آنچه در این مقاله میخوانید :
سوزش کف پا چرا رخ میدهد؟
سوزش کف پا، داغ شدن کف پا یا داغی کف پا یک مشکل اذیت کننده است که میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد. دانستن علت داغ شدن کف پا میتواند شما را در درمان بیماریها بسیار یاری کند؛ چرا که گاهی اوقات احساس داغ شدن کف پا علامت اولیه بیماریهایی مانند دیابت یا آسیب عصبی است. البته احساس سوزش در پاها یک مشکل رایج است و میتواند در هر فردی دیده شود؛ اگرچه این احساس میتواند خفیف تا شدید باشد.
احساس داغی کف پا هنگام خواب اغلب به علت نوعی آسیب یا اختلال در سیستم عصبی است. از علل دیگر داغ شدن کف پا هنگام خواب میتوان به کمبود ویتامین B، اسید فولیک، تیامین یا کلسیم، بیماری کلیوی، بیماریهای عروقی محیطی و… اشاره نمود. دانستن علت سوزش کف پا میتواند شما را در درمان فوری سوزش کف پا بسیار کمک کند. بنابراین در این مقاله از دکتر نیم ابتدا 15 مورد از مهمترین علل سوزش کف پا و سپس 12 روش درمان سوزش کف پا را ذکر کردهایم.
15 علت سوزش کف پا
همانطور که گفته شد، در اکثر مواقع علت سوزش کف پا دیابت است که به دلیل ایجاد نوروپاتی عصبی در پاهای شما، این مشکل را به وجود میآورد. اعصاب آسیب دیده پا سیگنالهای درد را به مغز مخابره میکنند و شما این درد را به صورت سوزش، درد یا داغ شدن احساس میکنید.
اکثر افرادی که دچار داغ شدن کف پا هستند، ضعف و سوزن سوزن شدن پا را نیز تجربه میکنند. بسیاری افراد شکایت دارند که پاهای آنها به لمس بیش از حد (هیپراستزی) حساس است و درجات مختلفی از داغی کف پا را میتوانند داشته باشند. این مورد میتواند از خفیف تا شدید باشد.
دیابت و سوء مصرف الکل تقریباً متداول ترین علت داغ شدن کف پا است.
در ابتدا لیستی کلی از علل سوزش کف پا را مشاهده کنید:
- بیماری مزمن کلیوی (اوره زیاد)
- نوروپاتی فیبر کوچک
- کمبود ویتامین B(ویتامین B12، فولات و گاهی ویتامین B6)
- مصرف الکل
- سطح پایین هورمون تیروئید (کم کاری تیروئید)
- بیماری لایم
- ویروس اچ آی وی (HIV) / ویروس ایدز
- پلی نوروپاتی آمیلوئید
- عوارض جانبی دارو از جمله داروهای شیمی درمانی، داروهای اچ آی وی (HIV)، مصرف بیش از حد ویتامین B6، آميودارون، ایزونیازید، متفورمین و سایر موارد
- اریتروملالژیا
- مسمومیت با فلزات سنگین (سرب، جیوه، آرسنیک)
- واسکولیت (التهاب رگهای خونی)
- سارکوئیدوز
- سندرم یا نشانگان گیلن باره (GBS)
- پلی نوروپاتی مزمن التهابی دفع کننده (CIDP)
دیابت
دیابت و سوزش کف پا رابطه مستقیم با هم دارند. به طور کلی مهمترین و اصلیترین علت سوزش کف پا، دیابت است که به دلیل بالارفتن غیرطبیعی قند خون و چربیهایی مانند تری گلیسیرید در بدن رخ میدهد. با گذشت زمان، دیابت میتواند به اعصاب دست و پا آسیب برساند و باعث احساس سوزش در پاها شود. در صورت مشاهده اولین علائم مانند سوزن سوزن شدن پا یا بی حسی در انگشتان پا به پزشک خود بگویید و مرتب بررسی کنید تا مطمئن شوید قند خون بالا را به بهترین روش مدیریت خواهید کرد.
فراموش نکنید بالا بودن قند خون یا دیابت از جمله بیماریهای مهم و خطرناکی است که میتواند زندگی شما را تهدید کند. بنابراین حتماً راجع به این بیماری، علل و علائم آن اطلاعات لازم را کسب کنید و البته نسبت به درمان دیابت نیز اقدام کنید.
نوروپاتی محیطی
نوروپاتی محیطی به معنای آسیب دیدن اعصابی است که نخاع را به بازوها، پاها و دستها متصل میکند. شایعترین علت نوروپاتی محیطی دیابت است؛ اما بسیاری دیگر از عوامل مانند داروهای درمانی سرطان (شیمی درمانی)، نارسایی کلیه، بیماریهای خود ایمنی (از جمله آرتریت روماتوئید)، مواد شیمیایی سمی، عفونت و مشکلات تغذیهای میتواند علت داغی کف پا و نوروپاتی محیطی باشد.
طبق اعلام موسسه ملی دیابت، گوارش و بیماریهای کلیوی، ۶۰ تا ۷۰ درصد مبتلایان به دیابت دچار نوعی از نوروپاتی (آسیب عصبی) هستند. ریسک ابتلا به نوروپاتی در شما افزایش مییابد اگر:
- چاق هستید.
- فشار خون بالا دارید.
- سیگار میکشید.
- نوشیدنیهای الکلی مینوشید.
سوء مصرف الکل
زیاده روی در مصرف الکل میتواند مشکلات سلامتی زیادی ایجاد کند و علت داغ شدن کف پا باشد. نوشیدن الکل به مدت زیاد ممکن است به اعصاب متصل به پای شما آسیب برساند و نوعی از نوروپاتی به نام «نوروپاتی الکلی» را به وجود بیاورد. علائم نوروپاتی الکلی علاوه بر داغی کف پا شامل موارد زیر است:
- ضعف عضلانی / اسپاسم عضلانی
- از دست دادن عملکرد عضلات
- اختلال در عملکرد ادرار و روده
- اختلال در گفتار
- سرگیجه
سوء مصرف الکل میتواند باعث کمبود مواد مغذی مورد نیاز برای سالم ماندن اعصاب شود؛ این موضوع نیز میتواند باعث شود که پاهای شما برای ماهها یا سالها دچار خستگی شده یا احساس سوزش کند. اگر نوشیدن الکل را ترک کردهاید، علائم شما بهبود پیدا میکند و آسیبهای بعدی متوقف میشود. درواقع با ترک الکل، یکی از علل سوزش کف پا را از بین میبرید.
بیماری قارچ پای ورزشکاران
علاوه بر موارد ذکر شده، عفونت و التهاب نیز میتواند علت گرم شدن کف پا باشد. شایعترین قارچ پا، بیماری قارچ پای ورزشکاران است؛ این قارچ قالب مانند است و در گرما رشد میکند. قارچی که در مناطق مرطوب بین انگشتان پا و کف پا رشد میکند و ممکن است لک، خارش و سوزش را به همراه داشته باشد.
برای پیشگیری از سوزش کف پا و قارچ پای ورزشکاران، کفشها و جورابهای خود را قبل از استفاده در هوای آزاد بگذارید و اجازه دهید تا کاملاً خشک شوند. همچنین در هنگام استفاده از استخرهای عمومی، فلیپ فلاپ بپوشید. کرمها، اسپریها و پودرهای ضد قارچ میتوانند به کنترل عفونت کمک کنند و این بیماری را به عنوان علت سوزش کف پا از شما دور کنند.
کمبود ویتامین B12
کمبود ویتامین B12 از دیگر دلایل سوزش کف پا است؛ چرا که اعصاب شما برای سالم ماندن به ویتامین B12 احتیاج دارد و ممکن است آنرا به اندازه کافی از غذای روزانه خود دریافت نکنید. به خصوص اگر گیاه خوار باشید، کمبود ویتامین B12 شما را درگیر خواهد کرد. به جز داغی کف پا، از مهمترین علائم کمبود ویتامین B-12 میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کم خونی
- خستگی
- سرگیجه
- تنگی نفس
جراحی بایپس معده (نوعی جراحی برای کاهش وزن) نیز میتواند علت داغی کف پا باشد؛ چرا که میتواند سبب کاهش جذب ویتامین B12 در بدن شود. علاوه بر ویتامین B-12، کمبود ویتامین B-6 و فولات (ویتامین B-9) نیز در داغ شدن کف پا نقش دارد. اینها ویتامینهایی است که در داغ شدن کف پا نقش دارند.
سندرم درد منطقهای پیچیده (CRPS)
سندرم CRPS معمولا در دست، پا یا اندامهای پایینی بدن رخ میدهد. این آسیب عصبی اغلب بعد از آسیب یا عمل جراحی به وجود آمده و باعث اختلال در ارسال سیگنال از مغز به ستون فقرات میشود. همچنین میتواند بر روی سیستم عصبی تاثیر بگذارد. علائم سندرم درد منطقهای پیچیده (CRPS) عبارتند از:
- سوزش کف پا یا دست
- تورم در اندام تحت تاثیر
- تغییر در رنگ پوست یا بافت
نارسایی مزمن کلیه
این بیماری که پزشکان به آن نارسایی کلیه میگویند نیز میتواند علت سوزش کف پا باشد. نارسایی کلیه معمولاً در اثر دیابت یا فشار خون بالا ایجاد میشود و کلیههای شما را به آرامی از کار میاندازد. این موضوع باعث میشود مایعات مخربی در بدن شما ایجاد شود که میتواند به اعصاب (نوروپاتی اورمی) از جمله اعصاب موجود در پاهای شما آسیب برساند. به جز داغ شدن کف پا، برخی از عوارض نارسایی کلیه در لیست زیر آمدهاند:
- تنگی نفش غیر قابل توجیه
- کاهش تولید ادرار
- تشنج
- حالت تهوع
- گیجی
- خستگی
- کما (در موارد شدیدتر)
سندرم تونل تارسال
این سندرم (نشانگان) بین استخوان مچ پا و یک گروه از رباطها در نزدیکی بالای پا است. تورم ناشی از این آسیب، ورم مفصل، چرخش استخوان، قوسهای افتاده یا سایر شرایط ممکن است روی عصب فشار وارد کند. در این شرایط ممکن است احساس تیر کشیدن پا، بی حسی، سوزن سوزن شدن یا سوزش کف پا داشته باشید.
نوروپاتی فیبر کوچک
نوروپاتی فیبر کوچک نیز میتواند علت سوزش کف پا باشد که غالباً از پاها شروع میشود. این وضعیت میتواند علت داغ شدن کف پا در شب نیز باشد؛ چرا که علائم آن در شب تشدید مییابند. گاهی نوروپاتی فیبر کوچک به دنبال دیابت ایجاد میشود؛ البته در بعضی از مواقع علت آن مشخص نیست. ژنهای خاص احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش میدهند.
کم کاری تیروئید (هیپوتیروئیدیسم)
تیروئید یک غده پروانه ای (سپر) شکل در گردن شما است و ممکن است دچار مشکلاتی شود. یکی از این مشکلات کم کاری تیروئید است؛ به این معنا که تیروئید به اندازه کافی هورمون تولید نمیکند و بدن به سرعت انرژی مورد نیاز خود را نمیسوزاند. کم کاری تیروئید میتواند به اعصاب فشار وارد کرده و به عنوان علت سوزش کف پا شناخته شود. مهمترین علائم کم کاری تیروئید عبارتند از:
- سوزش یا سوزن سوزن شدن کف پا
- خستگی
- یبوست
- حساسیت نسبت به سرما
- فراموشی
- علاقه کمتر به رابطه جنسی
- خشکی پوست
- چاقی و افزایش وزن
آمیلوئیدوز
آمیلوئیدوز یک پروتئین غیر طبیعی ساخته شده در مغز استخوان است که در نقاط مختلف بدن ایجاد میشود و به عنوان علت سوزش کف پا شناخته میشود. شما ممکن است متوجه رشد آن نشوید تا اینکه پیشرفت کند. در صورت ایجاد این پروتئین، ممکن است به راحتی دچار خستگی یا ضعف شوید. همچنین ممکن است لکههای بنفش در اطراف چشمتان ایجاد شود یا اینکه پوست شما به راحتی کبود شود. علائم معمول این بیماری در تصویر زیر آمده است:
این مشکل میتواند سبب تورم مچ پا شده و بر اعصاب فشار وارد کند؛ بنابراین میتواند از دلایل سوزش کف پا باشد. هیچ درمانی برای این ناهنجاری وجود ندارد اما میشود علائم آن را کاهش داد.
عارضه (سندرم نادر) اریتروملالژیا
این عارضه نیز میتواند علت سوزش کف پا باشد؛ البته پزشکان دقیقاً نمیدانند چه چیزی باعث به وجود آمدن آن میشود. این مشکل ممکن است سبب شود رگهای خونی تنگ شود؛ همچنین ممکن است پوست شما قرمز، داغ و متورم شود.
حمله ممکن است دقایقی یا چند روز طول بکشد. فرو رفتن در آب یخ باعث تسکین میشود اما ممکن است علائم آن را تحریک کند. پزشک شما میتواند در مورد قرصها و لوسیونهای پوستی و داروهای مفید با شما صحبت کند.
ویروس اچ آی وی (HIV) و بیماری ایدز
یک سوم مبتلایان به ویروس اچ آی وی و بیماری ایدز دچار آسیب عصبی میشوند. این ویروس به خودی خود میتواند به اعصاب شما آسیب برساند و علت سوزش کف پا شما باشد. بیماریهایی که فرد مبتلا تجربه میکند به علت ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن است و شامل تبخال، سل و برفک است. در این شرایط ممکن است احساس سفتی، سوزن سوزن شدن و بی حسی در پاها و انگشتان پای خود داشته باشید. پزشک شما میتواند علت را پیدا کند و بهترین درمان را برای شما ارائه دهد.
تماس با مواد شوینده
تماس با مواد شوینده نیز میتواند به عنوان عاملی در ایجاد علائمی مانند سوزش کف پا موثر باشد. مواد شوینده مانند: صابون، پاک کننده، موم و یا هر ماده شیمیایی میتواند پوست شما را تحریک کند.
برخی از افراد به دلیل شغل خود دچار اینگونه مشکلات هستند. برای مثال کارگران مراقبتهای بهداشتی، گل فروشیها، آرایشگاهها، مکانیکها و نظافتچیها بیشتر اوقات در معرض این مواد هستند. در تماس با اینگونه مواد، ممکن است طی چند ساعت یک واکنش آلرژیک داشته باشید یا در یک دوره زمانی طولانیتر اتفاق بیفتد. برای کاهش خطر، از یک مراقبت کننده پوست هنگام استفاده از این مواد استفاده کنید. در مورد علائم با پزشک مشورت کنید تا درمان را براساس علت داغ شدن کف پا به شما ارئه دهد.
بیماری شریان محیطی (PAD)
ابین بیماری نیز میتواند به عنوان علت داغ شدن کف پا شناخته شود. بیماری شریان محیطی سبب ضعیف شدن گردش خون میشود؛ گردش خون ضعیف در پاها ممکن است به خصوص هنگام راه رفتن باعث درد، سوزن سوزن شدن پا و داغی کف پا شود.
علت داغ شدن کف پا هنگام خواب
همانطور که گفته شد، داغ شدن کف پا هنگام خواب از مشکلات رایجی است که برای اکثر افراد پیش میآید. اما علت سوزش کف پا در شب چیست؟
نوروپاتی مهمترین و اصلیترین علت داغ شدن کف پا در شب است. نوروپاتی فیبر کوچک که میتواند به دنبال دیابت ایجاد شده و موجب داغی کف پا هنگام خواب شود. بنابراین میتوان علت داغ شدن کف پا هنگام خواب را در موارد زیر خلاصه کرد:
- نوروپاتی فیبر کوچک
- نوروپاتی محیطی
- دیابت
- اختلالات گردش خون
تشخیص سوزش کف پا
عمدهترین علت سوزش کف پا دیابت است که به دنبال آن مشکلاتی نظیر نوروپاتی و سپس درد و سوزش در پا ایجاد میشود. بنابراین این موارد میتوانند تشخیص داده شوند و از پیشرفت بیماری جلوگیری شود. اما اگر علت مشخص نباشد، در ابتدا پزشک به معاینات بدنی میپردازد؛ این معاینات عبارتند از:
- بررسی مشکلات ساختاری در پاها
- بررسی بیماریهای پوستی و عفونت قارچی
- رفلکسها
- بررسی شرایط پوست مانند قرمزی یا رنگ پریدگی
- بررسی حس اعصاب
در معدود افرادی که احساس سوزش پای ناگهانی دارند و به سرعت رو به وخامت (بدتر شدن) است و یا دلیل قابل توجیهی ندارند، ممکن است آزمایشات بیشتری انجام شود تا علت آن تشخیص داده شود. این آزمایشات شامل موارد زیر است:
- الکترومیوگرافی: نوار عصب و عضله (EMG) یا الکترومیوگرافی که برای تشخیص علت داغ شدن کف پا استفاده میشود. این تست، یک آزمایش عملکرد عضلات با استفاده از ضبط فعالیت الکتریکی در داخل عضلات است.
- مطالعه هدایت عصب: یکی دیگر از روشهای رسیدن به پاسخ سوال «چرا پاهایم داغ میشوند؟» یا… مطالعه هدایت عصب است. در این مطالعه، یک عصب تحریک شده و پاسخ در عضله کنترل شده توسط آن عصب اندازه گیری میشود.
- تستهای آزمایشگاهی: بعضی اوقات ممکن است آزمایش خون، ادرار یا مایعات نخاعی برای تشخیص علت داغ شدن کف پا پیشنهاد شود. سطح ویتامین با استفاده از یک آزمایش ساده خون میتواند بررسی شود.
- بیوپسی عصبی: ممکن است پزشک پیشنهاد کند یک قطعه از بافت عصبی را بریده و آن را تحت میکروسکوپ معاینه کنند تا این بیماری بیماری در صورت وجود تشخیص داده شود.
درمان سوزش کف پا با 12 روش خانگی
همانطور که گفته شد، شناسایی و مدیریت علت سوزش کف پا میتواند بهترین راه درمان داغی کف پا باشد. اگر به دنبال راههای درمان خانگی سوزش کف پا هستید، در ادامه مقاله 12 مورد از بهترین روشهای درمان داغ شدن کف پا در خانه را ذکر کردهایم.
آب سرد
آب سرد یک راه حل عالی برای درمان سریع سوزش کف پا است. قرار دادن پاها داخل آب سرد (نه یخ) میتواند احساس بهتری به شما دهد. آب سرد تاثیر خوبی در رفع داغی کف پا، از بین رفتن سوزن سوزن شدن کف پا و بی حسی و درمان ورم پا دارد. برای درمان داغی کف پا با آب سرد، مراحل زیر را انجام دهید:
توجه: پاهای خود را بیش از ۱۰ دقیقه نباید در آب سرد قرار دهید زیرا علائم را بدتر میکند. همچنین یخ را مستقیماً روی پا قرار ندهید.
- یک تشت را پر از آب سرد کنید.
- ۱۰ دقیقه پاهای خود را در تشت قرار دهید.
- پاهای خود را از تشت آورده و پس از 1 دقیقه دوباره تکرار کنید.
- برای درمان داغ شدن کف پا این عمل را چند بار در روز تکرار کنید.
ماساژ
درمان داغ شدن کف پا با ماساژ میتواند بهتر و آسانتر از سایر روشها اتفاق بیفتند؛ چرا که ماساژ خاصیت آرامبخش داشته و سبب بهبود و تقویت جریان خون میشود.
مطالعهای در سال 2015 توسط Medical Science Monitor Basic Research منتشر شد و نشان داد که ماساژ تایلندی پا بر روی بیماران دیابتی که به نوروپاتی محیطی دچار بودند، تاثیر درمانی خوبی دارد.[1] برای درمان سوزش کف پا با ماساژ، مراحل زیر را دنبال کنید:
- مقداری روغن زیتون، نارگیل یا خردل را گرم کنید.
- روغن را بر روی منطقهای که احساس داغ شدن میکنید، بمالید.
- به مدت حداقل 10 دقیقه با انگشتان دست، پاهایتان را ماساژ دهید.
- این کار را میتوانید قبل از رفتن به خواب یا صبح زود انجام دهید تا نتیجه بهتری بگیرید.
حمام آب گرم
هیدروتراپی در درمان سوزش، درد و التهاب و علائم مرتبط با این مشکل بسیار مفید است.[2] جریان خون ضعیف اغلب باعث بی حسی یا داغی کف پا میشود و از آنجایی که حمام آب گرم روشی مناسب برای بهبود جریان خون است، هیدروتراپی به عنوان یک راهکار مناسب برای درمان سوزش کف پا پیشنهاد میشود.
- دو بار در روز به مدت ۲۰ دقیقه از حمام آب گرم لذت ببرید. فقط توجه داشته باشید که قبل از ورود به وان یا زیر دوش، دمای آب را بررسی کنید که نه خیلی داغ باشد و نه سرد.
- افزودن هفتهای ۱ یا ۲ بار نمک اپسوم (نمک دریا) به آب حمام میتواند تاثیر این روش را افزایش دهد.
سرکه سیب
سرکه سیب باعث حفظ تعادل در سطح PH بدن میشود و از این طریق به درمان سوزش کف پا کمک میکند. برای درمان گرم شدن کف پا با سرکه سیب میتوانید مراحل زیر را انجام دهید:
- 2 قاشق چای خوری سرکه سیب را به یک لیوان آب گرم اضافه کنید و یک بار در روز بنوشید.
- برای درمان داغی کف پا، یک تشت پر از آب گرم کنید و دو قاشق چای خوری سرکه سیب به آن اضافه کنید و به مدت 20 دقیقه پاهای خود را درون آن قرار دهید.
- این عمل را 2 بار در روز تکرار کنید.
زردچوبه
زردچوبه حاوی مقادیر خوبی از ترکیب شناخته کورکومین است که باعث بهبود جریان و گردش خون در سر تا سر بدن میشود. علاوه بر این زردچوبه دارای خواص ضد التهابی است که به درمان داغ شدن پا و همچنین درمان پا درد کمک میکند.
- به یک لیوان آب گرم دو قاشق چای خوری زردچوبه اضافه کنید سپس آن را بنوشید. برای نتیجه بهتر، این کار را دو بار در روز تکرار کنید.
- همچنین شما میتوانید برای درمان سوزش پا دو قاشق غذاخوری زردچوبه را با مقداری آب مخلوط کنید تا خمیری درست شود و به کف پاهای خود بمالید. پس از خشک شدن، پاهای خود را با آب سرد بشویید. فقط توجه داشته باشید این کار سبب زرد شدن پاهای شما (به دلیل زردچوبه) میشود.
کرم کپسایسین
کپسایسین خواص ضد التهاب و ضد درد دارد میتواند به رفع سوزش کف پا ناشی از دیابت کمک بسیاری کند. اگرچه موقع استفاده موضعی از این کرم احساس گرم شدن به شما دست میدهد اما تاثیر آن در درمان داغی کف پا بالاست.
در مطالعهای که محققان در سال 2002 انجام دادند، تاثیر فوق العاده کرم کپسایسین روی بیمارانی که دچار نوروپاتی محیطی به علت دیابت شدهاند، مشخص گردید.[3] کرم کپسایسین حتی در موارد اریتروملاژیا (از علل سوزش کف پا) نیز موثر است و میتواند داغی کف پا را درمان کند.[4] برای درمان داغ شدن کف پا با کرم کپسایسین، دستورالعمل زیر را بخوانید:
- کرم کپسایسین بدون نسخه با غلظتهای متفاوتی در دسترس است. تنها کاری که باید انجام دهید این است که کرم را ۲-۳ بار در روز روی پاهای خود بمالید.
زنجبیل
زنجبیل یکی دیگر از داروهای مؤثر برای درمان سوزش کف پا در طب سنتی است؛ زیرا دارای عامل فعال بوده و باعث افزایش گردش خون در بدن میشود. برای درمان داغ شدن کف پا با زنجبیل از دستورالعمل زیر استفاده کنید:
- یک قاشق چای خوری آب زنجبیل را با چند قطره روغن نارگیل یا روغن زیتون گرم مخلوط کرده و کف پاهای خود را با آن به مدت 10 تا 15 دقیقه ماساژ دهید.
- روش دیگر این است که سه فنجان چای زنجبیل در روز بنوشید. برای درست کردن چای زنجبیل، به یک فنجان آب جوش به اندازه 1 سانتی متر ریشه تازه زنجبیل اضافه کنید.
ورزش
ورزش از آنجایی که منجر به بهبود گردش خون و کاهش ریسک ابتلا به مشکلات عصبی میشود، مفید و ضروری است. مطالعهای که در سال 2015 در Pain Medicine منتشر شده نشان میدهد که مشکلات و دردهای بیماران مبتلا به نوروپاتی ناشی از دیابت با ورزش ممکن است کاهش یابد. اگرچه هیچ تغییری در شدت درد گزارش نشده است.[5]
- هنگامی که احساس داغی کف پا میکنید، پاهای خود را بر روی چمن نرم یا ماسه به مدت چند قیقه قرار دهید یا راه بروید.
- انجام تمریناتی مانند دویدن و راه رفتن میتواند برای کل بدن و بهبود گردش خون بسیار مفید باشد.
سولفات منیزیم
سولفات منیزیم میتواند به درمان سوزش کف پا کمک کند زیرا توانایی کاهش التهاب و درد را دارد. علاوه بر این میتواند به اعصاب کمک کرده و تاثیر خوبی روی آنها بگذارد.
نکته: این روش برای افرادی که دارای دیابت، فشارخون بالا یا بیماری قلبی هستند مناسب نیست.
- نصف فجان سولفات منیزیم را در یک وان بزرگ آب گرم بریزید و خوب مخلوط کنید.
- سپس پاهای خود را به مدت 15 تا 20 دقیقه درون این محلول قرار دهید.
- این روش درمان داغ شدن کف پا را یک بار در روز دنبال کنید.
ویتامین B3
کمبود تغذیهای ویتامین B میتواند منجر به داغ شدن کف پا شود؛ به این دلیل که ویتامین B نقش مهمی در عملکرد سیستم عصبی به ویژه ترمیم اعصاب دارد. ترکیب مکمل ویتامین B در رژیم غذایی یک اقدام پیشگیرانه و خوب است؛ البته حتماً با پزشک خود در این باره مشورت کنید.
بر اساس مطالعهای که در سال 2017 در Current Oncology Report منتشر شده، ویتامینهای گروه B نقش مهمی در نوروپاتی محیطی ناشی از شیمی درمانی ایفا میکنند.[6] مطالعهای دیگر که در انجمن مجله بین الملیی مطالعات درد (PAIN) منتشر شده، نشان داد که ویتامین B3 میتواند در معالجه یا بهبود درد نوروپاتی (آسیب عصبی) ناشی از شیمی درمانی مفید باشد.[7]
- برای دریافت B3 میتوانید از منابعی مانند سبوس گندم، محصلات دانه کامل، شیر، ماست، سبزیجات سبز، لوبیا، نخود فرنگی، بادام زمینی و زرده تخم مرغ استفاده کنید.
- همچنین برای درمان داغ شدن کف پا میتوانید با مشورت پزشک مکملهای B3 مصرف کنید.
برگ خیار چنبر تلخ
در علم آیورودا خیار چنبر تلخ به عنوان درمان سوزش کف پا استفاده میشود. چگونگی استفاده از برگ خیار چنبر تلخ برای رفع گرم شدن کف پا در ادامه آمده است:
- چند تا برگ خیار چنبر تلخ را با کمی آب مخلوط کنید تا نرم شود.
- آن را له کنید تا خمیری حاصل شود و در منطقه آسیب دیده اعمال کنید. این کار باعث کاهش سوزش و داغی کف پا میشود.
- این روش درمان سوزش کف پا را در صورت نیاز تکرار کنید.
زعتر
یکی دیگر از روشهای درمان داغی کف پا در طب سنتی استفاده از زعتر است. زعتر سبب بهبود گردش خون میشود و به نوبه خود احساس سوزش در کف پا را از بین میبرد. همچنین زعتر دارای خواص ضد میکروبی است.
- یک مشت زعتر را در 2 کاسه به اندازه مساوی بریزید.
- دو تشت یکی آب گرم و دیگری آب سرد تهیه کنید و کاسههای زعتر را درون آن بریزید و هم بزنید.
- به مدت 3 تا 5 دقیقه پاهای خود را درون تشت آب گرم قرار دهید. سپس پاهای خود را درون تشت آب سرد به مدت چند دقیقه قرار دهید.
- این کار را به مدت 20 دقیقه تکرار کنید.
- این درمان سوزش کف پا را یک بار در روز دنبال کنید.
سوالات متداول
در ادامه سوالات متداولی که در درمان سوزش کف پا ممکن است برای شما ایجاد شود، پاسخ داده شده است. پاسخ ۳ سوال اول را از زبان پزشک جراح Dr. Hai-en Peng بخوانید. همچنین سوالات بعدی با ذکر منبع پاسخ داده شدهاند:
آیا احساس سوزش کف پا نشانه دیابت است؟
نه همیشه. درواقع تنها یکی از علل سوزش کف پا دیابت است که البته شیوع بالایی دارد. بنابراین شما میتوانید احساس داغ شدن کف پا داشته باشید در حالی که به دیابت مبتلا نیستید. همیشه بهترین کار در مواجهه با علائمی مانند داغی کف پا، مراجعه به دکتر و تشخیص علت است.
آیا مصرف مکملهای ویتامین B سبب درمان سوزش کف پا میشود؟
بله. یکی از علل احساس گرم شدن کف پا، کمبود ویتامینهای گروه B است. بنابراین مصرف مکملهای این ویتامین یا تزریق آن میتواند به رفع این مشکل و سلامت اعصاب کمک کند. البته باید قبل از مصرف اینگونه مکملها با پزشک خود مشورت کنید.
آیا کرم و پماد برای درمان سوزش کف پا موثر است؟
بله. انواع مختلفی از کرمها و پمادها برای درمان داغی کف پا وجود دارد که میتوانند موثر باشند. کرم کپسایسین و روغن کانابیدیول مثالهایی از اینگونه داروهاست که تاثیر خوبی در رفع داغی کف پا دارند.
کدام دارو برای درمان سوزش کف پا موثر است؟
چند دارو برای درمان داغ شدن کف پا در لیست زیر آمده است. حتماً قبل از مصرف این داروها با پزشک خود مشورت کنید و هرگز بدون نسخه داروهای معرفی شده را مصرف نکنید.
- آمیتریپتیلین (دارو ضد افسردگی با اثر ضد دردهای عصبی)
- کاربامازپین (Tegretol)
- دسیپرامین (نورپامین)
- دولوکستین (Cymbalta)
- گاباپنتین (نورنتین)
- پرگابالین (Lyrica)
- توپیرامات (Topamax)
- ونلافاکسین (Effexor XR)[8]
مهمترین علائم سوزش کف پا چیست؟
در ادامه مهمترین علائم داغ شدن کف پا را ذکر کردهایم:
- احساس گرما یا داغ شدن کف پا که معمولاً در شب بیشتر میشود.
- بیحسی پاها
- احساس سوزن سوزن شدن پا
- احساس سنگینی در پاها
- بیقراری پاها
- قرمزی پوست پا
آیا استرس میتواند علت داغ شدن کف پا باشد؟
هنگامی که در معرض استرس، ترشح آدرنالین بیشتر یا فعالیت بیش از حد قرار میگیرید، بدن ممکن است خون بیشتری را به اندامهای مختلف بدن جاری کند. در نتیجه احساس سوزن سوزن شدن و سوزش کف پا بیشتر به سراغ شما میآید.
چگونه میتوانم از داغ شدن کف پا پیشگیری کنم؟
- تعویض جوراب و کفش: جوراب کثیف میلیونها قارچ خطرناک دارد که میتواند عفونتهای پوستی در پای شما ایجاد کند. کفش هم دست کمی از جوراب ندارد و باید هر چند وقت یکبار، هر دوی آنها تعویض شوند.
- شستشوی پا با آب سرد: سعی کنید بعد از یک فعالیت فیزیکی سنگین یا حتی پیاده روی زیاد، پاهای خود را با آب سرد بشویید. این عمل هم به جریان خون پاها کمک میکند و هم باعث رفع خستگیتان میشود.
- جلوگیری از آویزان ماندن بیش از حد پاها: جریان گردش خون در پاها بسیار مهم است و اگر در مدت طولانی، آویزان بمانند، سبب ایجاد سوزش کف پا خواهد شد.
چه زمان به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر علائم زیر را دارد به حتماً به پزشک مراجعه کنید:
- سوزش در پاها به صورت ناگهانی به وجود آمده است؛ به خصوص اگر در معرض نوعی سم قرار گرفتهاید.
- یک زخم باز رو پای شما ایجاد شده است؛ به خصوص اگر مبتلا به دیابت هستید.
- با وجود چندین هفته مراقبت از خود، همچنان سوزش کف پای شما ادامه دارد.
- اگر داغی کف پای شما شدیدتر و دردناکتر می شود.
- احساس سوزش شروع به گسترش در پاهای شما کرده است.
- حس در انگشتان پاهای شما در حال کاهش است.
اگر سوزش کف پاهای شما پایدار باشد یا علت مشخصی نداشته باشد، باید پزشک معاینات خود را انجام دهد تا مشخص شود که چه چیزی باعث ایجاد نوروپاتی محیطی شده است.
سلام بابت این بیماری باید به چه پزشکی مراجعه کرد؟
گلاب واسه تسکینش خیلی خوبه
سلام با عرض سلام خدمت شما:
افغانیار هستم از کابل بنده مدت 4 ما میشود که کف پا هایم سوزش پیدا کرده و 75 کیلو وزن دارم با شروع کردن ورزش دویدن مشکلم اضافه تر شده اگر در مورد مرا رهنمائی بفرمائید سپاسگذار شما هستم!
سلام، ممنون از راهنمایی تون، من نارستیی مزمن کلیه دارم و کم خونی و گاهی دچار کمبود ویتامین ب 12میشم.سردرد زیاد همراه سوزش شدید کف پا دارم و تازگی چک آپ شدم. علت رو نمیدونستم خواستم راهنمایی بشم
۳ ساله مشکل سوزش دائم کف پا دارم . ازمایشاتم همه نرمالن . نوار عصب و عضله هم نرماله . هر دکتری فک میکردم رفتم ولی خوب نشدم . همه دکترا میگن مشکلی نداری و نمیدونن دلیل سوزش پام چیه …. واقعا کسی هست بتونه درد منو درمان کنه دارم کلافه میشم
سلام.
اگر مشکل را حل کردید لطفا در اینجا مطرح کنید
منم سوزش کف پا دارم اما هیچکدوم از علایم مطلب بالا را ندارم
باتشکر
سلام چربی خون یا خشکی پوست پا ندارید احیانا
ممکنه از حساسیت باشه مثلا حساسیت به تخممرغ
سلام من شبها که میخوابم کف پاهام داغ میشه با اب سردم میشورم بازم داغ میشه
عرض سلام و ادب خدمت شما.
شایعترین علل سوزش کف پا در مطلب ذکر شده اما بهترین کار مراجعه به پزشک جهت تشخیص دقیقتر است.
باسلام منم مشکل داغی کف پا دارم اما داغی کف پا میتواند دلیلش چربی خون باشه و خیلی ادمو اذیت میکنه ب طوری ک شب نمیتونی راحت بخوابی میتونید شام سبک وبدون چربی بخورید مث ماست خیار ۰ابغوره و۰۰۰ بعضی وقتا هم داغی کف پا میتونه دلیلش خشکی پوست پا باشه میتونید از کرم برای چرب کردن پاهاتون استفاده کنید من این دوتا مشکلشو داشتم از همین روش استفاده کردم خیلی بهتر شدم پیشنهاد میکنم شماهم امتحان کنید
سلام «مریم» عزیز.
ممنون از اینکه تجربیات و اطلاعات خودتون رو با بقیه به اشتراک گذاشتید. قطعاً نظر شما میتونه کاربرانی که دچار مشکل مشابه هستند رو یاری کنه.
سلام دوستان مکانیک ماشین سنگینم چند ماهه بدنم تجربیات عجیبی داره اوایل رگهای پاهام وجح می زد
عرقم بو میده داخل گوشم صدا ی موج میاد سرم همراه با موج وجح میزنه گرسنگی بسیار دارم و از همه مهمتر درد پا همراه با برق گرفتگی و شبها سوزش کف پا همراه با سوزن سوزن شدن و هیچ
مسکنی هم ارام نمی کند پا را پدرم هم دیابت داشت و فوت کرد.اگه کسی تجربه ای داره به اشتراک بزاره
خداوند یارتان باد.
سلام «هادی» عزیز.
ممکنه این مشکلات به دلایل مختلف رخ بده. از موارد عصبی گرفته تا دیابت و بیماریهای دیگه. و حتی ممکنه به دلیل اختلالات زودگذر و عادی باشه. در هر صورت بهتره برای تشخیص دقیق به پزشک مراجعه کنید.
امیدواریم مشکلتون هر چه زودتر حل بشه.