آنچه در این مقاله میخوانید :
معرفی
نارسایی قلب شاید نامی گیج کننده برای این بیماری باشد اما واقعیت دارد. درواقع اگر دچار نارسایی قلبی شوید، توانایی پمپاژ قلبتان به شدت پایین آمده و انتقال خون به اندامها سخت میشود.
شریانهای قلب شما وظیفه پمپاژ و انتقال خون به سایر اعضا را دارند اما وقتی ضخیم و سفت شوند، توانایی پمپاژ آنها به شدت پایین میآید. برای جبران این موضوع، دیوارههای عضلانی قلب دخالت میکنند اما چون بیماری نارسایی قلب وجود دارد، کاری از دستشان بر نمیآید و دیواره عضلانی قلب نیز ضعیفتر میشود.
شرایط زیادی از جمله بیماری عروق کرونر ، انسداد و ضخیم شدن سرخرگها و شریانها، فشار خون بالا و… میتواند نارسایی قلبی را ایجاد کند که در ادامه به طور مفصل توضیح خواهیم داد. زندگی ما به قلب وابسته است و این بیماری، سلامت قلب را به خطر می اندازد. با خواندن این مقاله از دکترنیم، تپش قلبی منظم و سالم خواهید داشت.
انواع نارسایی قلب
نارسایی قلبی در علم پزشکی به دو نوع تقسیم بندی میشود که هرکدام، تحت تاثیر عوامل و شرایط متفاوت ایجاد شده و علائم مختلفی نشان میدهند.
1- نوع سیستولیک:
قلب در این نوع از نارسایی، نیروی کافی برای فشرده شدن را ندارد و در نتیجه، مقدار کمتری از خون را برای بدن پمپاژ میکند که خود علائم بسیار زیاد و خطرناکی را موجب میشود.
2- نوع دیاستولیک:
در ایجاد این بیماری اختلال عملکرد دیاستولیک نقش دارد. این اختلال باعث میشود تا توانایی پذیرش خون قلب کاهش یافته و فشار خون در قسمتهای دیگر از جمله ریهها افزایش یابد. در نتیجه مشکلات مخصوص به خود را ایجاد میکند.
علت نارسایی قلب
همانطور که گفته شد، این بیماری میتواند به دنبال برخی از شرایطی که به قلب آسیب میرسانند ایجاد شده و پیشرفت کند. این شرایط عبارتند از:
1- بیماری عروق کرونر:
یک بیماری مزمن در شریانها و سرخرگهای خونی است که باعث کاهش توان پمپاژ قلب میشود. اگر بخواهیم تعریف اجمالی از عروق کرونر داشته باشیم میتوان گفت: بیماری که توانایی سرخرگ و شریانها را در انتقال خون کاهش میدهد.
2- حمله قلبی:
حمله قلبی در حالتی رخ میدهد که یکی از عروق کرونر به طور ناگهانی مسدود شده و مانع انتقال خون به عضلات قلب شود.
3- بیماری ماهیچه قلب (کاردیومیوپاتی)
این بیماری که اغلب با تپش قلب همراه است، یکی از دلایل نارسایی قلبی میباشد. مشکلات شریانی، سوء مصرف الکل و مواد مخدر، عفونتها و بیماریهای قلبی در ایجاد این بیماری و نارسایی در قلب نقش مهمی دارند.
4- شرایط مضر برای قلب:
در دسته علت نارسایی قلب برخی بیماریها و شرایط پزشکی نیز قرار دارند. شرایطی نظیر: بیماریهای قلبی، فشار خون بالا، بیماری و اختلال در تیروئید، بیماری کلیوی، دیابت و… به شدت برای قلب مضر و باعث نارسایی آن میشوند.
مراحل نارسایی قلب
در این قسمت از مقاله، قصد داریم شما را با لیستی علمی از مراحل این بیماری آشنا کنیم. شایان ذکر است: “انجمن قلب آمریکا” این لیست را تهیه و ارائه کرده است:
مرحله A:
درواقع زمانی که شما در معرض خطر این بیماری هستید، وارد مرحله A نارسایی قلبی شده اید. شانس ورود به مرحله A، در صورت داشتن علائم و موارد زیر افزایش مییابد:
- فشار خون بالا
- دیابت
- بیماری عروق کرونر
- سندرم متابولیک
- سوء مصرف الکل
- تب روماتیسمی
مرحله B:
اگر هیچگونه علائم نارسایی قلب را ندارید اما تشخیص پزشک، اختلالات بطن چپ و نارسایی سیستولیک است، وارد مرحله B شده اید. در صورتی که مشمول موارد زیر هستید، مرحله B این بیماری را تجربه کرده اید:
- بیماری عضلاتی قلب
- بیماری بطن قلبی
- حملات قلبی
مرحله C:
اگر نارسایی سیستولیک همراه با علائم زیر را تجربه کنید، مرحله C بیماری را تجربه کرده اید:
- تنگی نفس
- کاهش توان برای ورزش
- خستگی و کسالت
مرحله D :
اگر نارسایی پیشرفته و علائم حاد را پس از مراقبت و درمان پزشکی تجربه کردید، وارد مرحله D نارسایی قلبی شده اید.
علائم نارسایی قلبی
نارسایی قلب میتواند به صورت مداوم و متداول باشد که در این حالت “مزمن” است. همچنین میتواند به صورت ناگهانی و سریع ایجاد شود که “حاد” نامیده میشود. علائم نارسایی قلب به طور کلی عبارتند از:
- کاهش اشتها
- خستگی و ضعف
- تورم در پاها یا مچ پا
- سرفه سخت و مداوم
- تکرر ادرار در شب
- تورم در شکم (آسیت)
- گلو درد یا تنگی نفس
- کاهش توانایی در ورزش
- تهوع و گاهی استفراغ
- کاهش هوشیاری
- آریتمی (تپش قلب)
- درد قفسه سینه (در صورت حمله قلبی)
چه زمان به پزشک مراجعه کنیم؟
در مواجهه با هرمورد از علائم بالا، سریعا به پزشک مراجعه کنید تا از سلامت بدن خود مطمئن شوید و سریعتر بیماریها را تشخیص دهید. در صورت مشاهده موارد زیر در بدن خود، حتما با پزشک متخصص دیدار کنید:
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس شدید
- ناتوانی و ضعف شدید
- آریتمی قلبی
- سرفههای سخت و مکرر
- تورم در پاها
پیشگیری از نارسایی قلب
کلید پیشگیری از تمام بیماریها، پرهیز از انجام عوامل خطرناکی است که باعث ایجاد بیماری میشوند. در بحث پیشگیری از نارسایی قلب نیز این موضوع صادق است. با پیروی از دستورات زیر، علاوه بر پیشگیری از این بیماری، سایر مشکلات را نیز از بدن خود دور خواهید کرد.
1- نمک را حذف کنید!
اگرچه حذف نمک از رژیم غذایی کاری سخت است اما میتوانید با برنامه ریزی مناسب این کار را به راحتی انجام دهید. سعی کنید طی یک ماه به صورت تدریجی مقدار نمکی که برای غذاهای خود استفاده میکنید را کاهش دهید تا به صفر برسید. مصرف زیاد نمک علاوه بر تاثیرات مخربی که بر بدن وارد میکند، از دلایل اصلی فشار خون بالا و نارسایی قلب است.
2- سیگار را ترک کنید:
اگر جایی از سود سیگار برای بدن خواندید دروغ محض است. سیگار و دخانیات هیچ سودی برای بدن نداشته و باعث ایجاد بیماریهای مختلف میشوند. نتیجه مصرف سیگار و دخانیات بیماریهایی نظیر نارسایی و حملات قلبی است!
3- ورزش کنید:
ورزش یکی از بهترین کارها برای تقویت قدرت قلب و ماهیچههای آن است. با ورزش کردن، فرصت خوبی به قلب میدهید تا خود را احیا کند و تواناییاش در پمپاژ را افزایش دهد. ورزش در هوای پاک و با طراوت صبحگاهی، اثرات شگفت انگیزی در پیشگیری از بیماریهای قلبی دارد.
4- حفظ تناسب اندام:
حفظ تناسب اندام و کاهش توده چربی در بدن، کار قلب را آسانتر کرده و بار زیادی را از دوش آن بر میدارد. سعی کنید با روشهای نوین لاغری، به صورت علمی و بدون عارضه لاغر شوید و از محدوده بزرگ بیماریها دور بمانید.
5- رژیم غذایی سالم:
در پیشگیری از نارسایی قلب داشتن رژیم غذایی سرشار از مواد مقوی و خوراکیهای طبیعی بسیار موثر است. چربی زیاد غذاهای مضر، عروق قلب را مسدود کرده و احتمال بیماریهای قلبی و حتی سکته قلبی را افزایش میدهد. سعی کنید با رژیم غذایی این احتمال را به صفر برسانید. رژیم غذایی مدیترانهای یکی از بهترین انتخابها برای شما است. حتما امتحان کنید!