جوش صورت چیست؟
جوش صورت یا بدن زمانی رخ میدهد که فولیکول مو با روغن و سلولهای مرده پوست پر شود. جوش صورت که بیشتر در جوانان و نوجوانان دیده میشود، با عنوان «جوش جوانی» نیز شناخته میشود. درمان جوش صورت بسته به شرایط سنی و نوع جوشها متفاوت خواهد بود.
جوش صورت بسیار شایع است؛ به طوری که از بین افراد 11-30 ساله حدود 95% به نوعی درگیر این مشکل میشوند. جوش جوانی در دختران 14-17 و در پسران 16-19 ساله شایع است و اغلب در اواسط 20 سالگی از بین میرود. البته در حدود 3% از بزرگسالان، جوش صورت و آکنه باقی میماند.
تفاوت میان آکنه و جوش چیست؟
آکنه یک بیماری است که جوش را به عنوان علامت همراه خود دارد. در واقع آکنه نوعی بیماری است که بر فولیکولهای مو و غدد چربی پوست تاثیر میگذارد.
انواع جوش صورت چیست؟
اگر میخواهید درمان جوش صورت را شروع کنید، ابتدا باید انواع جوش صورت را بشناسید:
- جوش سر سفید
- جوش سر سیاه
- جوش زیر پوستی
- جوش چرکی
- ضایعات کیستیک
آیا جوش صورت قابل انتقال به دیگران است؟
جوش صورت در زیر پوست هر فرد رخ میدهد و اصلاً قابل انتقال به دیگری نیست. در واقع این یک تصور غلط است که بین ما رواج یافته است.
علت جوش صورت چیست؟

علت جوش صورت به طور کلی، انسداد فولیکولهای مو در زیر پوست است. غدد چربی غدههایی متصل به فولیکول مو هستند که وظیفه تولید چربی طبیعی پوست (سبوم) برای جلوگیری از خشکی پوست و مو را دارند. تولید بیش از حد سبوم و ترکیب آن با سلولهای مرده پوست، جوش را ایجاد میکند.
برخی از مهمترین موارد افزایش دهنده شانس بروز جوشهای صورت عبارتند از:
- لوازم آرایشی: برخی از لوازم آرایشی غیر استاندارد و یا فاسد شده
- داروهای خاص: برخی از داروها مانند استروئیدی و داروهایی که برای درمان افسردگی، اختلال دو قطبی و… تجویز میشوند.
- استفاده از وسایلی که به محل جوشها فشار وارد میکند؛ مانند هدبند.
- سیگار کشیدن: میتواند باعث جوش در بزرگسالی شود.
آیا خودارضایی علت جوش صورت است؟
داشتن رابطه جنسی یا خود ارضایی سبب بدتر یا بهتر شدن جوشهای صورت نمیشود و به طور مستقیم تاثیری در ایجاد جوش در صورت یا بدن ندارد. این یک باور غلط است که جوش زدن را به خود ارضایی ربط میدهند؛ بنابراین خودارضایی علت جوش صورت نیست.[1]
آیا رژیم غذایی در ایجاد جوش صورت نقش دارد؟
ارتباط بین رژیم غذایی و جوش صورت همیشه بحث برانگیز بوده است اما با توجه به تحقیقات اخیر انجام شده، رژیم غذایی میتواند در ایجاد جوش صورت نقش داشته باشد و به نوعی از علل جوش صورت است.[2]
مهمترین مواد غذایی که ممکن است در ایجاد جوش صورت نقش داشته باشند عبارتند از:
- فست فود
- غلات و قندهای تصفیه شده
- محصولات لبنی
- مواد غذایی غنی از امگا 6
- پودر پروتئین Whey
- شکلات
- غذاهایی که به آنها حساسیت دارید.
آیا جوش صورت میتواند به دلیل آلودگی پوست ایجاد شود؟
بیشتر واکنشهای بیولوژیکی که سبب ایجاد آکنه میشوند در زیر پوست رخ میدهند نه روی سطح آن. بنابراین آلودگی یا پاکیزگی پوست صورت یا بدن شما به طور مستقیم تاثیری در جوش صورت ندارد. البته جای جوش شما زخم باز باشد، ممکن است این آلودگیها وارد پوست شده و جوش یا التهاب را بدتر کند.
آیا ژنتیک در ایجاد جوش صورت نقش دارد؟
ژنتیک از جمله عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به جوش صورت است؛ به طوری که اگر پدر یا مادر یا هردو به جوش و آکنه مبتلا شده باشند، فرزند آنها نیز در معرض خطر ابتلا به این مشکل خواهد بود.
علت جوش جوانی چیست؟
تستوسترون مهمترین علت جوش جوانی است. هورمونی که نقش مهمی در رشد آلت تناسلی و بیضهها در پسران و حفظ قدرت عضلات و استخوان در دختران دارد. غدد چربی پوست مخصوصاً به هورمونها حساسیت دارند و به نظر میرسد افزایش سطح هورمون تستوسترون از دلایل جوش صورت و تولید بیشتر سبوم باشد.
علت جوش صورت در زنان چیست؟
زنان بیشتر از مردان به جوش بزرگسالان مبتلا میشوند. میتوان علت جوش صورت در زنان را در شرایطی دانست که زنان را دچار تغییرات هورمونی میکنند؛ این شرایط عبارتند از:
- عادت ماهانه: بعضی از خانمها قبل از عادت ماهانه دچار جوش صورت و بدن میشوند.
- بارداری: جوش صورت در بارداری مخصوصاً در 3 ماه اول تقریباً شایع است.
- سندرم تخمدان پلی کیستیک: یک بیماری شایع در زنان است که میتواند باعث جوش صورت، افزایش وزن و تشکیل کیست تخمدان شود.
درمان خانگی جوش صورت
بسته به شدت و انواع جوش صورت، روشهای درمانی متفاوت خواهد بود؛ اما درمان خانگی جوش صورت میتواند برای اغلب افراد با شدت و نوع متفاوت جوش صورت مناسب باشد. در ادامه 15 روش خانگی برای درمان جوش صورت ذکر شده است:
ماسک چای کوهی (چای بنفش)
یک ماسک شگفت انگیز برای درمان جوش صورت است که میتوانید در 1 دقیقه درست کنید و از اثرات فوق العاده آن بهرهمند شوید. در این ویدیوی یک دقیقهای طرز تهیه ماسک چای کوهی یا چای بنفش را توضیح دادهایم:
توجه کنید که چای بنفش یا چای کوهی و همچنین خاک رس قرمز در عطاریها و مراکز فروش گیاهان دارویی یافت میشود. همچنین این ویدیو و سایر روشهای درمان خانگی جوش صورت مختص کسانی است که بیماری یا حساسیت پوستی ندارند؛ بنابراین حتما قبل از استفاده روشها، با پزشک خود مشورت کنید.
ماسک خیار

خیار یک تسکین دهنده عالی پوست است و بررسیها نشان میدهند که قرار دادن آن روی پوست میتواند اثر مثبت در درمان تورم، درد و تحریکات پوستی داشته باشد.[3] اما چگونه ماسک خیار مناسب درمان جوش صورت تهیه کنیم؟ دکتر Cook Bolden این دستور را برای تهیه ماسک خیار مناسب میداند:
- یک خیار کوچک را با یک فنجان بلغور جو دوسر میکس کنید تا خمیری حاصل شود.
- یک قاشق از این خمیر را با یک قاشق ماست مخلوط کرده و روی مناطق جوش اعمال کنید.
- پس از 30 دقیقه با ملایمت صورت خود را بشویید.
ماسک زردچوبه

در هندوستان و طب سنتی، قبل از عروسی روی صورت دختران و عروسان ماسک زردچوبه اعمال میکنند تا التهابات، جوشها، قرمزی و مشکلات پوستی آنها بهبود یابد. تحقیقات گیاه درمانی سال 2016 نشان میدهد که ادویه جات به دلیل خاصیت ضد التهابی، ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی خود توانایی قابل توجهی در درمان جوش صورت، درماتیت، آلوپسی، درمان پسوریازیس و… دارند.[4]
چگونه ماسک زردچوبه تهیه کنیم؟
- نصف فنجان آرد نخودچی، 2 قاشق چایخوری پودر زردچوبه، پودر چوب صندل و روغن یا کره بادام زمینی را با هم مخلوط کنید.
- مقدار کافی آب به آن اضافه کنید تا خمیری با بافت مناسب تهیه گردد.
- خمیر را روی صورت خود بمالید و 5-10 دقیقه صبر کنید.
- خمیر را با انگشتان و کف دست بر روی صورت خود مالش دهید و سپس بشویید.
سرکه سیب

سرکه سیب همانند سرکههای دیگر توانایی بالایی در مبارزه با انواع باکتریها و ویروسها دارد.[5] این ماده حاوی چند اسید آلی است که میتواند سبب درمان جوش صورت و بدن شود. سوکسینیک اسید میتواند التهاب یا جوش ناشی از باکتری آکنهزا را درمان کند.[6] همچنین لاکتیک اسید موجود در سرکه زیر نیز برای از بین بردن جوش صورت و بدن مفید است.[7]
چگونه استفاده کنیم؟
- ظرفی برداشته و یک سوم ظرف را از سرکه سیب و دو سوم آنرا از آب پر کنید. (اگر پوستتان حساس است، مقدار آب را بیشتر کنید.)
- با استفاده از پنبه، محلول را به آرامی روی پوست اعمال کنید.
- پس از 5-20 ثانیه، پوست را شسته و خشک کنید.
- در صورت نیاز این کار را یک تا دو بار در روز انجام دهید.
توجه: استفاده مستقیم از سرکه سیب میتواند باعث التهاب شود. بنابراین برای رفع جوش صورت آن را با آب رقیق کنید.
ماسک عسل و دارچین

هم عسل و دارچین سرشار از آنتی اکسیدانها هستند. مطالعات نشان داده است که استفاده از آنتی اکسیدانها موثرتر از بنزوئیل پراکسید و رتینوئیدها برای درمان جوش صورت است.[8] درمان جوش صورت با عسل و دارچین میتواند بسیار سریع اتفاق بیفتند؛ چرا که این دو ماده ضد باکتریهای قوی بوده و توانایی مبارزه با باکتریها و کاهش التهابات پوستی را دارند.[9]
چگونه ماسک عسل و دارچین درست کنیم؟
- دو قاشق غذاخوری عسل و یک قاشق چایخوری دارچین را با هم مخلوط کنید تا خمیری حاصل شود.
- ماسک را بر روی صورت خود اعمال کرده و 15-20 دقیقه اجازه دهید روی پوستتان بماند.
- صورت خود را بشویید و آن را خشک کنید.
توجه: اگرچه ممکن است خواص این دو ماده برای پوست مستعد جوش کمک کند اما مطالعهای که تاثیر مستقیم آنها را در از بین بردن جوش صورت نشان دهد، وجود ندارد.
سیر

در طب سنتی از سیر برای درمان عفونتها و تقویت بدن برای مبارزه با باکتریها استفاده میشود؛ چرا که ترکیبات ضد باکتریایی ارگانوسولفور دارد. سیر همچنین میتواند به درمان جوش صورت کمک کند؛ البته بیشتر برای مقابله با التهاب و عفونتهای ناشی از جوش استفاده میشود.
چگونه استفاده کنیم؟
توصیه میشود برای از بین بردن جوش صورت و بهرهمندی از سایر خواص سیر، مقدار بیشتری از آن را در رژیم غذایی خود بگنجانید. همچنین میتوانید از آن نوشیدنی گرم درست کرده و بنوشید. انتخاب بعدی شما پودر کردن سیر و اضافه کردن آن به وعده غذایی یا میان وعدههایتان است.
روغن درخت چای

روغن درخت چای به دلیل توانایی بالا در مبارزه با باکتریها و کاهش التهابات پوستی معروف است. تحقیقات نشان میدهند که اعمال روغن درخت چای 5% روی پوست میتواند به از بین بردن جوش صورت کمک کند.[10] روغن درخت چای در مقایسه با بنزوئیل پراکسید عوارض کمتری ایجاد میکند و یک درمان خانگی جوش صورت محسوب میشود.
چگونه استفاده کنیم؟
- ظرفی برداشته و یک نهم آن را از روغن درخت چای و بقیه را با آب پر کنید.
- با استفاده از پنبه محلول را به صورت خود بمالید.
- در صورت تمایل میتوانید از مرطوب کنندهها هم استفاده کنید.
- این فرآیند را 1-2 بار در روز انجام دهید.
توجه: این روغن بسیار قوی است و حتماً باید با آب رقیق شود.
چای سبز

خواص چای سبز بسیار زیاد است؛ چرا که حاوی مقادیر زیادی از آنتی اکسیدانهاست و برای سلامتی به شدت مفید است. فلاونوئیدها و تاننهای موجود در چای سبز به کاهش التهاب و مبارزه با باکتریها و در نتیجه از بین بردن جوش صورت کمک میکنند. تحقیقات نشان دادهاند که آنتی اکسیدان اصلی چای سبز (اپی گالوکاتچین گالات) باعث کاهش تولید سبوم، مبارزه با التهاب و درمان جوش صورت میشود.[11]
چگونه استفاده کنیم؟
شما میتوانید محلولها یا لوسیونهای حاوی چای سبز را خریداری کنید اما روش زیر را برای تهیه خانگی آن و درمان سریع جوش صورت پیگیری کنید:
- چای سبز را به مدت 3-4 دقیقه در آب بجوشانید.
- اجازه دهید چای خنک شود.
- با استفاده از پنبه، چای را روی پوست خود بمالید.
تحقیقات نشان دادهاند که نوشیدن چای سبز باعث درمان دیابت و کاهش قند خون میشود؛ این در حالی است که قند خون بالا میتواند علت جوش زدن صورت باشد. [12]
آلوئه ورا

آلوئه ورا گیاهی استوایی با خواص شگفت انگیز است و معمولاً ژل آن را در تولید لوسیونها برای درمان خراشیدگی پوست، درمان جای جوش، سوختگی و… استفاده میکنند. ژل آلوئه ورا حاوی سالیسیلیک اسید و گوگرد است که هر دوی آنها تاثیر خوبی در درمان جوش صورت دارند. [13],[14] تحقیقات مختلفی وجود دارد که آلوئه ورا را به عنوان یک ضد جوش قوی معرفی کردهاند.
چگونه استفاده کنیم؟
- ژل آلوئه ورا را در یک قاشق بریزید.
- ژل را به عنوان مرطوب کننده به طور مستقیم روی پوست صورت بمالید.
- این کار را 1-2 بار در روز انجام دهید.
انگور

انگور یک میوه محبوب است اما وقتی بحث از بین بردن جوش صورت به میان میآید، ممکن است انگور نادیده گرفته شود. طبق مطالعهای که در سال 2016 انجام شده مشخص گردید که رسوراترول موجود در پوست انگور قرمز میتواند به از بین بردن باکتریهایی که در ایجاد جوش نقش دارند، کمک کند.[15]
چگونه استفاده کنیم؟
دکتر Fran E. Cook Bolden متخصص پوست در نیویورک میگوید: «برای رفع جوش صورت دو یا سه حبه انگور را از وسط نصف کرده و آن را روی مناطق جوش بمالید.»
لایه برداری روزانه

لایه برداری فرآیندی برای از بین بردن سلولهای مرده پوست به عنوان یکی از علل جوش صورت است. اعتقاد بر این است که برداشتن لایه سلولهای مرده پوست و بالاترین لایه پوست علاوه بر کمک به از بین بردن جوش صورت، منجر به افزایش تاثیرگذاری روشهای موضعی درمان جوش صورت میشود. برخی مطالعات نشان میدهند که میکرودرم ابریژن که روشی برای لایهبرداری پوست است میتواند به رفع جوش صورت کمک کند.[16] شما میتوانید با استفاده از شکر یا نمک در خانه لایه برداری از پوست را شروع کنید.
توجه: استفاده از این روش میتواند پوست را تحریک کرده و موجب تشدید جوشها شود. بنابراین با احتیاط و روزانه یک بار به صورت ملایم از اسکراب یا لایهبردار استفاده کنید.
چگونه اسکراب خانگی درست کنیم؟
- به میزان مساوی روغن نارگیل و نمک یا شکر را با هم مخلوط کنید.
- با این مخلوط پوست صورت را ماساژ داده و سپس بشویید.
- روزانه یک مرتبه لایه برداری از پوست را انجام دهید.
مکمل روی

روی (Zinc) یک ماده مهم برای رشد سلولها، تولید هورمون، تنظیم متابولیسم و عملکرد ایمنی بدن است. تحقیقات نشان میدهند روی موجود در خون افراد مبتلا به جوش صورت در مقایسه با افرادی که پوست صافتری دارند، کمتر است. [17] در یک مطالعه به 48 فرد مبتلا به جوش، روزانه سه بار مکمل روی داده شد. پس از 8 هفته مشخص شد 38 نفر از آنها 80-100 درصد بهبود یافتهاند. [18]
دوز مناسب روی برای درمان جوش صورت به طور قطعی مشخص نشده است اما در چند مطالعه معروف برای از بین بردن جوش صورت بین 30-45 میلی گرم روی در روز مصرف شده است. [19],[20]
مکمل روغن ماهی

خواص اسید چرب امگا 3 برای سلامتی پوست بسیار است و موجب درمان التهابات و مشکلات پوستی میشود؛ چیزی که در روغن ماهی بسیار وجود دارد. روغن ماهی حاوی دو نوع اسید چرب امگا 3 است: ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و دوکوزا هگزانوئیک اسید DHA
EPA از چند طریق برای پوست مفید است: مدیریت تولید چربی پوست، تعدیل آبرسانی پوست و درمان جوش صورت. [21] در یک مطالعه به 45 فرد مبتلا به جوش صورت روزانه مکملهای حاوی اسید چرب امگا 3 و مقادیر مناسب EPA و DHA داده شد. پس از 10 هفته تاثیرات از بین رفتن جوش صورت در مبتلایان مشاهده شد.[22]
دوز مشخصی برای مصرف روزانه این مکملها وجود ندارد اما اکثر سازمانهای بهداشتی به بزرگسالان سالم توصیه میکنند روزانه 250-500 میلیگرم از ترکیب EPA و DHA را مصرف کنند. البته میتوانید این اسیدهای چرب را با مصرف ماهی سالمون، گردو، دانه کتان و… دریافت کنید.
کاهش استرس

استرس سبب تولید هورمونهایی میشود که این هورمونها نقش مهمی در افزایش تولید سبوم و جوش زدن صورت دارند.[23] مطالعات متعدد، استرس را با افزایش شدت جوش صورت و بدن مرتبط دانستهاند. همچنین استرس میتواند تا 40% سرعت بهبودی زخمها را افزایش دهد که این موضوع میتواند ترمیم ضایعات پوستی حاصل از جوش زدن را مختل کند.[24]
برخی راهها برای کاهش استرس:
- خواب بیشتر
- داشتن فعالیت بدنی
- تمرین یوگا و مدیتیشن
- تنفس عمیق
- انجام فعالیتهای مورد علاقه
ورزش منظم

ورزش منظم منجر به بهبود گردش خون در بدن و تغذیه سلولها میشود؛ این موضوع تاثیر زیادی در از بین بردن جوش صورت و بدن دارد. ورزش کردن همچنین در تنظیم هورمونها که از علل اصلی جوش صورت هستند نقش دارد. مطالعات متعددی وجود دارد که تاثیر ورزش بر درمان اضطراب و استرس را تایید کردهاند؛ این دو عامل به عنوان علت جوش صورت شناخته میشوند.[25]
به بزرگسالانی که بیماری خاصی ندارند توصیه میشود 3-5 بار در هفته هر بار 30 دقیقه ورزش کنند. منظور از ورزش تحرک بدنی و اعمالی مانند پیادهروی، دویدن، تمرینات بدنسازی و… است.
داروهای درمان جوش صورت
ممکن است روشهای درمان خانگی جوش صورت موفقیت آمیز نباشند؛ بنابراین نیاز به داروی درمان جوش صورت خواهید داشت. داروهای درمان جوش صورت موضعی و خوراکی در داروخانهها وجود دارند که مهمترین آنها در ادامه معرفی شده است.
داروهای موضعی درمان جوش صورت
برای جلوگیری از عوارض احتمالی و مشکلات آینده، داروهای اعلام شده را با مشورت پزشک استفاده کنید. مهمترین داروهای موضعی رفع جوش صورت عبارتند از:
- رتینوئیدها و داروهای شبه رتینوئید: این داروها به صورت ژل، کرم یا لوسیون وجود دارند و مشتق شده از ویتامین A، ترتینوئین و… هستند. این داروها از انسداد پیاز مو جلوگیری کرده و تاثیر خوبی در رفع جوش صورت دارند.
- آنتی بیوتیکها: این داروها منجر به از بین رفتن باکتریهای اضافی پوست و کاهش قرمزی و درمان جوش صورت میشوند. آنتی بیوتیکها را معمولاً با بنزوئیل پراکسید ترکیب میکنند تا از ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی جلوگیری شود. کلیندامایسین و اریترومایسین از نمونههای این مورد هستند که برای از بین بردن جوش میتوان از آنها استفاده کرد.
- اسید آزلائیک: اسید آزلائیک اسیدی است که به طور معمول در غلات سبوسدار و محصولات حیوانی وجود دارد و یک ضد باکتری است. به نظر میرسد استفاده از کرم اسید آزلائیک دو بار در روز و حداقل چهار هفته تاثیر زیادی در درمان سریع جوش صورت دارد. استفاده از آن در ترکیب با اریترومایسین میتواند تاثیر گذاری بالاتری داشته باشد. این کرم معمولاً در دوران شیردهی و بارداری تجویز میشود.
- اسید سالیسیلیک: این اسید ممکن است به جلوگیری از گرفتگی فولیکولهای مو کمک کند و همچنین تاثیر محدود و کمی در درمان جوش صورت بگذارد.
- داپسون: ژل 5% داپسون برای درمان جوش التهابی به ویژه در زنان بزرگسال مبتلا به آکنه و جوش موثر است. عوارض جانبی این ژل شامل قرمزی و خشکی پوست است.
داروهای خوراکی درمان جوش صورت
داروهای خوراکی از بین بردن جوش صورت باید تحت نظر پزشک مصرف شوند و استفاده بدون نسخه از آنها ممکن است مشکلات بزرگی پدید آورد. مهمترین این داروها عبارتند از:
- آنتی بیوتیکها: برای جوشهای متوسط تا شدید ممکن است به آنتی بیوتیک خوراکی برای مبارزه با التهاب و کاهش باکتریها نیاز داشته باشید. تتراسایکلین از مهمترین داروهای درمان جوش صورت در این دسته بندی است. آنتی بیوتیکها ممکن است عوارض جانبی مانند ناراحتی معده و سرگیجه ایجاد کنند.
- داروهای خوراکی پیشگیری از بارداری: چهار داروی خوراکی پیشگیری از بارداری توسط FDA برای درمان جوش صورت در زنان تایید شدهاند؛ داروهایی که استروژن و پروژستین را ترکیب میکنند. رایجترین عوارض این داروها افزایش وزن و حالت تهوع است.
- ضد آندروژنها: اگر آنتی بیوتیک خوراکی کمکی نکند، داروی اسپیرونولاکتون (آلداکتون) ممکن است برای درمان جوش صورت زنان و دختران بزرگسال تجویز شود. این دارو از تاثیر هورمونهای آندروژن روی غدد چربی جلوگیری میکند.
- ایزوترتینوئین: این یک داروی رفع جوش صورت موثر است که برای موارد شدید تجویز میشود. داروی فوق میتواند عوارض جانبی خطرناک مانند افسردگی شدید، تمایل به خودکشی یا نواقص بدنی ایجاد کند؛ بنابراین باید تحت نظر پزشک مصرف شود.
روشهای پزشکی درمان جوش صورت
بعضی اوقات ممکن است نه روشهای خانگی و نه داروها جوش صورت را درمان نکنند و یا اینکه فرد دچار جوش شدید صورت باشد؛ در این صورت روشهای پزشکی برای درمان جوش صورت استفاده میشوند. مهمترین آنها عبارتند از:
- تخلیه دستی جوش: پزشک شما ممکن است به صورت دستی و با استفاده از تجهیزات پزشکی جوشها را تخلیه کند تا مایعات، آلودگیها، چرکها و سلولهای مرده پوست خارج شوند. همچنین ممکن است به داخل جوشها آنتی بیوتیک یا استروئید تزریق شود تا عمل بهبودی سریعتر اتفاق بیفتد.
- لیزر درمانی: درمان جوش صورت با لیزر میتواند گزینه دیگر باشد. نور لیزر به کاهش میزان باکتریهای آکنهزا کمک میکند.
- لایه برداری شیمیایی: میکرودرم ابریژن بالاترین لایه پوست شما را بر میدارد؛ طی این فرآیند جوشهای سرسفید و سرسیاه نیز برداشته میشوند و از روشهای پزشکی درمان جوش سرسیاه و سر سفید است.
- تزریق استروئید: درمان جوش زیر پوستی یا ضایعات کیستیک میتواند با تزریق استروئید انجام شود. این روش منجر به بهبودی سریع و کاهش درد در محل میشود.
آیا آفتاب به درمان جوش صورت کمک میکند؟
هیچ مدرک علمی و پزشکی وجود ندارد که ثابت کند آفتاب گرفتن یا نور خورشید به از بین بردن جوش صورت کمک کند. علاوه بر این بسیاری از داروهای درمان جوش صورت میتوانند پوست شما را به نور خورشید حساس کنند؛ در این هنگام قرار گرفتن طولانی مدت زیر نور خورشید میتواند به پوست شما آسیب بزند.
پیشگیری از جوش صورت
از آنجایی که جوشها معمولاً به دلیل مسائل ژنتیکی و آندروژنها ایجاد میشوند، روش صد درصدی برای جلوگیری از جوش صورت وجود ندارد اما با رعایت برخی نکات میتوان تا درصدی از آن پیشگیری و جلوگیری کرد. مهمترین این نکات عبارتند از:
- صورت خود را مرتباً بشویید: صورت خود را حداکثر دو بار در روز با آب و حرکات ملایم دست بشویید.
- هیدراته بمانید: کم آبی بدن عوارض زیادی دارد و میتواند باعث جوش زدن صورت شود. در روز 8 لیوان آب بنوشید.
- لوازم آرایشی را محدود کنید: کرمهای چرب و لوازم آرایشی میتوانند باعث تشدید جوش صورت شوند.
- صورت خود را لمس نکنید: دستان شما در طول روز آلودگیهای زیادی را جذب کنند. با لمس مناطقی که جوش، زخم باز دارد ممکن است آلودگیها به داخل پوست وارد شده و عفونت و التهاب بدتر شود.
- کمتر در معرض آفتاب قرار بگیرید: نور آفتاب خواص بسیار دارد اما قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آن میتواند باعث کم آبی، تولید سبوم بیشتر و انسداد منافذ پوست شود.
- جوشها را تخلیه نکنید: تخلیه جوشها بسیار وسوسه انگیز است D: اما این کار را نکنید؛ چرا که ممکن است وضعیت را بدتر کند.
- تغذیه سالم، مدیریت استرس، عدم قرارگیری در معرض آلرژنها و اجتناب از برخورد خشن با پوست صورت از دیگر راههای پیشگیری است.
شما چه راههایی را برای درمان جوش صورت میشناسید؟ در قسمت نظرات معرفی کنید.
چطوری می تونیم بهبود ببخشیمش ؟
خیلی ممنونیم که نظر دادید!
از نظر شما برای بهبود این مطلب استفاده خواهیم کرد