتلا به نقرس را دوچندان کند. به طور کلی فست فود‌ها و گوشت قرمز، انواع صدف‌ها و نوشیدنی‌های شیرین مضر هستند. همچنین مصرف الکل و آبجو سبب افزایش سطح اسید اوریک و در نتیجه نقرس می‌شود.

2-چاقی و اضافه وزن:

اگر اضافه وزن دارید و در صف چاق‌ها قرار می‌گیرد، بیشتر از سایرین منتظر این بیماری باشید. چاقی باعث می‌شود تا بدن شما بیش از میزان عادی اسید اوریک تولید کند و در نتیجه کلیه‌ها در مدت زمان بیشتری این مواد را از خون تصفیه کنند!

در ادامه بخوانید :   درمان نقرس

3-شرایط پزشکی:

برخی بیماری‌ها و شرایط پزشکی مانند فشارخون بالا، دیابت کنترل نشده، سندروم متابولیک یا بیماری‌های قلبی و عروقی، شانس ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهند.

4-سابقه خانوادگی:

نقرس جزو آن دسته از بیماری‌هایی است که سابقه خانوادگی در ایجاد آن نقش دارد. اگر در خانواده و نزدیکان درجه یک خود فردی مبتلا به این بیماری‌را می‌شناسید، شانس ابتلای بیشتری دارید.

5-جنسیت و سن:

زنان به دلیل اینکه سطح اسید اوریک کمتری نسبت به مردان دارند، کمتر دچار این بیماری می‌شوند اما بعد از یائسگی، میزان اسید اوریک به مردان نزدیک شده و احتمال بروز نقرس را افزایش می‌دهد. علاوه بر این، رده سنی 30 تا 50 سال شایعترین دوران بروز نقرس شناخته شده است.

علائم نقرس

بسیاری از بیماران در مراحل اولیه نقرس از درد و تورم در انگشت شصت شکایت می‌کنند که اغلب پس از یک ضربه یا بیماری اتفاق می‌افتد. همچنین نقرس ممکن است در یکی از مفاصل کمر، مچ پا یا زانو ایجاد شده و گسترش یابد. از علائم نقرس می‌توان به دردی اشاره کرد که اغلب تا 10 روز ادامه دارد و از بین می‌رود و ممکن است ملایم یا ثابت باشد.

حملات شبانه به صورت درد، تورم و حساسیت یا قرمزی از علائم نقرس هستند. در صورتی که درد شما بهتر شده یا به طور کامل بهبود یافته است هم به پزشک مراجعه کنید و از او بخواهید تا بیماری‌تان را تشخیص دهد.

تشخیص نقرس

اگر به یک پزشک کاربلد مراجعه کنید، در اولین مرحله سوالاتی درباره علائم موجود از شما می‌پرسد. سپس از مایع مفصل شما نمونه‌برداری می‌کند تا به وجود کریستال‌های اسید اوریک پی ببرد. همچنین برای اینکه تشخیص کاملی انجام داده باشد، یک آزمایش خون از شما خواهد گرفت!

پیشگیری از نقرس

از شما می‌خواهم تا یک بار دیگر علت و عوامل افزایش دهنده خطر نقرس را مطالعه کنید. برای پیشگیری از نقرس، همین که علت آن و عواملی که باعث افزایش خطر می‌شوند را بدانید کافیست! اما برای اینکه یک راه‌حل جامع در اختیارتان بگذاریم؛ راه‌های پیشگیری از نقرس را به صورت دستورالعمل برایتان ارائه کرده ایم:

1-اصلاح رژیم غذایی:

تاکید می‌کنم اگر رژیم غذایی مضر دارید، نه تنها برای این بیماری بلکه برای پیشگیری از سایر بیماری‌ها، دست به اصلاحش بزنید. سعی کنید از فست فود‌های پرچرب، گوشت قرمز و نوشیدنی‌های حاوی فروکتوز بالا خودداری کنید. غذاهایی که به افزایش اسیداوریک در خون شما دامن می‌زنند را شناسایی و ترک کنید.

2- کنترل ورن:

پس از اصلاح رژیم غذایی، اگر درست عمل کرده باشید وزنتان ایده آل خواهد شد. باید سعی کنید با ورزش اصولی و رژیم غذایی خوب چاقی را از بین ببرید. اضافه وزن بسیار خطرناک است و باید کنترل شود. همچنین استفاده از تمرینات هوازی و ذهنی برای سامان دادن به روح و جسم توصیه می‌شود.

3- آب کافی!

یکی از دلایلی که اسید اوریک در خون افزایش می‌یابد، از دست دادن آب است.سعی کنید از فعالیت در هوای گرم و سوزان خودداری کنید. پس از فعالیت و تحرک سنگین، حتما مقداری آب بنوشید و به بدن خود اهمیت دهید.

در ادامه بخوانید :   آرتروز

اضافه کردن نظر

آخرین مطالب

مطالب تصادفی

اگزما
اگزما

محبوب ترین مطالب