آنچه در این مقاله میخوانید :
مقدمه
چطوری می تونم از بارداری جلوگیری کنم؟ کدام روش برای جلوگیری از بارداری برای من مناسب است؟ هرگونه سؤال درباره پیشگیری از بارداری دارید، این مطلب میتواند به شما راهنمایی کامل ارائه کند. پس با دکتر نیم همراه باشید.
هدف از این مطلب دادن اطلاعات کاربردی به کسانی که میخواهد بیشتر راجع راه های جلوگیری از بارداری بدانند یا کسانی که سؤالی درباره روش های جلوگیری از بارداری دارند.
شما میتواند چندین روش در دسترس را در این مطلب بهراحتی پیدا کنید و بهترین روش را برای خود انتخاب کنید.
بهترین روش پیشگری از بارداری برای هر فرد متفاوت است و به شرایط و عوامل گوناگونی بستگی دارد.
اگر نمیخواهید باردار شوید، بهتر است رابطه جنسی بدون محافظت انجام ندهید، زیرا تعیین زمان دقیق تخمکگذاری کمی مشکل است و اسپرم میتواند تا چندین روز در بدن شما زنده باقی بماند. البته بعضی افراد با مشاهده دقیق دورهی ماهانه خود و بررسی علائم، ٧روز قبل و دو روز بعد از تخمکگذاری رابطهی جنسی بدون محافظت برقرار نمیکنند تا از حاملگی جلوگیری شود. این روش پیشگیری از بارداری نیازمند دقت و تمرین است ولی در صورت اجرای درست در جلوگیری از بارداری مؤثر است.
معرفی بارداری
در طی چرخه قاعدگی، یک تخمک (سلول جنسی در خانمها) از یکی از تخمدانهای یک خانم آزاد میشود، به این فرایند تخمکگذاری میگویند، این تخمک فقط 24 ساعت بعد از تخمکگذاری زنده میماند و باید در طی این مدت با اسپرم (سلول جنسی آقایان) روبهرو شود تا لقاح (ترکیب دو سلول جنسی) رخ دهد و حاملگی ایجاد شود.
البته این به آن معنی نیست که یک خانم باید برای حاملگی دقیقاً روز تخمکگذاری رابطه جنسی برقرار کند زیرا اسپرم قادر است چندین روز (حدود ٧ روز) در بدن خانم زنده باقی بماند. تعیین اینکه دقیقاً در چه روزی تخمکگذاری اتفاق میافتد سخت است ولی معمولاً ١٠-١۶ روز قبل از شروع پریود اتفاق میافتد.
راه های جلوگیری از بارداری
عمل سترونسازی بانوان (Female sterilization) (دائمی)
اين عمل با بستن لولههای فالوپ (لولهی متصلکننده تخمدان به رحم)، مانع رسيدن تخمک و اسپرم به یکدیگر میشود.
اين روش در جلوگيری از بارداری ٩٩ درصد مؤثر است. تخمک همچنان از تخمدان آزاد میشود و اين عمل تأثيری در سطح هورمونهای شما ندارد و همچنان پريود خواهيد شد.
ديگر لازم نيست در هر بار رابطهی جنسی به فكر راه های جلوگيری از بارداری باشيد.
بايد قبل از جراحی و تا اولين عادت ماهيانه بعد از جراحي يا سه ماه بعد از جراحی (بسته به نوع عمل) از راه های جلوگیری از بارداری استفاده كنيد.
همانند هر جراحي ديگری ريسک كمی براي درگیریهایی مانند خونريزی داخلی، عفونت و آسيب ارگانهای داخلی ديگر وجود دارد.
درصد کمی ریسک وجود دارد كه عمل مؤثر نباشد و لولهها دوباره به هم متصل شوند. اگر عمل شكست بخورد ريسک حاملگی خارج رحم (تخمک بارورشده خارج از رحم، مثلاً در لوله فالوپ، شروع به رشد میکند) را افزايش میدهد.
بازگرداندن اين عمل بسيار سخت است پس قبل از انجام آن بهخوبی فكر كنيد.
اين عمل شمارا در مقابل عفونتهای قابلانتقال از طريق رابطه جنسی محافظت نمیکند پس ممكن است همچنان احتياج به استفاده از كاندوم داشته باشيد.
وازکتومی (vasectomy) (دائمی)
در اینها عمل جراحی، لولههایی که اسپرم را در مردان حمل میکنند بسته میشود تا از بارداری جلوگیری شود، معمولاً این عمل با بیحسی موضعی و در طی ١۵ دقیقه انجام میشود.
بیش از 99 درصد در جلوگیری از بارداری مؤثر است. احتمال بازگشت آن بسیار کم است و بعد از انجامان دیگر لازم نیست به راه های جلوگیری از بارداری فکر کنید.
در میل جنسی شما و توانایی شما در لذت بردن از رابطه جنسی تأثیر نمیگذارد، همچنان نعوظ و انزال خواهید داشت اما در مایع منی شما اسپرمی وجود ندارد
شما باید ٨-١٢ هفته بعد از جراحی همچنان از راه های جلوگیری از بارداری دیگر استفاده کنید تا اسپرمهای باقیمانده در لوله از بین بروند.
معمولاً دو تست منی بعد از جراحی از شما گرفته میشود تا مطمئن شوند اسپرمی باقی نمانده است. کیسه بیضه شما ممکن است متورم و کبود شود و برخی دچار درد مداوم در بیضه میشوند.
مانند هر جراحی دیگری کمی ریسک برای عفونت وجود دارد.
احتمال بازگشت آن بسیار کم است پس قبل از انجام آن خوب فکر کنید.
اين عمل شمارا در مقابل عفونتهای قابلانتقال از طريق رابطه جنسی محافظت نمیکند پس ممكن است همچنان احتياج به استفاده از كاندوم داشته باشيد.
وسیله داخل رحمی (IUD)
وسیلهای T شکل از جنس پلاستیکی و مس است که توسط پزشک یا پرستار در رحم جاسازی میشود، با آزاد کردن مس مانع بارداری برای ۵ تا ده سال خواهد شد.
اگر درستکار گذاشته شود،٩٩ درصد مؤثر خواهد بود. بهمحض کارگذاری در رحم شروع به کار میکند و اثر آن ۵ الی١٠ سال باقی میماند. اگر حامله نباشید در هرزمانی از سیکل قاعدگی میتواند گذاشته شود.
هرزمانی بخواهید میتوانید آن را توسط یک دکتر یا پرستار آموزشدیده خارج کنید و امکان حاملگی پس از برداشتن آن وجود دارد.
برای ٣-۶ ماه بعد از قرار دادن آن پریود شما میتواند شدیدتر، طولانیتر و یا دردناکتر شود همچنین ممکن است بین پریودهایتان لکه بینی یا خونریزی داشته باشید. درصد کمی ریسک عفونت بعد از قرار دادن اين وسيله وجود دارد.
درصد کمی ریسک وجود دارد که بدن شما آن را دفع کند یا از جایش جابهجا شود، پزشک شما به شما آموزش خواهد داد که چطور چک کنید که آیا سر جایش قرار دارد یا نه
ممکن است بعد از گذاشتن آن کمی احساس درد و ناراحتی کنید، مسکنها به شما کمک خواهند کرد. اگر سابقه عفونتهای لگنی دارید ممکن است این روش پیشگیری از بارداری برای شما مناسب نباشد.
این روش پیشگیری از بارداری تداخلی با شیر دادن به بچه ندارد. با داروهای دیگر تداخل ندارد. اين روش شمارا در مقابل عفونتهای قابلانتقال از طريق رابطه جنسی محافظت نمیکند پس ممكن است همچنان احتياج به استفاده از كاندوم داشته باشيد.
این روش جلوگیری از بارداری عوارض جانبی هورمونی مثل آکنه، سردرد و تندرنس (درد به دنبال لمس) در سینه ندارد.
سیستم داخل رحمی (IUS)
یک قطعه T شکل پلاستیکی است که توسط پزشک یا پرستار در رحم جاسازی میشود، هورمون پروژستوژن (progestogen) آزاد میکند که مانع بارداری شود و اثران ٣-۵ سال باقی میماند.
اگر درست کار گذاشته شود، ٩٩ درصد مؤثر خواهد بود. هرزمانی بخواهید میتوانید آن را توسط یک دکتر یا پرستار آموزشدیده شده خارج کنید و امکان حاملگی پس از برداشتن آن وجود دارد.
پریود شمارا سبکتر، کوتاهتر و یا حتی متوقف میکند پس ممکن است به خانمهایی که پریودهای شدید و دردناک و خونریزی شدید دارند، کمک کند. برای کسانی که نمیتوانند قرصهای ترکیبی (دارای هورمون استروژن) برای جلوگیری از بارداری مصرف کنند، مثلاً افرادی که میگرن دارند، کاربرد دارد.
بعضی خانمها ممکن است عوارضی مانند تغییر مود، مشکلات پوستی وتندرنس (درد به دنبال لمس) در سینهها را تجربه کنند.
درصد کمی ریسک عفونت بعد از قرار دادن آن وجود دارد.ممکن است بعد از گذاشتن آن کمی احساس درد و ناراحتی کنید، مسکنها به شما کمک خواهند کرد. اگر حامله نباشید در هرزمانی از سیکل قاعدگی میتواند گذاشته شود.
این روش معمولاً برای کسانی که سرطان سینه و یا رحم، مشکلات کبدی، سابقه مشکلات قلبی و سکتهدارند مناسب نیست. این روش پیشگیری از بارداری تداخلی با شیر دادن به بچه ندارد.
با داروهای دیگر تداخل ندارد.
اين روش شمارا در مقابل عفونتهای قابلانتقال از طريق رابطه جنسی محافظت نمیکند پس ممكن است همچنان احتياج به استفاده از كاندوم داشته باشيد.
ایمپلنت (Contraceptive implant)
ایمپلنت یا نکسپلانون (Nexplanon) يک ميله كوچك انعطافپذیر پلاستيكی است كه توسط پزشك زیرپوست بازوی شما قرار میگیرد، هورمون پروژستوژن (progestogen) را در جريان خون شما آزاد میکند و مانع بارداری میشود، اثر آن تا ٣ سال باقي میماند.
بيش از 99 درصد مؤثر است. برای کسانی که نمیتوانند قرصهای ترکیبی (داراي هورمون استروژن) برای جلوگیری از بارداری مصرف کنند، مثلاً افرادی که میگرن دارند، کاربرد دارد.
برای خانمهایی که خوردن بهموقع قرص را فراموش میکنند مناسب است.
اگر دچار عوارض شدید میتوان ایمپلنت را برداشت. میتوان هرزمان که خواستید آن را خارج کرد و چرخه طبیعی بدن شما خیلی زود به حالت عادی برمیگردد.
وقتی تازه گذاشتهشده ممکن است کمی کبودی، تندرنس (درد به دنبال لمس) و ورم اطراف آن مشاهده کنید. پریود شما ممکن است طولانیتر یا کوتاهتر، شدیدتر یا ملایمتر شود.
یک عارضه جانبی شایع این است که پریود شما متوقف میشود، البته این آسیبرسان نیست اما ممکن است بخواهید این را قبل از انجام این کار در نظر بگیرید.
بعضی داروها ممکن است اثر ایمپلنت را کم کنند.این روش پیشگیری از بارداری معمولاً برای کسانی که سابقه بیماری قلبی و عروقی، سکته و یا سرطان سینه یا بیماریهای کبدی داشتهاند، مناسب نیست.
این روش با شیر دادن به بچه تداخلی ندارد. اين روش شمارا در مقابل عفونتهای قابلانتقال از طريق رابطه جنسی محافظت نمیکند پس ممكن است همچنان احتياج به استفاده از كاندوم داشته باشيد.
تزریق (The contraceptive injection)
این تزریق هورمون پروژستوژن (progestogen) را در جریان خون وارد میکند که برای جلوگیری از بارداری مناسب است، دوام آن حدوداً سه ماه است.
در صورت استفاده درست،٩٩ درصد مؤثر خواهد بود. برای خانمهایی که خوردن بهموقع قرص را فراموش میکنند مناسب است. برای تمدید اثر جلوگیری از بارداری آن باید تزریق را در زمان مناسب دوباره انجام داد.
برای خانمهایی که نمیتوانند از راه های جلوگیری از بارداری که شامل هورمون استروژن است استفاده کنند، مناسب است. تحت تأثیر داروهای دیگر قرار نمیگیرد
عوارض جانبی آن شامل: سردرد، تغییر مود، خونریزی نامنظم و تندرنس (درد به دنبال لمس) در سینه است.
پریود شما ممکن است طولانیتر یا کوتاهتر، شدیدتر یا ملایمتر شود یا بهطورکلی متوقف شود.
ممکن است بعد از آخرین تزریق تا یک سال طول بکشد که سیکل طبیعی بدن شما به حالت اولیه برگردد، پس اگر میخواهید در آیندهی نزدیک بچهدار شوید این روش گزینه مناسبی نیست.
علاوه بر سابقه سرطان سینه و بیماریهای کبدی و قلبی عروقی، این روش پیشگیری از بارداری برای کسانی که درخطر پوکی استخوان هستند نیز توصیه نمیشود.
این روش با شیر دادن به بچه تداخلی ندارد.
برخی افراد بعد از تزریق دچار اضافهوزن میشوند.
عوارض جانبی آن تا زمانی که تزریق اثر دارد (٣ماه) و حتی کمی بعدازآن نیز ممکن است ادامه داشته باشد.
اين روش شمارا در مقابل عفونتهای قابلانتقال از طريق رابطه جنسی محافظت نمیکند پس ممكن است همچنان احتياج به استفاده از كاندوم داشته باشيد.
قرصهای ضد بارداری (oral contraceptive pill)
قرصهای ضد بارداری بر دو نوع هستند؛ قرصهای ترکیبی (Combined pill) و قرصهایی که فقط حاوی پروژسترون (progestogen-only pill (PO هستند.
قرصهای ترکیبی
حاوی نسخه ساختهشدهی هورمونهای جنسی زنانه (پروژسترون و استروژن) هستند که در بدن خانمها بهطور طبیعی ساخته میشود. این قرصها با دستکاری سطح هورمونی از تخمکگذاری جلوگیری میکنند.
این قرصها ٩١ درصد در جلوگیری از بارداری مؤثر هستند.
نحوهی معمول مصرف آن به این صورت است که برای ٢١ روز هرروز یک قرص مصرف میشود، سپس استفاده از قرص برای ٧ روز متوقفشده که در این دوران دچار خونریزی و پریود خواهید بود و پس از آن دوباره مصرف قرصها از سر گرفته میشود.
شما باید قرصها را در حدود ساعت خاصی از روز مصرف کنید، اگر این کار را انجام ندهید یا اگر یک قرص را از دست بدهید یا دچار استفراغ و یا اسهال شدید باشید ممکن است قرص اثر نکند و حامله شوید.
اگر تا دو ساعت بعد از خوردن قرص دچار استفراغ شدید امکان آن وجود دارد که قرص بهطور کامل در جریان خون شما جذب نشده باشد بهتر است بلافاصله یک قرص دیگر مصرف کنید و باقی قرصها را طبق معمول استفاده کنید. اگر همچنان بیمار باقیماندهاید بهتر است از روش های دیگر پيشگيری از بارداری، مثل کاندوم، استفاده کنید تا زمانی که ٧ روز قرصها را بدون استفراغ مصرف کرده باشید. (برای اطمینان و اطلاعات بیشتر حتماً با پزشک خود مشورت کنید)
اسهال شدید (۶-٨) مرتبه در روز هم ممکن است باعث شود که اثر قرصها كم شده باشد، قرصها را طبق روال معمول استفاده کنید اما در طول مدتزمانی که اسهال دارید و دو روز بعدازآن همراه آن از راه های جلوگيري از بارداری دیگر، مثل کاندوم، استفاده کنید.
بعضی داروها اثر این قرصها را کم میکنند.
اگر پریود شما شدید و یا دردناک است و یا دچار سندرم پیش از قاعدگی هستید. این قرصها ممکن است به شما کمک کند.
عوارض جانبی خفیف شامل تغییر مود، حالت تهوع، سردرد و تندرنس در سینه است. شواهدی مبنی بر اينكه که این قرص باعث اضافهوزن در خانمها میشود وجود ندارد.
درصد کمی ریسک عوارض جانبی جدی مثل لخته شدن خون و سرطان گردن رحم وجود دارد.
این قرص برای خانمهای بالای ٣۵ سال که سیگار میکشند و یا سیگار را کمتر از یک سال پیش ترک کردهاند و یا خانمهایی شرایط پزشکی خاص دارند، مناسب نیست.
این قرص همچنین برای کسانی که اضافهوزن شدید دارند و یا قرصهای خاصی را مصرف کنند، ترومبوز (لختهی خون) در رگها، سرطان سینه، دیابت، میگرن و بیماریهای قلبی عروقی دارند، توصیه نمیشود.
بیشتر خانمها میتوانند قرصها را در هرروزی شروع کنند (البته راهنماییهایی وجود دارد برای کسانی که تازه بچهدار شدهاند یا سقطجنین داشتهاند) اما تفاوت آنجاست که اگر در روز اول پریود شروع به خوردن کنید بلافاصله مانع بارداری شما خواهد شد اما اگر در روزهای دیگر شروع کنید باید تا چند روز بعد برای جلوگیری از بارداری از روش های دیگر پيشگيری از بارداری استفاده کنید تا قرص اثر خود را باقی بگذارد.
این قرص ریسک ابتلا به سرطان تخمدان، رحم و رودهی بزرگ را کاهش میدهد. این قرص هاریسک فیبروئید، کیستهای تخمدان و بیماریهای غیر سرطانی سینه را کاهش میدهد.
اين روش شمارا در مقابل عفونتهای قابلانتقال از طريق رابطه جنسی محافظت نمیکند پس ممكن است همچنان احتياج به استفاده از كاندوم داشته باشيد.
قرصهای حاوی پروژسترون
این قرصها فقط حاوی پروژسترون هستند و استروژن ندارند و باید هرروز مصرف شوند. بعضاً انواع آن با ضخيم كردن گردن رحم مانع رسيدن اسپرم به تخمک میشوند و برخي ديگر از تخمکگذاری هم جلوگيری میکنند.
این قرصها ٩١ درصد در جلوگیری از بارداری مؤثر هستند. باید هرروز آن را مصرف کرد و بین مصرف آن فاصله نینداخت.
برای خانمهایی که به علت وجود استروژن قادر به مصرف قرصهای ترکیبی نیستند مناسب است.
اگر بالای ٣۵ سال دارید و سیگار میکشید، برخلاف قرصهای ترکیبی میتوانید از این قرصها استفاده کنید.
این قرص نیز باید در ساعت خاصی از روز مصرف شود (با حداکثر سه یا دوازده ساعت اختلاف، بسته به نوع قرص مصرفی)
اگر دچار استفراغ یا اسهال شدید بشوید ممکن است این قرصها اثر خود را درست اعمال نکنند.
بعضی داروها اثر این قرص را تحت تأثیر قرار میدهند.
پریود شما ممکن است ملایمتر، نامنظم و یا مکرر شود يا حتي کلاً متوقف شود.
عوارض جانبی آن شامل لکههای پوستی و تندرنس در سینه هستند که بعد از چند ماه رفع خواهند شد.
اين قرص برای دوران شيردهی هم امن است، ممكن است كمی پروژسترون توسط شير شما به نوزاد منتقل شود ولی آسیبرسان نخواهد بود.
اين روش شمارا در مقابل عفونتهای قابلانتقال از طريق رابطه جنسی محافظت نمیکند پس ممكن است همچنان احتياج به استفاده از كاندوم داشته باشید.
اگر خوردن قرصی رو فراموش كردم چكار كنم؟
اگر براي خوردن يک قرص دير كردين يا کلاً فراموش كردين
- بهمحض اينكه یادتان آمد، اون قرص رو مصرف كنيد.
- بقیهی قرصها رو طبق روال هميشگی ادامه دهيد حتی اگر اين به معنی خوردن دو قرص در يک روز است.
اگر دو روز يا بيشتر را از دست داديد
- نزدیکترین قرصي كه از دست دادين مصرف كنيد (يعني فقط يک قرص)
- بقیهی قرصها رو طبق روال هميشگی ادامه دهيد حتی اگر اين به معنی خوردن دو قرص در يک روز است.
- از روش های ديگر جلوگيری از بارداری (مثل كاندوم) استفاده كنيد يا از برقراري رابطه جنسی خودداری كنيد تا زمانی که قرصها رو ٧ روز پشت سر هم مصرف كرده باشيد.
براي قرصهایی كه فقط حاوی پروژسترون هستند همروند همين خواهد بود با این تفاوت که معمولاً استفاده از راه های جلوگیری از بارداری کمکی برای دو روز بعد از مرتب خوردن قرصها کافی خواهد بود.
برای اطلاعات بیشتر و فهمیدن بهترین روش برای شما با پزشک خود مشورت کنید.
برچسب (Contraceptive patch)
یک برچسب کوچک که هورمونها را از طریق پوست در جریان خون آزاد میکند تا مانع بارداری شود. ٩١ درصد در جلوگیری از بارداری مؤثر است
هر برچسب برای یک هفته استفاده میشود و برای سه هفته، هر هفته آن را عوض میکنید و هفتهی چهارم هیچ برچسبی استفاده نخواهید کرد.
حتی اگر اسهال و استفراغ داشته باشید، همچنان اثر خود را میگذارد. میتوانید آن را هنگام حمام، ورزش و شنا استفاده کنید.
این برچسب میتواند در پریودهای شدید و دردناک به شما کمک کند. این برچسب میتواند فشارخون شمارا کمی بالا ببرد و برخی خانمها دچار عوارض جانبی موقت مثل سردرد شوند.
بهصورت خیلی نادر بعضی خانمها دچار لختهی خون میشوند.
این برچسب ممکن است شمارا در مقابل سرطان تخمدان، رحم و رودهی بزرگ محافظت کند.
ممکن است برای خانمهایی که سیگار میکشند و ٣۵ سال و یا بیشتر سن دارند و یا بالای ٩٠ کیلوگرم وزندارند مناسب نباشد.
برچسب برای افراد زیر مناسب نیست
- افرادی که مشکلات قلبی، لوپوس، سرطان سینه، میگرن، مشکلات کبدی و یا دیابت دارند.
- اين روش شمارا در مقابل عفونتهای قابلانتقال از طريق رابطه جنسی محافظت نمیکند پس ممكن است همچنان احتياج به استفاده از كاندوم داشته باشید
حلقه واژنی (Vaginal ring)
ه حلقه کوچک نرم پلاستیکی است که ٢١ روز در داخل واژن قرار میگیرد و دوز مداومی از هورمونهای استروژن و پروژسترون را در جریان خون آزاد میکند تا مانع بارداری شود. سپس ٧ روز بدون حلقه خواهید بود و روند دوباره تکرار میشود.
٩١ درصد در جلوگیری از بارداری مؤثر است. یک حلقه برای یک ماه کار میکند. این حلقه درروند رابطه جنسی اختلال ایجاد نمیکند. برخلاف قرصها، حلقه حتی اگر دچار استفراغ و اسهال شوید به کار خود ادامه میدهد.
این حلقه علائم سندرم پیش از قاعدگی را کاهش میدهد و خونریزی و درد دوران پریود را کمتر میکند.
برخی خانمها دچار عوارض موقتی مانند افزایش ترشحات واژن، سردرد و تندرنس در سینه میشوند. در موارد بسیار نادر خانم دچار لخته خون میشود.
حلقه ممکن است گاهی خودبهخود خارج شود، شما باید آن را با آب گرم بشویید و دوباره آن را هرچه زودتر در جای خود قرار دهید.
این قرص برای خانمهای بالای ٣۵ سال که سیگار میکشند و یا سیگار را کمتر از یک سال پیش ترک کردهاند و یا خانمهایی شرایط پزشکی خاص دارند، مناسب نیست.
اگر فشارخون بالا، میگرن، سرطان سینه، دیابت و یا اضافهوزن دارید ممکن است این گزینهی مناسبی برای شما نباشد.
دیافراگم یا کلاهك (Contraceptive diaphragm or cap)
دیافراگم یک قطعه باریک، نرم و گنبدی شکل سیلیکونی است. که قبل از رابطه جنسی در داخل واژن قرار میگیرد و مانع از رسیدن اسپرم به رحم و حاملگی میشود، معمولاً همراه با پمادی که اسپرمها را از بین میرود (اسپرم کش) استفاده میشود.
حدود ٨٨ درصد در جلوگیری از بارداری مؤثر است. باید قبل از رابطه جنسی در واژن گذاشته شود و حداقل تا ۶ ساعت بعد از رابطه باقی بماند.
باید اسپرم کش بیشتری مصرف کنید اگر باوجود کلاهک بیشتر از یکبار رابطهی جنسی برقرار کردهاید و یا قبل از رابطه کلاهک سه ساعت یا بیشتر وجود داشته است. برای استعمال دوباره اسپرم کش، كلاهك را خارج نكنيد.
اگر اولين بار است كه از ديافراگم استفاده میکنید بايد معاينه شويد تا سايز درست آن را برای شما تجويز كنند.
نبايد ديافراگم را در دوران پريود استفاده كنيد. از يک ديافراگم براي حدود يک سال میتوان استفاده كرد.
بعد از استفاده آن را با آب گرم و صابون ملايم بدون بو شستوشو دهيد سپس بگذاريد تا خشک شود و در جای خشک و خنک قرار دهيد. هرگز ديافراگم يا كلاهک را نجوشانيد.
ممكن است سايز ديافراگم موردنیاز شما تغيير كرده باشد اگر بيشتر از سه كيلوگرم وزن اضافه يا كم كرده باشيد و يا زايمان و يا سقط جنین را تجربه كرده باشيد.
تا ٦ هفته بعد از زايمان و همچنين اگر عفونت ادراری تکرارشونده و عفونت واژن داشته باشيد استفاده از آن توصيه نمیشود.
اين روش شمارا در مقابل عفونتهای قابلانتقال از طريق رابطه جنسي محافظت نمیکند پس ممكن است همچنان احتياج به استفاده از كاندوم داشته باشید
كاندوم
کاندومها دو نوع هستند؛ كاندوم براي بانوان كه در داخل واژن قرار داده میشود، كاندوم براي آقايان كه بر روی آلت جنسی آقايان پوشيده میشود.
كاندوم علاوه بر جلوگيري از بارداری از انتقال برخي از عفونتها كه از طريق رابطهی جنسی منتقل میشوند، جلوگيری میکند. کاندوم ٨٨ درصد مؤثر است.
وازلین و دیگر محصولاتی که پایه آنها روغن است به برخی از انواع کاندوم آسیب میرسانند ولی محصولات با پایهی آب برای همهی انواع کاندوم امن هستند.
ممكن است كاندوم در حين رابطه بيافتد در اين صورت بايد از راه هاي جلوگيري از بارداري اورژانسي استفاده كنيد كه در ادامه به آن میپردازیم
کاندومها بايد در محلي قرار بگيرند كه خيلي سرد و يا گرم نباشد و از چیزهای تيز به دور باشند تا دچار آسیب نشوند. از هر كاندوم نبايد بيشتر از یکبار استفاده كرد
بهتراست از اسپرم كش بهعنوان لوبريكانت (روان كننده) استفاده نكنيد و از کاندومهایی كه اسپرم کشدارند هم استفاده نكنيد چون شانس عفونت را بالا میبرد و شمارا در مقابل عفونتهای جنسي محافظت نمیکند.
راه های اورژانسی جلوگیری از بارداری
این روش جلوگیری از بارداری وقتی استفاده میشود که رابطه جنسی بدون محافظت داشتهاید یا راه محافظت با مشکل روبهرو شده مثلاً کاندوم دچار پارگی شده باشد. این روش نباید بهصورت همیشگی استفاده شود
- این قرصها باید حداکثر سه تا ۵ روز بعد از ارتباط مصرف شوند. (بر اساس نوع آنها)