مقدمه
سازمان جهانی بهداشت (WHO) : بیش از 422 میلیون نفر در سراسر جهان به ویژه در کشورهای متوسط و ضعیف از نظر درآمد، به دیابت مبتلا هستند. شیوع بالای این بیماری باعث شده تا افراد زیادی به دنبال درمان دیابت باشند. در ابتدا باید بدانید؛ سپس درمان کنید. در واقع بیماری دیابت میتواند مستقیماً به سبک زندگی شما، و سبک زندگی نیز مستقیماً به سطح دانش پزشکیتان ارتباط داشته باشد. در ادامه با دکتر نیم همراه باشید و 0 تا 100 درمان قند خون بالا را بخوانیم.
دیابت چیست؟
دیابت که بعضی از آن با عنوان «بیماری قند خون بالا» نام میبرند، یک بیماری متابولیک بوده و عبارت است از «وضعیتی که قند خون (گلوکز) به دلیل اختلال و نقص در ترشح هورمون انسولین یا عدم توانایی بدن در استفاده از انسولین بالا میرود.»
پس از خوردن مواد غذایی، درصد بالایی از آن به گلوکز تبدیل شده و وارد خون میشود. هورمون انسولین که توسط غده لوزالمعده تولید میشود، وظیفه انتقال گلوکز (عامل تغذیهای سلولها) به سلولها را دارد. در صورتی که این هورمون به طور عادی عمل نکند، گلوکز به جای ورود به سلول، در خون میماند و میزان قند خون بالا میرود. در این حالت میگوییم فرد مبتلا به دیابت شده است.
در مطلبی از دکتر نیم، 0 تا 100 بیماری دیابت را معرفی کردهایم. برای مشاهده این مطلب روی « دیابت » کلیک کنید.
پیش دیابت چیست و چگونه درمان میشود؟
پیش دیابت به حالتی گفته میشود که میزان قند خون بالا است اما به درجهای نرسیده که آن را دیابت بنامیم. درمان پیش دیابت میتواند بسیار سادهتر از چیزی باشد که فکر میکنید؛ میتوانید با اصلاحات کوچک سبک زندگی، رژیم غذایی و ورزش، پیش دیابت را درمان کنید.
چگونه بفهمیم دیابت داریم؟
بدیهی است که قبل از درمان دیابت، باید آن را تشخیص داد. تشخیص دیابت هم میتواند ساده باشد و اما پیچیده. برای مثال بسیاری از افراد به دیابت خاموش مبتلا هستند؛ این یعنی هیچ علائمی ندارند اما به این بیماری مبتلا هستند و بیماری در حال تاثیر روی بدن است. به طور کلی در صورت داشتن علائم دیابت باید به پزشک مراجعه کنید.
اگر علائم دیابت را نمیدانید، وارد مقاله « علائم دیابت » شوید و به طور کامل علائم این بیماری را بخوانید.
در واقع 3 آزمایش برای تشخیص دیابت وجود دارد که برای اطمینان از ابتلا به این بیماری انجام میشود. پزشک شما بسته به شرایط، یکی از این سه آزمایش را برای تشخیص دیابت بر روی شما انجام خواهد داد:
- تست قند خون ناشتا: آزمایش میزان قند خون ناشتا است که پس از ۸ ساعت ناشتا بودن دریافت میشود. میزان قند خون بالای 126 میلی گرم در دسی لیتر به معنای ابتلا به دیابت است.
- تست تحمل گلوکز خوراکی (OGTT) : در این آزمایش یک نوشیدنی حاوی گلوکز مینوشید و میزان قند خون شما هر 30 تا 60 دقیقه به مدت 3 ساعت چک میشود. اگر پس از گذشت بیش از 2 ساعت، میزان قند خون شما بالاتر از 200 میلی گرم در دسی لیتر باشد، احتمال ابتلا به دیابت دارید.
- تست A1c: این تست یک آزمایش قند خون است که میانگین میزان قند خون شما را در بازه زمانی 2-3 ماهه نشان میدهد. سطح A1c بالاتر از 6.5% به معنای ابتلا به دیابت است.
آیا میتوان بدون دارو دیابت را درمان کرد؟
هیچ درمان 100 درصدی برای بیماری دیابت وجود ندارد اما مطالعات نشان میدهند که برخی از روشهای سنتی و خانگی، ورزش کردن، اصلاح سبک زندگی، تغییر رژیم غذایی و… میتواند باعث کاهش قند خون بدون دارو شود.
درمان دیابت با 12 روش خانگی
در ابتدا باید توجه کنیم که دیابت 3 نوع مختلف دارد که عبارتند از: ۱- دیابت نوع یک ۲- دیابت نوع دو ۳- دیابت بارداری. راههای درمان و کنترل هر کدام از این موارد میتواند متفاوت باشد. در ادامه به روشهای خانگی و سنتی کنترل دیابت نوع 2 و 1 میپردازیم. قطعاً در مورد دیابت نوع 1 و حتی نوع 2، نمیتوان گفت که این موارد جایگزین مناسبی برای تزریق انسولین هستند.
توجه: منظور از درمان قطعی دیابت، مواردی است که قطعاً روی انسولین و کنترل قند خون تاثیر میگذارند.
خیار چنبر تلخ

خیار چنبر تلخ برای درمان قند خون بالا و کنترل دیابت مفید است؛ چرا که عوارض دیابت را کاهش میدهد و این موضوع به علت وجود ماده شیمیایی به نام کارانتین است. خیار چنبر تلخ سبب کاهش تاثیرات گلوکز خون در تمام بدن میشود و به همین دلیل برای درمان دیابت نوع 2 و نوع 1 مفید است. برای درمان قطعی دیابت با خیار چنبر تلخ، به روش زیر عمل کنید:
- روزانه یک لیوان آب خیار چنبر تلخ را در هنگام صبح با معده خالی بنوشید.
- همچنین میتوانید مقدار خیار چنبر تلخ را در رژیم غذایی روزانه خود برای پایین آوردن قند خون بگنجانید.
دارچین

دارچین با تحریک فعالیت انسولین به کنترل دیابت و کاهش قند خون کمک میکند. اجزای فعال دارچین مانند سینامالدئید، اسید سینامیک و اسانسهای بیشمار آن میتواند به پیشگیری از دیابت نیز کمک کند. برای درمان دیابت با دارچین میتوانید مراحل زیر را انجام دهید:
میتوان از دارچین بهعنوان یک روش مؤثر برای کاهش قند خون در دیابت نوع 2 کنترل نشده استفاده کرد. با این حال نباید بیشازحد مصرف شود زیرا ممکن است منجر به مشکلات تنفسی و افزایش ضربان قلب شود.
مطالعات انجامشده
- نصف قاشق چایخوری دارچین را به یک فنجان چای اضافه کنید و بنوشید.
- همچنین میتوانید دارچین را به غذاهای خود اضافه کنید.
شنبلیله

شنبلیله به دلیل دارا بودن مقادیر زیاد فیبر میتواند برای کنترل دیابت نوع 1 و 2 مناسب باشد. شنبلیله به هضم مناسب غذا کمک کرده و سبب جذب درست گلوکز توسط سلولها میشود. این گیاه معطر به ترشح انسولین و تاثیر آن روی گلوکز کمک میکند. برای درمان دیابت با شنبلیله مراحل زیر را پیگیری کنید:
- دو قاشق دانه شنبلیله را درون آب بریزید تا صبح صبر کنید که خیس بخورد.
- صبح هنگام این محلول را با معده خالی برای درمان قند خون بالا بنوشید.
انگور فرنگی هندی (آمُله)

انگور فرنگی یا آمله یک ماده موثر برای درمان دیابت نوع 2 است؛ زیرا سرشار از ویتامین C و آنتی اکسیدانهایی است که برای مقابله با دیابت بسیار مناسب هستند. همچنین آب انگور فرنگی (آمله) عملکرد لوزالمعده را تصحیح کرده و باعث تولید انسولین جهت پایین آوردن قند خون میشود. جهت استفاده از انگور فرنگی برای درمان دیابت، روش زیر را انجام دهید:
- آب 2 الی 3 عدد انگور فرنگی را بگیرید و دانههای آن را بردارید.
- دو قاشق غذاخوری از آب انگور فرنگی را با یک فنجان آب مخلوط کنید.
- برای درمان قند خون بالا و کاهش مقاومت انسولین از این محلول هر روز صبح با معده خالی بنوشید.
گیاه جمبو

جمبو در پایین آوردن قند خون به میزان زیادی کمک میکند؛ زیرا حاوی آنتوسیانینها، اسید الاگیک و تاننهای هیدرولیز شده است که نوعی از آنتیاکسیدانها هستند. متخصصان تغذیه این گیاه را به شدت توصیه میکنند؛ چرا که تقریباً هر قسمت از گیاه جمبو مانند برگ، میوه و دانه آن برای درمان دیابت مفید است. دانههای این گیاه دارای اثرات هیپوگلیسمیک هستند؛ یعنی بهسرعت قند خون را کاهش میدهند و البته قند خون را کمتر از حد طبیعی نمیآورند.
- میتوانید برای درمان قند خون بالا پودر دانههای خشکشده این میوه را تهیه کرده و با یک لیوان آب دو بار در روز مصرف کنید.
برگ انبه

برگ انبه میتواند با تنظیم سطح انسولین در خون برای کنترل و درمان قند خون بالا مورد استفاده قرار گیرد. برگهای انبه حاوی ویتامین C ،A و تاننها هستند که آنتیاکسیدانهای قوی به شمار میروند. با مصرف برگ درخت انبه، ترکیبات دیگری به نامهای «تری بتا تراکسرول» و «عصاره اتیل استات» با انسولین همکاری میکنند تا GLUT4 فعال شود و سنتز گلیکوژن را تحریک کند. برای درمان دیابت با استفاده از برگ درخت انبه:
- 10 الی 15 عدد برگ انبه را در یک لیوان آب به مدت یک شب بگذارید تا خیس بخورد.
- سپس صبح روز بعد، آب آن را از صافی بگذرانید و هر روز با معده خالی برای درمان دیابت بنوشید.
- همچنین میتوانید 15 عدد برگ انبه را به مدت 15 دقیقه درون دو لیوان آب بجوشانید سپس آب آن را از صافی بگذرانید و صبح با معده خالی بنوشید.
برگ درخت کاری

برگهای درخت کاری میتوانند به پایین آوردن قند خون کمک کنند. شما میتوانید آنها را به وعدههای غذایی خود اضافه کنید. همچنین گفته میشود که برگ کاری مقدار قند ناشی از نشاسته را کاهش میدهد. برگهای کاری در کنترل و پیشگیری از دیابت بسیار موثرند؛ زیرا سبب کاهش نشاسته و گلوکز در افراد مبتلا به دیابت میشوند.
آلوئه ورا

ژل آلوئه ورا به کاهش قند خون کمک زیادی میکند؛ زیرا این ژل شامل فیتوسترولهایی است که اثرات هیپرگلیسمی برای درمان دیابت نوع 2 دارند. متخصصان تغذیه معتقدند که آلوئه ورا منبع طبیعی و ایمن برای درمان قطعی دیابت است. برای درمان قند خون بالا با استفاده از آلوئه ورا:
- ترکیب ژل آلوئه ورا و برگ زردچوبه برای کنترل قند خون و درمان خانگی دیابت مفید است.
- آب آلوئه ورا همچنین میتواند چربی خون را که از عوارض دیابت است، کاهش دهد.
میوه گواوا

این میوه سرشار از ویتامین C و فیبر است و میتواند در کاهش قند خون بسیار موثر باشد. این میوه متابولیسم را آهستهتر میکند و اجازه میدهد که قند غذا بهتر جذب شود. همچنین میوه گواوا دارای آنتیاکسیدانهای است که میتوانند به درمان دیابت نوع 1 کمک کنند. با این حال مصرف بیشازحد گواوا در روز توصیه نمیشود؛ زیرا حاوی پتاسیم است و مصرف بیش از حد آن برای بدن مضر است. جهت درمان دیابت با گواوا به صورت زیر عمل کنید:
- پوست این میوه را جدا کنید و به حالت عادی میل کنید.
- پوست این میوه قند دارد و میتواند برای بیماران دیابتی مضر باشد.
برگ ریحان

برگ ریحان حاوی آنتیاکسیدان و روغنهای ضروری برای افزایش حساسیت به انسولین و درمان قطعی دیابت است. به طور خلاصه این ترکیبات مانند اگنول، متیول انگول و کارائیوفولن به سلولهای بتای پانکراس که مسئول نگهداری و آزاد شدن انسولین هستند کمک میکنند تا به درستی عمل کنند. برای درمان دیابت با ریحان مراحل زیر را پیگیری کنید:
- 2 الی 3 برگ ریحان را با معده خالی برای درمان قند خون بالا بخورید.
- همچنین میتوانید برگهای ریحان را به وعدههای غذایی خود اضافه کنید.
دانه کتان

دانه کتان غنی از آنتیاکسیدان است و مصرف آن میتواند منجر به کاهش مقاومت بدن به انسولین شود. دانه کتان همچنین دارای فیبر بالایی است که به جذب مناسب چربیها و قندها کمک میکند. مصرف دانه کتان میتواند تا 28 درصد میزان ابتلا به دیابت بعد از هر وعده غذایی را کاهش دهد و حساسیت انسولین را به میزان قابل توجهی بالا ببرد. برای درمان قطعی قند خون با دانه کتان به صورت زیر عمل کنید:
- هرروز صبح یک قاشق غذاخوری دانه کتان را با لیوان آب گرم مخلوط کنید و برای درمان دیابت با معده خالی بخورید.
گیاه چریش

برگ گیاه چریش برای درمان دیابت بسیار مؤثر است زیرا حساسیت گیرندههای انسولین در سلولهای بتا را افزایش میدهد، سطح گلوکز خون را کاهش میدهد و وابستگی آن به داروهای هیپوگلایسمی را کاهش میدهد. و همچنین کشف شده است که نیاز بدن را به انسولین تا 60 درصد کاهش میدهد. بنابراین این گیاه میتواند گزینهای مناسب برای درمان قطعی دیابت نوع 2 و 1 باشد.
درمان دیابت نوع 1 چیست؟
یکی از انواع دیابت، دیابت نوع یک است که با قبلاً با عناوین «دیابت نوجوانان» و «دیابت وابسته به انسولین» شناخته میشد. دیابت نوع 1 هر سنی را در بر میگیرد اما در کودکان و نوجوانان شایعتر است و عبارت است از وضعیتی که هورمون انسولین در بدن ترشح نمیشود. روشهای درمان دیابت نوع یک:
- روشهای سنتی کنترل دیابت نوع 1
- تزریق انسولین
- اصلاح رژیم غذایی
- داروی درمان دیابت نوع 1
- نظارت مکرر بر میزان قند خون
- ورزش منظم و کاهش وزن
در درمان دیابت نوع 1 هدف این است که میزان قند خون را تا حد ممکن نزدیک به حالت نرمال نگه دارید؛ بدان معنی که هر روز میزان قند خون قبل از وعدههای غذایی بین 80 تا 130 میلی گرم در دسی لیتر باشد. همچنین بعد از وعدههای غذایی، نباید میزان قند خون بالاتر از 180 میلی گرم در دسی لیتر باشد.
درمان انسولین برای درمان دیابت نوع یک
سریع ترین راه درمان دیابت نوع 1 انسولین است؛ به عبارت دیگر هر کسی که دیابت نوع یک دارد، باید به صورت مادام العمر انسولین تزریق کند. انواع انسولین برای درمان دیابت نوع یک:
- انسولین کوتاه اثر
- انسولین متوسط الاثر (NPH)
- انسولین سریع الاثر (Rapid-Acting)
- انسولین طولانی اثر
- انسولین مخلوط
رایجترین انواع انسولین که در کشور استفاده میشوند، انسولینهای کوتاه اثر (Regular) و NPH هستند. انسولینهای کوتاه اثر در 30 دقیقه تاثیر خود را میگذراند و نیم عمر حداکثر 12 ساعته دارند.
انسولین را نمیتوان به صورت خوراکی برای درمان قطعی قند خون مصرف کرد؛ چرا که آنزیمهای معده آن را تجزیه میکنند. برای درمان دیابت نوع 1 میتوانید آن را به صورت تزریق یا پمپ انسولین دریافت کنید.
تغذیه سالم برای درمان دیابت نوع 1
اگرچه چیزی به نام «رژیم دیابت» وجود ندارد اما لازم است که رژیم غذایی خود را پر فیبر و کم چرب کنید. در رژیم غذایی خود حتماً موارد زیر را لحاظ کنید:
- میوه
- سبزیجات
- غلات کامل
متخصص تغذیه یا پزشک شما احتمالاً توصیه خواهد کرد تا مصرف کربوهیدراتهای تصفیه شده مانند نان و شیرینی را محدود کنید. علاوه بر این شما باید به خوبی کربوهیدراتهای دریافتی را محاسبه کرده و با توجه به سوخت و ساز بدنتان، انسولین تزریق کنید.
لوزالمعده مصنوعی برای درمان دیابت نوع یک
سازمان غذا و داروی آمریکا برای اولین بار در سال 2016 از لوزالمعده مصنوعی مناسب برای مبتلایان 14 سال و بالاتر به دیابت نوع 1 رونمایی کرد. این دستگاه هر 5 دقیقه یکبار میزان گلوکز خون را اندازه گیری کرده و در صورت نیاز، میزان مناسب انسولین را از پمپ انسولین درخواست میکند.
داروی درمان دیابت نوع 1
بعضی از داروها میتوانند برای درمان دیابت نوع یک تجویز شوند که مهمترین آنها عبارتند از:
- داروی درمان فشار خون بالا: برخی از پزشکان ممکن است داروهایی مانند مهار کنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) یا مسدود کنندههای گیرنده آنژیوتانسین II را برای حفظ سلامت کلیهها تجویز کنند. این داروها معمولاً برای کسانی که هم دیابت و هم فشار خون بالای 140/90 میلیمتر جیوه دارند تجویز میشوند.
- آسپیرین: پزشکان ممکن است برای محافظت از قلب، آسپیرین تجویز کنند.
- داروهای کاهنده کلسترول: کلسترول بالا از مشکلاتی است که میتواند برای مبتلایان به دیابت دردسر ساز شود و باید درمان شود.
درمان دیابت نوع 2 چیست؟
دیابت نوع دو که آن را «دیابت غیر وابسته به انسولین» یا «دیابت بزرگسالان» مینامند، شایعترین نوع دیابت است؛ به طوری که 90 درصد مبتلایان به دیابت، نوع دوم آن را تجربه میکنند. دیابت نوع 2 حالتی است که انسولین تولید شده توسط پانکراس، توانایی انتقال گلوکز به سلولها را ندارد و قند در خون باقی میماند. روشهای درمان دیابت نوع 2 عبارتند از:
- روشهای سنتی کنترل دیابت نوع 2
- داروهای درمان دیابت نوع 2
- تغذیه سالم
- ورزش منظم
- کاهش وزن
- نظارت مداوم بر قند خون
تغذیه سالم برای درمان دیابت نوع 2
همانطور که گفته شد، رژیم درمان دیابت وجود ندارد. شما میتوانید با لحاظ کردن موارد زیر در رژیم غذایی خود، دیابت و سطح قند خونتان را کنترل کنید:
- مصرف کالری کمتر
- محدود سازی مصرف کربوهیدراتهای تصفیه شده مانند شیرینیجات
- اجتناب از مصرف غذاهای حاوی چربیهای اشباع
- مصرف غذاهای پر فیبر
- مصرف میوه و سبزیجات بیشتر
ورزش برای درمان دیابت نوع 2
فعالیت بدنی و ورزشهای هوازی برای همه افراد لازم است. برای مبتلایان به دیابت نوع 2 و 1 اینگونه ورزشها حیاتی هستند؛ اما باید تحت نظر پزشک باشد. انجام ورزشهایی مانند پیادهروی، شنا، یوگا و دوچرخه سواری میتواند به کاهش قند خون شما کمک کند.
در اکثر روزهای هفته 30-60 دقیقه ورزش هوازی برای درمان قطعی دیابت انجام دهید. قبل از ورزش کردن، حتماً سطح قند خون خود را اندازه بگیرید و آن را با میزان قند خون خود بعد از ورزش مقایسه کنید. نکته بعدی این است که مدت زمان فعالیتهایی که منجر به بی تحرکی شما میشود (مثلا تلویزیون نگاه کردن) را کاهش دهید؛ به طور کلی سعی کنید هر 30 دقیقه یکبار تحرک داشته باشید.
کاهش وزن برای درمان دیابت نوع 2
یکی از عوامل خطر دیابت، اضافه وزن است. برای درمان دیابت نوع دو و کنترل هرچه بیشتر نوع 1، حتماً اضافه وزن خود را از بین ببرید. برای رسیدن به وزن پایدار و مشاهده تاثیر آن در درمان دیابت، 7% از وزن کنونی خود را کم کنید. کنترل پروتئین و کالری مواد غذایی و اصلاحات تغذیهای به همراه تحرک کافی میتواند شما را در کاهش وزن کمک کند.
داروی درمان دیابت نوع 2
در بسیاری از موارد، ورزش منظم و رژیم غذایی سالم میتواند باعث درمان قطعی دیابت نوع دو شود؛ اما در برخی از موارد نیاز به دارو یا انسولین خواهد بود. اینکه کدام داروها برای شما مناسب خواهد بود را پزشکتان بر اساس شرایط بدنی شما مشخص میکند اما مهمترین داروهای درمان دیابت نوع 2 عبارتند از:
- متفورمین (گلوکوفاژ، گلومتزا و… ) : به طور کلی متفورمین اولین داروی درمان دیابت نوع 2 است که توسط پزشکان تجویز میشود. این دارو با کاهش تولید گلوکز در کبد و افزایش بدن به انسولین، به درمان دیابت نوع 2 کمک میکند. البته عوارض متفورمین مانند حالت تهوع و اسهال میتواند شما را درگیر کند.
- سولفونیل اوره: از جمله دیگر داروهای ضد دیابت است و به بدن کمک میکند تا انسولین بیشتری ترشح کند. عوارض سولفونیل اوره میتواند شامل قند خون پایین و افزایش وزن باشد.
- تیازولیدیندیون: گروهی از داروها هستند که حساسیت بدن به انسولین را افزایش میدهند. متفورمین از این دسته است که در بالا اشاره شد. روزیگلیتازون و پیوگلیتازون از دیگر داروهای مهم این دستهاند. عوارض جانبی اینگونه داروها میتواند از افزایش وزن تا نارسایی قلب و کم خونی را شامل شود.
- مهارکنندههای DPP-4: از دیگر داروهای ضد دیابت هستند و با اثر بسیار کم خود، به کاهش میزان قند خون کمک میکنند. این داروها باعث افزایش وزن نمیشوند اما ممکن است عوارضی مانند درد مفاصل و التهاب لوزالمعده ایجاد کنند.
بهترین داروی ضد دیابت نوع 2 چیست؟
داروها به طور کلی بر اساس شرایط بیمار تجویز میشوند اما متفورمین اولین دارویی است که برای درمان دیابت نوع 2 تجویز میشود.
درمان دیابت بارداری چیست؟
دیابت بارداری از دیگر انواع دیابت است که تقریباً در 4 درصد از زنان باردار رخ میدهد. با توجه به شرایطی که بارداری برای بدن به وجود میآورد، عوارض دیابت بارداری میتواند برای مادر و جنین بسیار خطرناک باشند. برای درمان دیابت بارداری:
- تغییرات سبک زندگی
- مصرف دارو (در صورت لزوم)
- کنترل پی در پی قند خون
تغییرات سبک زندگی برای درمان دیابت بارداری
همانند سایر انواع دیابت، رژیم غذایی شما باید حاوی مواد غذایی پر فیبر، غلات کامل، میوه و سبزیجات باشد. همچنین مصرف کربوهیدراتهای تصفیه شده مانند انواع شیرینی را محدود کنید.
فعالیت بدنی قبل از بارداری، حین بارداری و بعد از بارداری بسیار مهم است. ورزش علاوه بر اینکه باعث کاهش قند خون میشود، موجب درمان یبوست، رفع مشکلات گوارشی، درمان گرفتگی عضلات، رفع مشکلات خواب، درمان کمردرد میشود. بهتر است با نظر پزشک خود در بیشتر روزهای هفته 30 دقیقه ورزش ملایم و متوسط انجام دهید. در صورتی که مدت زیادی است که ورزش نکردهاید، با شدت خیلی کم شروع کنید. فعالیتهای روزمره مثل باغبانی یا مرتب کردن خانه نیز ورزش به حساب میآیند.
داروی درمان دیابت بارداری
در صورتی که رژیم غذایی و ورزش برای دیابت بارداری اثر گذار نیست، ممکن است به تزریق انسولین نیاز داشته باشید؛ در واقع بین 10 تا 20 درصد زنان مبتلا به دیابت حاملگی، به تزریق انسولین نیاز دارند. اگرچه برخی از پزشکان داروهای خوراکی برای درمان دیابت بارداری تجویز میکنند اما برخی دیگر معتقدند به بررسی و تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است.
چطوری می تونیم بهبود ببخشیمش ؟
خیلی ممنونیم که نظر دادید!
از نظر شما برای بهبود این مطلب استفاده خواهیم کرد
مطالب کمی قدیمی هستند
ممنون از نظر خوبتون مطلب رو کاملا بازنویسی و بروزرسانی کردیم