معرفی
پاها قلب دوم شما هستند و هرگونه نشانهای از درد، سوزش یا داغی در آنها میتواند تبعات جدی ایجاد کند. احساس سوزش کف پا یا داغ شدن آن، یکی از مشکلاتی است که اکثر کاربران سایت، از آن شکایت میکنند.
اغلب کاربران از اینکه احساس سوزش کف پا حتی در زمان خواب هم امانشان را بریده است، شکایت میکنند. آنها میگویند: حس میکنم پاهایم آتش گرفته اند! احساس سوزش کف پا یا داغی کف پا میتواند ناشی از آسیب عصبی در پاها (نوروپاتی) باشد. همچنین ممکن است برخی بیماریهای پزشکی، باعث سوزش کف پا شوند!
داغی یا سوزش کف پا هم میتواند نشانه یک بیماری داخلی خطرناک باشد و هم میتواند ناشی از آسیب خفیف عصبی به پاهای شما باشد. اما باید سریعا شناخته شده و درمان شود. برای درمان، باید در مورد این بیماری بیشتر بدانید و از علائم، علتها و پیشگیری از سوزش کف پا ، مطلع شوید. این مقاله از دکترنیم را بخوانید تا از خطرات جدی سوزش کف پا در امان بمانید.
10 علت سوزش کف پا
همانطور که گفته شد، در اغلب بیماران نوروپاتی (آسیب عصبی) علت سوزش کف پا میباشد؛ در این حالت، اعصاب آسیب دیده، سیگنال درد را به مغر میفرستند! حتی اگر زخمی وجود نداشته باشد. اگر افراد به علت نوروپاتی این مشکل را دارا باشند، اغلب از سوزن سوزن شدن و بی حسی پا نیز شکایت دارند و احساس لمس بودن پا را همراه با سوزش کف پا تجربه میکنند.
بعد از نوروپاتی، رایجترین علت سوزش کف پا به ترتیب دیابت و مصرف زیاد الکل هستند. همچنین بسیاری از شرایط سبب ایجاد این مشکل میشوند که در زیر به 10 علت سوزش کف پا اشاره شده است:
- بیماری مزمن کلیهها (اوره)
- کم خونی
- فیبرهای عصبی کوچک
- سوء مصرف الکل
- بیماری لایم Lyme disease
- کمبود ویتامین هایی نظیر: B12، B6، فولات
- سطح پایین هورمون تیروئید (کمکاری تیروئید)
- بیماریهای سیستم ایمنی مانند ایدز (HIV)
- مصرف برخی از داروها مانند: دورهای شیمی درمانی، داروهای ایدز،آمیودارون، ایزونیزید و…
- بیماری شارکو ماری توث (گروهی از اختلالات ارثی که بر روی اعصاب دست و پا تاثیر میگذارند)
همچنین علاوه بر نوروپاتی، التهابات پا نیز میتواند علت سوزش کف پا باشد. یکی از شایعترین موارد، التهابات ناشی از قارچهای پا است.
همچنین بیماری سرخرگ محیطی (PAD) و گردش خون ضعیف به پاها نیز میتوانند در مجموعه علت سوزش کف پا قرار گیرند. در مواردی هم مشخص شد: در صورت جراحی بای پس معده، پس از چند هفته احساس سوزش در کف پا ایجاد میشود. جراحی بای پس معده سبب ایجاد نوروپاتی (آسیب عصبی) شده و احساس سوزش کف پا را ایجاد میکند.
علائم سوزش کف پا
این مشکل علائم خاصی ندارد و تمامی نشانهها در عنوان “سوزش کف پا” خلاصه شده اند. در واقع علائم سوزش کف پا میتواند در داغی و سوزش پا خلاصه شود و علامت خاصی نداشته باشد. البته بعضی از افراد، از مور مور شدن، سوزن سوزن شدن یا احساس لمسی پا نیز شکایت دارند.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر موارد زیر را شامل شدید، شما نیازمند مراقبتهای پزشکی و اورژانسی هستید و باید به پزشک مراجعه کنید:
- اگر احساس سوزش در کف پا، به صورت ناگهانی و تنشی اتفاق میافتد.
- ظهور زخم باز روی پاهای شما به خصوص اگر دیابت دارید.
- اگر احساس در انگشتان پا را به صورت تدریجی از دست میدهید.
- اگر سوزش در کف پا، به قسمت های بالایی پا نیز گسترش یابد.
همچنین اگر فقط سوزش کف پا دارید، باید به پزشک مراجعه کنید تا مشخص شود این مشکل از کجا نشأت میگیرد و آیا این شرایط میتواند زمینه بیماری خطرناکی باشد یا خیر؟
تشخیص سوزش کف پا
معمولا افرادی که به این مشکل دچار میشوند، دیابت دارند و به راحتی میتوان تشخیص داد. اما برخی از مبتلایان به داغی کف پا نوع سریع و حاد این بیماری را تجربه میکنند که به تدریج گسترش مییابد و قابل توجیه نیست. این نوع از بیماری، نیاز به آزمایش های بیشتری دارد که در زیر به بیان آنها پرداخته ایم:
1- الکترو میوگرافی (EMG)
در این نوع آزمایش، با استفاده از ضبط فعالیت الکتریکی داخل عضلات، تست عملکرد عضلانی را انجام میدهند. برای آزمایش EMG ممکن است یک سوزن وارد عضلات سازند تا فعالیت الکتریکی عضلات را ضبط کنند.
2- آزمایش هدایت عصبی:
این نوع آزمایش، توانایی اعصاب برای انتقال امواج را بررسی میکند. بدین صورت که عصب را تحریک میکنند تا پاسخ در عضله آن عصب، مورد آزمایش قرار گیرد.
3- تستهای آزمایشگاهی:
در برخی از موارد نیز ممکن است آزمایشات خون، ادرار و… برای تشخیص سوزش کف پا انجام شود. برای مثال، سطح ویتامین را به راحتی از طریق آزمایش خون بررسی میکنند.
4- بیوپسی تست عصب:
این مورد به ندرت اتفاق میافتد که یک پزشک، نمونهای از بافت عصبی را برای آزمایش برش دهد تا تستهای لازم را روی میکروسکوپ انجام دهد.
پیشگیری از سوزش کف پا
همانطور که گفته شد، این بیماری را خیلی از افراد دست کم گرفته و حتی راههای درمانی خانگی را هم برای سوزش کف پا انجام نمیدهند. اما شمایی که در حال خواندن این مقاله از دکترنیم هستید، باید از راههای زیر برای پیشگیری از این بیماری استفاده کنید تا احتمال ابتلا به سوزش کف پا را به صفر برسانید:
1- تغییر پاپوشها:
جوراب کثیف، میلیونها قارچ خطرناک دارد که میتواند عفونتهای پوستی در پای شما ایجاد کند. کفش هم دست کمی از جوراب ندارد و باید هر چند وقت یکبار، هر دوی آنها تعویض شوند.
2- آب سرد:
سعی کنید بعد از یک فعالیت فیزیکی سنگین یا حتی پیاده روی زیاد، پاهای خود را با آب سرد بشویید. این عمل هم به جریان خون پاها کمک میکند و هم باعث رفع خستگیتان میشود.
3- پاها بیش از حد آویزان نمانند:
جریان گردش خون در پاها بسیار مهم است و اگر در مدت طولانی، آویزان بمانند، سبب ایجاد سوزش در کف پا خواهد شد.
سلام بابت این بیماری باید به چه پزشکی مراجعه کرد؟