انتقال ویروس کرونا
اطلاعات بروز شده در تاریخ 21 اسفند 1400. در اینجا تمامی فرضیات بابت نحوه انتقال کرونا ویروس مانند انتقال از هوا، به جنین، از سطوح، بزاق، سرفه، صحبت کردن، مدفوع، باد معده، از حیوان به انسان و… را بررسی میکنیم:
انتقال کرونا از بزاق چگونه است؟
ویروس کرونا میتواند از طریق تماس مستقیم یا غیر مستقیم با ترشحات بدن افراد مبتلا مانند بزاق، ترشحات تنفسی یا قطرات خارج شده از دهان و بینی افراد طی سرفه، عطسه یا صحبت کردن فرد مبتلا انتقال یابد.
تماس نزدیک با فرد مبتلا (فاصله کمتر از 1 متر) و برخورد قطرات بزاق یا ترشحات تنفسی با دهان، چشم و بینی فرد میتواند منجر به انتقال ویروس کرونا شود.
انتقال کرونا از سطوح چگونه صورت میگیرد؟
در صورتی که ویروس بر روی سطوح قرار داشته باشد و فرد با دست خود سطح را لمس کرده و سپس با همان دست، بینی، دهان یا چشم خود را لمس کند، امکان انتقال ویروس کرونا وجود دارد.
بنابر توضیحات داده شده، انتقال کرونا در دندانپزشکی از طریق وسیلههایی که با بزاق دهان یا ترشحات تنفسی افراد برخورد دارند، ممکن است.
اطلاعات و بررسیهای اولیه نشان میدهد که این ویروس میتواند از چند ساعت تا چند روز (بسته به شرایطی مانند جنس سطح، دما، رطوبت و…) روی سطوح باقی بماند. ضد عفونی کنندههای ساده میتوانند به سادگی کرونا ویروس را از بین ببرند.
آیا انتقال کرونا از طریق هوا ممکن است؟
روند انتقال ویروس کرونا در درجه اول به انتقال از بزاق و ترشحات تنفسی و سطوح مربوط میشود. تحقیقات انجام شده روی بیش از 75 هزار مورد ابتلا به کرونا ویروس در چین، شواهدی از امکان انتقال ویروس کرونا از طریق هوا ارائه نکرده است.
امکان انتقال کرونا در هوای آزاد بسیار کمتر از مکانی است که هوا در آن جریان کافی ندارد. برای مثال در آسانسورها و محیطهای کوچک و بسته امکان انتقال ویروس کرونا به شدت بالا میرود. البته این بدان معنا نیست که انتقال کرونا در فضای باز ناممکن است؛ بلکه احتمالش پایینتر است.
آیا کرونا از طریق مدفوع منتقل میشود؟
برخی از مطالعات از وجود ویروس کرونا در چند نمونه مدفوع و ادرار افراد مبتلا گزارش دادهاند. یک مطالعه وجود SARS-CoV-2 را در نمونهای از ادرار فرد مبتلا نشان داد. از آنجایی که ویروس کرونا ممکن است رودهها را آلوده کند، احتمال وجود آن در مدفوع وجود دارد. البته تا کنون هیچ مطالعهای به طور دقیق وجود ندارد که امکان انتقال ویروس کرونا از طریق مدفوع یا ادرار را اثبات کند.
آیا ویروس کرونا از طریق خون منتقل میشود؟
اگرچه میتوان وجود ویروس کرونا در خون را با آزمایش خون بررسی کرد، اما با این حال انتقال ویروس کرونا از طریق خون همچنان نامشخص است. این سوال که آیا ویروس SARA-CoV-2 مانند پاتوژنهای منتقله از خون مثل HIV یا هپاتیت C نیز منتقل میشود، هنوز هم جامعه پزشکی را به دنبال خود میکشد.
انتقال کرونا به جنین امکان دارد؟
برخی شواهد کوچک مبنی بر انتقال ویروس کرونا به جنین وجود دارد اما انتظار میرود این اتفاق نادر باشد. پس از تولد نوزاد، مادران مبتلا به بیماری کرونا میتوانند با رعایت نکات زیر به نوزاد خود شیر بدهند:
- هنگام شیر دادن به نوزاد، بهداشت تنفسی را رعایت کرده و ماسک بزنید.
- دستهایتان را قبل و پس از لمس کردن نوزاد بشویید.
- به طور مرتب سطوحی که با آن در تماس هستید را ضد عفونی کنید.
آیا انتقال کرونا از حیوانات به انسان امکان دارد؟
ویروس کرونا یک ویروس مشترک بین انسان و حیوان است اما بر اساس مطالعات انجام شده، خطر انتقال ویروس کرونا از حیوان به انسان کم است. در بررسیها مشخص شد که این ویروس از برخی گربهها، شتر و خفاش به انسان منتقل میشود. تحقیقات دیگری نشان میدهد که خوکها، مرغ و اردک و موش میتوانند به این ویروس مبتلا شده و آنرا منتقل کنند.
طبق تحقیقات انجام شده، سگها نیز قابلیت ابتلا به ویروس و انتقال آن به انسانها را دارند اما قدرت انتقال آن نسبت به حیوانات دیگر مانند گربهها کمتر است. گاو، گوسفند و راسو از جمله دیگر حیواناتی هستند که به این ویروس مبتلا شدهاند. همچنین به نظر نمیرسد جوجهها و اردکها به این ویروس مبتلا شده و آنرا انتشار دهند.(1)
قدرت انتقال ویروس کرونا چند روز است؟
تحقیقات نشان میدهند از شروع تا درمان کرونا برای موارد خفیف، ۲ هفته و برای موارد شدیدتر بین ۳ تا ۶ هفته زمان لازم است. اگر این دوره سپری شود، امکان انتقال کرونا بعد از بهبودی وجود نخواهد داشت؛ مگر اینکه دوره بهبودی کامل نشده باشد.
گاهی ممکن است فرد علائمی نداشته باشد اما ویروس کرونا را انتقال دهد که به آن دوره نهفتگی کرونا ویروس یا Asymptomatic Period میگویند. تحقیقات نشان دادهاند که ۲ روز قبل از بروز علائم کروناویرس و همچنین در روزهای اولیه ابتلا، بیشترین پتانسیل انتقال وجود دارد.
علائم ویروس کرونا
ویروس کرونا علائم مختلفی دارد که ممکن است در بدن هر فرد، متفاوت باشد و طیف خفیف تا شدید را شامل شود. شایعترین علائم کرونا عبارتند از:
- تب
- سرفه خشک
- خستگی مفرط
- از دست دادن حس چشایی
برخی دیگر از علائم ویروس کرونا ممکن است در افراد احساس شود. این علائم از موارد گفته شده، کمتر شیوع دارند:
- گلو درد
- سردرد
- بدن درد
- اسهال
- قرمزی چشم
- کهیرهای پوستی
علائم کرونا خفیف چیست؟
شایعترین علائم ویروس کرونا در بالا معرفی شدند که اکثر افراد را درگیر میکنند. اما بعضی افراد ممکن است یا این علائم را نداشته باشند و یا افزون بر این علائم، علائم دیگری نیز تجربه کنند. برخی دیگر از علائم کرونا خفیف شامل موارد زیر است:
- علائم گوارشی مانند اسهال
- درد عضلانی و استخوانی
- سردرد
- از دست دادن حس بویایی و چشایی
- جوشها و کهیر پوستی
- تغییر رنگ پوست
- قرمزی چشم
- آبریزش یا گرفتگی بینی
- حالت تهوع و استفراغ
افرادی که علائم کرونای خفیف دارند نیازی به مراجعه به پزشک نخواهند داشت؛ تنها با قرنطینه خانگی و رعایتهای تغذیهای میتوانند خود را درمان کنند.
علائم شدید کرونا چیست؟
بنابر آمار ارائه شده، 80% افراد بدون نیاز به درمان خاصی بهبود پیدا میکنند. علائم کرونا در کودکان، نوجوانان و جوانان معمولاً خفیف است. افرادی که بیماریهای زمینهای مانند دیابت دارند یا افراد سالخورده و مسن بیش از سایرین در معرض نوع شدید کرونا و علائم شدید کرونا هستند که عبارتند از:
- تنگی نفس یا دشواری در تنفس
- درد یا فشار در قفسه سینه
- از دست دادن اختیار گفتار یا حرکت و تعادل
افرادی که علائم شدید کرونا ویروس را دارند، ابتدا باید با مرکز درمانی تماس گرفته و سپس با رعایت پروتکلهای بهداشتی به آنجا مراجعه کنند تا هر چه سریعتر تحت درمان قرار گیرند.
علائم کرونا در کودکان چیست؟
- تب یا افزایش دمای بدن کودک که میتواند همراه با لرز باشد.
- سرفه مداوم بیش از سه دوره در هر ۲۴ ساعت
- از دست دادن حس بویایی و چشایی
علائم کرونا در نوزادان چیست؟
به نظر میرسد نوزادان بیشتر از کودکان بزرگتر به کرونای شدید مبتلا میشوند و علائم شدیدتر را بروز میدهند؛ این موضوع میتواند به دلیل سیستم ایمنی نابالغ و ضعیف آنها یا به دلیل مجراهای تنفسی کوچکترشان باشد. علائم در نوزادان میتواند شامل موارد زیر باشد:
- سرفه، عطسه و گلو درد
- بدخلقی و گریه کردن مکرر
- مشکلات در خواب
- مشکلات تغذیهای
- تب و بیقراری
- مشکلات گوارشی مثل استفراغ یا اسهال
- تنگی نفس یا تنفس سریع
نوزادانی که بسیار کوچک هستند، ممکن است علامتهای خود را با گریه، بیقراری و تغییر در عادات غذایی نشان دهند.
آیا از دست دادن حس بویایی از علائم کرونا است؟
بر اساس مستندات ارائه شده توسط محققان اروپایی، از دست دادن حس بویایی در کرونا میتواند در 25 درصد افراد مبتلا رخ دهد. همچنین از دست دادن بویایی یا چشایی در ویروس کرونا متفاوت با از دست دادن حس بویایی هنگام ابتلا به سرماخوردگی یا آنفلوآنزا است.
بر اساس گزارشات، از دست دادن حس بویایی به دلیل ویروس کرونا میتواند ناگهانی و شدید باشد. همچنین اغلب افراد ممکن است به ویروس کرونا مبتلا بوده و آبریزش یا گرفتگی بینی نداشته باشند اما حس بویایی یا چشایی خود را از دست دهند. ضمن اینکه ممکن است از دست دادن حس بویایی یا چشایی به مشکلات و بیماریهای دیگر مربوط باشد، لازم نیست در این باره نگران باشید و تنها برای اطمینان خاطر خود را به مدت 14 روز قرنطینه کنید و در صورتی که علائم شدیدتری تجربه کردید به پزشک مراجعه کنید.
بر اساس آمار ارائه شده، افرادی که حس بویایی یا چشایی خود را به دلیل ابتلا به ویروس کرونا از دست میدهند ممکن است کمتر از سایرین به نوع شدید این بیماری دچار شوند. همچنین آمارها نشان میدهند که از دست دادن حس بویایی در اکثر مبتلایان به کرونا ویروس میتواند اولین یا تنها علامت باشد. منبع
علائم ویروس کرونا چه مدت بعد ظاهر میشوند؟
از زمان آلوده شدن افراد به ویروس 5-6 روز طول میکشد تا علائم اولیه کرونا ظاهر شود. این چند روز میتواند کرونا خاموش نامیده شود؛ چرا که ممکن است هیچ علائمی نداشته باشید اما ناقل بیماری باشید. همچنین علائم میتوانند حتی تا 14 روز بعد از ابتلای افراد به ویروس کرونا ظاهر نشوند.
علائم ویروس کرونا تا کی ادامه دارد؟
از زمان ابتلا به ویروس تا بهبودی کامل در موارد خفیف حدود 2 هفته زمان نیاز است؛ پس از این دوره زمانی انتظار میرود علائم بیماری از بین بروند. در موارد شدید و بحرانی ممکن است 3-6 هفته زمان نیاز باشد تا بیمار به طور کامل بهبود یابد و علائم وی از بین بروند.
عوامل خطر ویروس کرونا چیست؟
سازمان سلامت جهانی (WHO) میزان مرگ و میر به دلیل بیماری کرونا را از میان تمام مبتلایان به این ویروس، ۲ درصد تخمین زده است. کسانی که عوامل خطر این بیماری را دارند بیشتر از سایرین به نوع شدید کرونا دچار میشوند. این افراد عبارتند از:
- افراد مسن
- افراد چاق
- افرادی با بیماریهای قبلی مانند دیابت یا مشکلات قلبی
- افراد مبتلا به آسم یا مشکلات ریوی
- مبتلایان به دیابت
- مبتلایان به سرطان
- افراد دارای شرایط خاص مغزی یا سیستم عصبی
- مبتلایان به اختلالات خون مثل کم خونی
- افراد دارای ضعف سیستم ایمنی
- مبتلایان به بیماریهای ضعیف کننده سیستم ایمنی مثل HIV یا هپاتیت
- مبتلایان به سندرم داون
- افراد دارای بیماریهای کبدی یا کلیوی
تفاوت کرونا با آنفولانزا و سرماخوردگی چیست؟
بیماری کرونا بر اثر ویروس کرونا ایجاد میشود در حالی که آنفولانزا و سرماخوردگی علتهای متفاوتی دارند. معمولترین علائم کرونا شامل تب، سرفه و مشکلات تنفسی است که شباهت زیادی به علائم سرماخوردگی و آنفولانزا دارد. به دلیل شباهت زیاد علائم بیماری کرونا به آنفولانزا و سرماخوردگی، تشخیص آن از این دو بیماری بسیار سخت است؛ مگر اینکه آزمایشات پزشکی متعدد وجود این بیماری را تایید کنند.
سازمان بهداشت جهانی WHO توصیه میکند در صورت مشاهده هر کدام از علائم ذکر شده، حتماً به پزشک مراجعه کرده و عملیات تشخیص بیماری را انجام دهید. همچنین بهتر است برای جلوگیری از انتقال ویروس کرونا به نزدیکان و افراد دیگر، تا قبل از تشخیص بیماری اقدامات پیشگیرانه ذکر شده در ادامه مقاله را انجام دهید.
سویههای کرونا
ویروس کرونا در گذر زمان و با ورود به کشورها و تاثیرپذیری از شرایط جغرافیایی، شرایط خاص بدنی افراد و مواردی از این دست، دچار جهشهایی میشود. سویهها (Variants) مجموعهای از یک یا چند جهش هستند که در مقایسه با سویه قبلی، ویژگیهای جدیدی پیدا میکنند.
نام سویه های کرونا
سازمان جهانی بهداشت برای نامگذاری سویههای کرونا از الفبای یونانی استفاده کرده و این اسامی را برای آنها قرار داده است:
- سویه آلفا کرونا ویروس (Alpha)
- سویه بتا کرونا ویروس (Beta)
- سویه گاما کرونا ویروس (Gamma)
- سویه دلتا کرونا ویروس (Delta)
- سویه لامبدا کرونا ویروس (Lambda)
- سویه امیکرون کرونا ویروس (Omicron)
سویه آلفا کرونا ویروس چیست؟
اولین سویه کرونا که دارای 17 جهش بود، آلفا نام گرفت. این سویه برای اولین بار در تاریخ اکتبر سال 2020 در انگلستان دیده شد؛ به همین دلیل آنرا با نام کرونای انگلیسی هم میشناسند. سویه آلفا به سرعت در دسامبر سال 2020 گسترش پیدا کرد. جهش در پروتئین اسپایک کرونا آلفا باعث افزایش عفونت زایی و قدرت انتقال ویروس شد.
سویه بتا کرونا ویروس چیست؟
سویه بتا (Beta) یک نوع جهش یافته کرونا است که برای اولین بار در اکتبر سال 2020 و در آفریقای جنوبی دیده شد. کرونای بتا توانایی بیشتری در آلوده سازی افراد جوان با سیستم ایمنی قویتر را داشت. سازمان جهانی بهداشت، واریانت بتا کرونا ویروس را نوعی نگرانی خوانده است. این نوع جهش یافته کووید-۱۹ توانایی بیشتری در اتصال به سلولهای ریه و همچنین انتقال دارد.
سویه گاما کرونا ویروس چیست؟
واریانت گاما کرونا ویروس (Gamma) برای اولین بار در ژانویه سال 2021 در ژاپن شناخته شد. بررسیها نشان داد که چهار نفر مبتلا به این سویه از برزیل به توکیو آمدهاند؛ بنابراین مرکز تشکیل آنرا برزیل و نه ژاپن میدانند.
سویه دلتا کرونا ویروس چیست؟
گونه جهش یافته کرونا دلتا (Delta) برای اولین بار در اواخر 2020 در هند شناسایی شد. سازمان جهانی بهداشت در تاریخ 31 مه سال 2021 نام دلتا را روی این گونه جهش یافته قرار داد. کمی بعد سازمان بهداشت عمومی انگلستان، میزان بیماری زایی کرونای دلتا را 51 تا 67 درصد بیشتر از سویه آلفا COVID-19 معرفی کرد. این در حالیست که سویه آلفا کرونا به خودی خود 150% بیشتر از ویروس معمولی کووید-۱۹ قابلیت انتقال دارد؛ بنابراین تخمین زده میشود سویه دلتا 225% بیشتر از ویروس معمولی کرونا قابل انتقال است.
سویه لامبدا کرونا ویروس چیست؟
گونه جهش یافته لامبدا کرونا برای اولین بار در دسامبر 2020 در پرو کشف شد و تا آگوست نگرانی مقاومت در برابر واکسنها را به جامعه پزشکی وارد ساخت. این سویه به اندازه نوع دلتا خطرناک نیست و هنوز درباره افزایش قدرت سرایت یا عفونی بودن آن نسبت به سویه قبلی دادههای تایید شدهای وجود ندارد. سازمان جهانی بهداشت این واریانت را در فهرست سویههای کرونا قرار داده است.
سویه اُمیکرون کرونا ویروس چیست؟
گونه جهش یافته کرونا امیکرون برای اولین بار در 24 نوامبر 2021 (۳ آذر ۱۴۰۰) در آفریقای جنوبی دیده شد. کرونای امیکرون تعداد زیادی جهش دارد که برخی از آنها برای جامعه پزشکی جدید هستند. این واریانت، سی و دو جهش در پروتئین اسپایک دارد که بر آنتی بادیهای تولید شده توسط واکسنها در بدن تاثیر میگذارد.
پیشگیری از ویروس کرونا
همه افراد جهان باید این کارها را برای پیشگیری از ابتلا یا انتقال ویروس کرونا انجام دهند. چه مبتلا باشیم و چه نباشیم، رعایت نکات زیر برای ما الزامی و حیاتی خواهد بود:
هر چه سریعتر واکسینه شوید
تا قبل از تولید واکسن کرونا، همه ما به دنبال آن بودیم اما اکنون که در سطح کلان تولید میشود، برخی از مردم واکسن دریافت نمیکنند. حتماً در اولین فرصت دو دز واکسن خود را دریافت کنید.
- تزریق دو دز واکسن کرونا ویروس برای تمامی افراد لازم است.
- بدانید که واکسیناسیون عمومی به نفع همگان است.
- به اندازه کافی اطلاعات در مورد واکسنهای کرونا کسب کنید.
شستشو و ضدعفونی کردن دستها
آشنایی با نحوه صحیح شستشوی دست برای پیشگیری از کرونا بسیار مهم است. همچنین رعایت نکات زیر نیز از موارد مهم جلوگیری از انتقال ویروس کرونا به حساب میآید.
- با نحوه صحیح شستشوی دستها برای پیشگیری از ویروس کرونا آشنا شوید.
- دستهای خود را با آب و صابون به خصوص بعد از لمس اجسامی که عموم مردم با آن در تماس هستند یا حضور در مکانهای عمومی به مدت حداقل ۲۰ ثانیه بشویید.
- قبل از خوردن یا تهیه غذا، لمس کردن صورت و بعد از لمس ماسک، اجسام آلوده، عطسه یا سرفه و لمس حیوانات خانگی حتماً دستان خود را بشویید.
- میتوانید از محلول ضدعفونی کننده حاوی حداقل 60% اتانول استفاده کنید. محلول را روی کل سطح دست اسپری کرده و تا زمان خشک شدن دستان خود را به هم مالش دهید.
حفظ فاصله اجتماعی
تاکید صدا و سیما و وزارت بهداشت جهانی مدام بر حفظ فاصله اجتماعی است؛ چرا که مهمترین عامل انتقال ویروس کرونا، ذرات تنفسی خارج شده از دهان و بینی ناقلان است. نکات زیر را حتماً رعایت کنید:
- در داخل خانه از تماس نزدیک با افراد بیمار اجتناب کنید.
- در بیرون از خانه سعی کنید 2 متر با تمامی افراد فاصله داشته باشید.
- به یاد داشته باشید که بعضی از افراد ممکن است به کرونای خاموش مبتلا باشند. در واقع آنها علائمی ندارند اما ناقل ویروس هستند.
پوشاندن بینی و دهان با ماسک
نحوه صحیح ماسک زدن را برای پیشگیری از ویروس کرونا با ماسک بیاموزید. همچنین توجه کنید که ماسک زدن نمیتواند توجیهی برای عدم رعایت فاصله اجتماعی با افراد دیگر باشد. نکات مهم:
- حتی اگر علائم ویروس کرونا را ندارید، ممکن است مبتلا باشید؛ بنابراین ماسک بزنید تا از انتقال احتمالی پیشگیری شود.
- همه افراد باید در مکانهای عمومی و بیرون از خانه ماسک بزنند.
- کودکان زیر 2 سال و افرادی که بیماریها و مشکلات تنفسی دارند، نباید ماسک بزنند.
- لازم نیست از ماسکهای بسیار تخصصی استفاده کنید؛ در حال حاضر بهترین ماسک برای پیشگیری از کرونا، ماسکهای جراحی و ماسکهای N95 هستند.
- از ماسکهای فیلتر دار استفاده نکنید.
- برای برداشتن ماسک، هرگز جلوی آنرا لمس نکنید و از بندهای ماسک برای جدا کردن استفاده کنید.
- پس از برداشتن ماسک، آنرا در سطلهای بسته و به دور از دسترس بیندازید.
- به محض مرطوب شدن، ماسک را تعویض کرده و ماسک جدیدی را روی صورت خود قرار دهید.
پوشاندن سرفه و عطسه
با استفاده از بخش داخلی آرنج یا یک دستمال ضخیم، سرفه و عطسه خود را بپوشانید. به هیچ عنوان روی زمین تف نکنید. همچنین برای پیشگیری از کرونا ویروس نکات زیر را رعایت کنید:
- پس از سرفه یا عطسه، دستمال استفاده شده را داخل یک کیسه پلاستیکی انداخته و گره بزنید و آنرا داخل سطلهای زباله مخصوص بیندازید.
- دست خود را بلافاصله پس از سرفه یا عطسه به طرز صحیح بشویید یا با استفاده از محلول ضدعفونی کننده، آنرا ضدعفونی کنید.
ضدعفونی کردن اشیا
با استفاده از محلول ضدعفونی کننده، اشیا یا وسایلی که روزانه از آنها استفاده میکنید را ضدعفونی نمائید. میزها، دستگیره در، صفحه کلید، کلیدهای لامپ، شیر آب، تلفن و… را ضد عفونی کنید. همچنین:
- اگر سطوح کثیف هستند، ابتلا آنها را گندزدایی کنید.
- از مواد شوینده با قدرت پاک کنندگی مناسب برای گندزدایی ابتدایی سطوح و پیشگیری از کرونا در خانه استفاده کنید.
- از یک محلول ضدعفونی کننده مناسب با حداقل الکل 60% استفاده کنید.
کنترل روزانه سلامتی
آگاهی کامل از وضعیت سلامتی تنها با تستهای بی رویه و متداول صورت نمیگیرد. شما میتوانید یک دفترچه برداشته و علائم روزانه خود را در آن یادداشت کنید. به نکات زیر توجه کنید:
- علائم ویروس کرونا را بشناسید و در صورت تجربه آنها، حتماً اقدامات پیشگیرانه را انجام دهید.
- اگر مشاغلی دارید که حفظ فاصله اجتماعی در آنها دشوار است، حتماً ماسک بزنید.
- کنترل تب را 30 دقیقه بعد از ورزش و همچنین بعد از مصرف داروهایی مانند استامینوفن که ممکن است دمای بدن را کاهش دهند، انجام ندهید. منبع
برای پیشگیری از کرونا چی بخوریم؟
به طور کلی ماده غذایی که منجر به پیشگیری از کرونا میشود، وجود ندارد اما میتوانید ملاحظات تغذیهای زیر را انجام دهید:
- مصرف نمک روزانه خود را به کمتر از 5 گرم برسانید.
- از نمک یددار در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
- مصرف نوشیدنیهای الکلی و نوشیدنیهای سرشار از قند مانند نوشابه را محدود کنید.
- مصرف تنقلات شیرین مانند شکلات، کلوچه و کیک را محدود سازید.
- میوه و سبزیجات تازه را ضمن ضدعفونی و شستشوی دقیق مصرف کنید.
- مایعات بیشتری در رژیم غذایی خود بگنجانید.
- آجیل، حبوبات و غلات سبوس دار مانند سیب زمینی، گندم، جو دوسر و… را مصرف کنید.
- منابع پروتئین مانند گوشت، مرغ و ماهی را در رژیم غذایی خود جای دهید.
- مواد غذایی سرشار از ویتامین، فیبر و مواد معدنی مصرف کنید.
توجه! موارد ذکر شده برای افرادی که محدودیتهای تغذیهای از سوی پزشک دریافت کردهاند، توصیه نشده است. به عنوان مثال برای افراد دیابتی مصرف بعضی از این موارد ممکن است خطرناک باشد.
پیشگیری از کرونا برای کودکان چگونه است؟
پیشگیری از کرونا در کودکان با آموزش والدین میتواند به صورت موفقیت آمیزی انجام شود. برای آموزش کودک خود هرگز از شیوهای که منجر به ترس آنها میشود استفاده نکنید. به کودک خود موارد زیر را بیاموزید:
- هرگز ماسک خود را در مکانهای عمومی از صورت خود بر ندارد.
- بینی، چشم و لب خود را با دست آلوده لمس نکند.
- در مکانهای عمومی یا برخورد با سایر همسالان خود، فاصله حداقل ۱ متر را از آنها حفظ کند.
- مواد غذایی را با دست آلوده لمس نکند؛ یا خوراکیهایی که دارای جلد و بسته بندی هستند را به شما بدهند تا قبل از مصرف آنها را ضدعفونی کنید.
- اگر در میان هم سالان خود با کسی که علائم کرونا را دارد مواجه شدند، از او فاصله گرفته و موضوع را به بزرگترها گزارش کنند.
- به سایر هم سالان خود، مراقبتهای پیشگیرانه را توصیه کنند.
آیا پیشگیری از کرونا با گلاب امکانپذیر است؟
خیر. از ابتدای شیوع ویروس کرونا در ایران، عدهای به نشر شایعات درباره روشهای پیشگیرانه کرونا پرداختهاند. این افراد روشهای نادرست زیر را برای درمان یا پیشگیری از ویروس کرونا پیشنهاد کردهاند:
- غرغره با سرکه یا گلاب و نمک
- نوشیدنیهای حاوی زنجبیل، نعنا، دارچین و زردچوبه
- مصرف خرما، عسل یا سیر
- محصولات گیاهی برای درمان کرونا
- نوشیدن یا استشمام گلاب
- و…
هیچکدام از این موارد توسط سازمان جهانی بهداشت توصیه نشدهاند و تنها شایعه هستند. روشهای پیشگیری از ابتلا به کرونا چیزی به جز گلاب و مواردی مانند اینهاست. منبع
آیا تست کرونا برای همه الزامی است؟
تست کرونا برای کسانی که علائمی ندارند لزومی ندارد. در واقع انجام این تست برای کسانی است که دچار علائم اصلی کرونا شده یا قبلاً در ارتباط با شخص بیماری بودهاند که به کرونا مبتلا شده است. حتی انجام آزمایش تشخیص کرونا برای افرادی که علائم خفیف دارند الزامی نیست؛ آنها میتوانند با قرنطینه کردن خود و رعایتهای تغذیهای مناسب در خانه کرونا را درمان کنند.
آیا داروی پیشگیری از کرونا وجود دارد؟
محققان و دانشمندان اخیراً به داروی درمان کرونا و همچنین واکسن کرونا دست یافتهاند. البته هیچ دارویی به طور صد درصد بیماری را درمان نمیکند و فقط شدت و تاثیرگذاری آنرا میکاهد. واکسنها نیز نقش پیشگیرانه دارند ولی با این حال هیچ واکسنی به طور ۱۰۰ درصد از کرونا پیشگیری نمیکند. بهترین راه برای پیشگیری از کرونا رعایت همان نکات پیشگیرانه معروف مانند ماسک و ضد عفونی کردن دستها و همچنین تزریق واکسن کرونا است.
واکسن کرونا
واکسن کرونا توسط کشورهای مختلف تولید شده و سازمان جهانی بهداشت برخی از آنها را تایید و برخی دیگر را در صف انتظار بررسی قرار داده است. تزریق واکسن کرونا مهمترین اقدام برای پیشگیری از ابتلا به کرونا است. واکسیناسیون عمومی در کشور ما نیز مدتی است آغاز شده و ادامه دارد.
فواید واکسن کرونا چیست؟
چرا واکسن بزنیم؟ – در پاسخ به این سوال، باید به فواید تزریق واکسن کرونا اشاره کنیم. مهمترین آنها شامل موارد زیر است:
- انتظار میرود واکسنهای فعلی به طور کامل از مرگ به دلیل کرونا پیشگیری کنند. یعنی انتظار میرود با تزریق واکسن کرونا، به نوع شدید بیماری مبتلا نشوید.
- تزریق واکسن به طور عمومی، سرعت پخش ویروس را کاهش داده و حجم بیماری را کمتر میکند.
پیش از مراجعه برای واکسیناسیون چه کارهایی باید انجام دهم؟
کسب اطلاعات لازم قبل از تزریق واکسن کرونا میتواند بسیار مهم باشد. این نکات را حتماً رعایت کنید:
- تحقیق کنید: انواع واکسن کرونا را بشناسید و در مورد هر کدام تحقیق کنید.
- تست بدهید: اگر علائم کرونا را دارید، ضمن مشورت با پزشک، تست تشخیص کرونا PCR بدهید.
- به شرایط خاص خود توجه کنید: افرادی که دارای شرایط خاص، بیماریهای مشخص یا اختلالاتی هستند که آنها را در این دسته بندی قرار میدهد، باید با پزشک مشورت کنند. برای مثال افرادی که قبلا به واکسن کرونا واکنش آلرژیک شدید داشتهاند.
ثبت نام واکسن کرونا چگونه است؟
با ورود به لینک سامانه غربالگری سلامت، متن قرمز رنگی را خواهید دید که نوبت تزریق واکسن را بر اساس سال تولد نشان میدهد. اگر نوبت شما فر رسیده است، گزینه «ورود/ثبت نام سامانه نوبتدهی تزریق واکسن» را کلیک کنید. در صفحه جدید نیز اطلاعات را وارد کنید.
پس از وارد کردن این اطلاعات، سامانه ثبت نام کرونا بر اساس محل زندگی شما، چند مرکز را به همراه نوبتهای زمانی موجود نشان خواهد داد. یکی را انتخاب کرده و برای تزریق واکسن در زمان اعلام شده حاضر شوید.
واکسن کرونا از چه تولید میشود؟
به هیچ عنوان در تولید واکسن کرونا از مواد نگهدارنده، ژلاتین، تخم مرغ و اینگونه موارد استفاده نمیشود D: این واکسنها همچنین عاری از هرگونه مواد تولیدی مثل الکترود، مواد میکروالکترونیک، نانو لولههای کربی و مواردی از این دست هستند.
آیا واکسن کرونا جیوه دارد؟
خیر. در تولید هیچکدام از واکسنهای کرونای جهان، از فلزات مانند جیوه، نیکل، کبالت، لیتیوم یا آلیاژهای خاکی کمیاب استفاده نشده است.
آیا واکسن کرونا خاصیت آهنربایی در بدن ایجاد میکند؟
خیر. این یک جریان شایعه ساز در فضای مجازی بود و تزریق واکسن کرونا هیچگونه جریان مغناطیسی یا خاصیت آهنربایی به بدن یا خون اضافه نمیکند.
من واکسن زدهام؛ آیا میتوانم وارد اجتماع شوم؟
تزریق واکسن به منزله مصونیت صد درصدی شما از ابتلا به بیماری نیست؛ بلکه در صورت ابتلا، از شدت علائم و عوارض کرونا میکاهد. بنابراین حتی بعد از تزریق دو دز واکسن کرونا، باید اقدامات پیشگیرانه مثل زدن ماسک، حفظ فاصله اجتماعی، شستشوی دستها، پرهیز از حضور در مناطق شلوغ و… را انجام دهید.
پس از واکسینه شدن چه کارهایی باید انجام دهیم؟
پس از تزریق هر یک از دوزهای واکسن، بسته به نوع واکسن ممکن است یک سری عوارض داشته باشید. عوارض واکسن کرونا به طور کلی خفیف است؛ بنابراین نترسید و ضمن مشورت با پزشک، علائم را مدیریت کنید.
همچنین لازم است همچنان از حضور بدون ماسک در اجتماع و به طور کلی حضور در مکانهای شلوغی که امکان حفظ فاصله اجتماعی 2 متری از افراد وجود ندارد اجتناب کنید. رعایت نکات پیشگیرانه مثل شستشوی دستها نیز الزامی است.
کرونا و بارداری
مطالعات انجام شده نشان میدهد که ریسک ابتلا به کرونا در زنان باردار فرقی با سایر بزرگسالان ندارد؛ اما احتمال اینکه به نوع شدید بیماری مبتلا شوند، بیشتر است. آمارها نشان میدهد حدود دو سوم زنان بارداری که به کرونا مبتلا میشوند، علائم خفیفی دارند؛ اما نوع شدید کرونا در بارداری ممکن است به عوارضی مانند زایمان زودرس یا مرده زایی بیانجامد.
آیا کرونا برای زنان باردار خطر بیشتری ایجاد میکند؟
سازمان جهانی بهداشت، زنان باردار را به عنوان گروههای در معرض خطر متوسط (آسیب پذیر از نظر بالینی) معرفی کرده است. زنان باردار به ویژه در سه ماهه سوم بارداری در معرض خطر بیشتر ابتلا به نوع شدید بیماری هستند. کرونا در اوایل بارداری خیلی کمتر از اواخر آن ریسک ابتلا به نوع شدید ایجاد میکند.
آیا تزریق واکسن برای زنان باردار مجاز است؟
واکسنهای کوو ایران برکت، اسپوتنیک و سینوفارم به دلیل نبود اطلاعات در زمینه بارداری، منع مصرف دارند. این درحالیست که واکسن آسترازنکا به طور پراکنده و جزئی در کشور به زنان باردار تزریق شده و میشود. میتوانید با مشورت پزشک، این واکسن را دریافت کنید.
آیا ویروس کرونا از مادر به جنین منتقل میشود؟
انتقال کرونا به جنین از مادر توسط بسیاری از مراکز تحقیقاتی بررسی شده است. هنوز اطلاعات کافی برای اثبات این ادعا وجود ندارد که کرونا به جنین منتقل میشود یا خیر؛ با این حال برخی از نوزادان تازه متولد شده، آزمایش کرونا مثبت داشتهاند. احتمال میرود پس از تولد و در تماس خروجی با ویروس به کرونا مبتلا شده باشند.
هنگام ابتلا به کرونا در بارداری چه بخوریم؟
مصرف مکمل ویتامین D در طول بارداری باعث کاهش شاهنس ابتلا به عوارض و علائم جدی کرونا میشود؛ البته این مکمل به عنوان یک راه درمانی برای کرونا نیست و فقط بدن شما را تقویت میکند.
توجه به تغذیه در کرونا نیز بسیار مهم است؛ چرا که سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. فولیک اسید و مکمل های ویتامین نیز موثر خواهند بود؛ منتها باید با نظر پزشک باشد.
آیا میتوانم واکسن آنفولانزا تزریق کنم؟
به مادران باردار توصیه میشود که واکسن آنفولانزا تزریق کنند؛ چرا که ابتلا آنفولانزا (آنفلوآنزا) در دوران بارداری، بیشتر از سایر زمانها میتواند خطر آفرین باشد.
در دوران همه گیری ویروس کووید ۱۹ این توصیه حیاتیتر است. ممکن است همزمان به کرونا و هم به آنفلوآنزا مبتلا شوید؛ از آنجایی علائم آنفلوآنزا در بسیاری از موارد همانند علائم کرونا است، امکان دارد شدت بیماری در صورت ابتلای همزمان، بیشتر شود. بنابراین هرچه سریعتر با پزشک خود برای تزریق واکسن آنفولانزا در دوران بارداری مشورت کنید.
اگر علائم کرونا در بارداری داشتم چه کار کنم؟
اگر باردار هستید و علائم کرونا دارید، حتماً با پزشک خود صحبت کنید. اگر علائم اصلی کرونا شامل تب، سرفه، خستگی مفرط و از دست دادن حس بویایی یا چشایی را تجربه میکنید، ابتدا به پزشک خود زنگ بزنید و در صورت صلاحدید وی، مراجعه حضوری داشته باشید.
در صورتی که علائم شما شدیدتر میشود، سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
کرونا در کودکان
کودکان نیز ممکن است به ویروس کرونا مبتلا شوند اما طبق آمار و تحقیقات انجام شده، خطر ابتلای کودکان به کرونا کمتر از بزرگسالان است و اگر هم مبتلا شوند، احتمال خیلی کمی وجود دارد تا به نوع جدی و شدید کرونا مبتلا شوند.
اگر کودک علائم ویروس کرونا داشت:
اگر علائم اصلی کرونا را در کودک خود مشاهده کردید، ضمن رعایت اقدامات پیشگیرانه به پزشک مراجعه کرده و تست کرونا دهید. تا زمان دریافت جواب تست حتماً در خانه کودک خود را قرنطینه کنید. هر کسی که با او در یک خانه زندگی میکند باید چارچوب قرنطینه را حفظ کرده و او نیز آزمایش دهد.
پس از دریافت پاسخ آزمایش کرونا هر کدام از اعضای خانواده که مبتلا نبودند، میتوانند به زندگی عادی ادامه دهند اما باید از شخص بیمار فاصله گرفته و احتیاطهای پیشگیرانه را رعایت کنند. افرادی هم که مبتلا به ویروس هستند باید خود را قرنطینه کرده و تا زمان ملایم بودن علائم کرونا ویروس در خانه بمانند.
اگر علائم کودک شما شدیدتر میشود:
به طور کلی در صورتی موارد زیر در مورد کودک شما صدق میکند ابتدا با پزشک تماس گرفته و سپس با رعایت پروتکلهای بهداشتی به مراکز مورد نظر مراجعه کنید:
- زیر ۳ ماه سن و تب بالای ۳۸ درجه سانتی گراد دارد.
- ۳ تا ۶ ماهه است و تب او بیش از ۳۹ درجه است.
- علائم دیگر کرونا را تجربه میکند؛ برای مثال کهیر پوستی و علائم گوارشی.
- تب بالا را ۵ روز یا بیشتر تجربه میکند.
- اشتها ندارد یا همانند معمول غذا نمیخورد و این باعث نگرانی شما شده است.
- تب بالایی دارد که حتی با داروهای تب بر هم پایین نمیآید.
- کم آبی را تجربه میکند؛ برای مثال گودی زیر چشم یا بی اشکی.
- سفتی گردن دارد.
- برای اولین بار دچار تشنج شده است.
- گریه غیر معمول و یا ضعیفتر از حد همیشگی دارد.
- همانند معمول حرکت نمیکند. منبع
آیا کودکان نیز باید ماسک بزنند؟
به طور کلی تمامی کودکان بالای ۲ سال ملزم به استفاده از ماسک در فضاهای عمومی و پرخطر هستند. البته کودکان یا افرادی که منع پزشکی برای ماسک زدن دارند، نباید از ماسک استفاده کنند. استفاده مداوم از ماسک برای برخی از کودکانی که دچار معلولیتهای خاص از جمله اختلالات شناختی، فکری، رشدی، حسی، رفتاری و بیماریهای ریوی، آسم و مشکلاتی از این قبیل هستند، ممکن است ایجاد مشکل کند. بنابراین زدن ماسک در پیشگیری از کرونا برای کودکان بسیار موثر است.
سندرم التهابی چند سیستمه (MIS-C) مرتبط با کرونا چیست؟
سندرم التهابی چند سیستمه (MIS-C) یک بیماری جدی مرتبط با کرونا در کودکان است که در آن ممکن است قسمتهای مختلف بدن دچار التهاب شوند. مهمترین علائم این بیماری مرتبط با کووید ۱۹ عبارت است از:
- تورم دست یا پا
- ملتحمه (قرمزی سفیدی چشم)
- اسهال و استفراغ
- معده درد
- تب طولانی مدت بیش از چند روز
- التهابات پوستیتورم غدد لنفاوی در گردن
- قرمزی بیش از حد زبان
- قرمزی یا ترک لب
- تحریک پذیری یا اختلالات خواب
البته این بیماری نادر است و کودکان بسیار کمی به این مشکل دچار میشوند. سندرم التهابی چند سیستمه میتواند منجر به التهاب در اندامهای اصلی بدن مانند قلب، مغز، کلیه، ریهها و… شود؛ بنابراین یک بیماری جدی است که باید توجه خاصی به آن نمود.
کرونا در حیوانات
تعداد کمی از گزارشات نشان میدهد که حیوانات خانگی مانند سگها و گربهها میتوانند به ویروس COVID-19 مبتلا شوند؛ اغلب پس از برخورد با فرد (انسان) بیمار.
علائم کرونا در حیوانات چیست؟
حیوانات مبتلا به ویروس کرونا معمولاً علائم ندارند یا اگر داشته باشند، اغلب خفیف است. مهمترین علائم کروناویروس در حیوانات:
- تب
- سرفه
- مشکل در تنفس
- بی حال یا بی حرکتی
- عطسه
- آبریزش بینی
- ترشحات چشمی
- اسهال
- استفراغ
- بی قراری غیر معمول
آیا ویروس کرونا از حیوانات منتقل میشود؟
اطلاعات موجود نشان میدهند که امکان انتقال کرونا از حیوانات کم است. اگر حیوان خانگی دارید بهتر است در رفتارهای پیشگیرانه مانند یک انسان با آنها رفتار کنید؛ برای مثال قبل و بعد از لمس آنها دست خود را بشویید و آنها را در فضاهای شلوغ نبرید.
آیا ویروس کرونا میتواند در پوست یا خز حیوانات باشد؟
ما میدانیم قارچها و باکتریهای خاصی در پوست و خز حیوانات وجود دارند که میتوانند به انسان منتقل شوند. در مورد ویروس COVID19 هیچگونه اطلاعاتی مبنی بر اینکه ویروس کرونا میتواند در پوست یا خز حیوانات باشد و به انسان منتقل شود، وجود ندارد. با این حال رعایت آداب پیشگیرانه و بهداشتی همیشه توصیه میشود.
آیا میتوانم ضد عفونی کننده دست را برای حیوان خانگی خود استفاده کنم؟
خیر. به هیچ عنوان مایع ضد عفونی کننده دست (انسان) یا سایر پاک کنندههای شیمیایی که برای پاکسازی پوست انسان استفاده میشود را برای حیوانات خانگی خود به کار نبرید. حتی قبل از استفاده پاک کنندههای مخصوص حیوانات، با دامپزشک مشورت کنید. در صورتی که حیوان خانگی شما مایع ضد عفونی کننده را بلعید، بلافاصله به دامپزشک مراجعه کنید.
آیا میتوانم حیوان خانگی خود را به بیرون ببرم؟
از آنجا که احتمال مبتلا شدن حیوانات به ویروس کرونا وجود دارد، نباید آنها را به بیرون از خانه ببرید. همچنین ممکن است (مدرکی وجود ندارد اما ممکن است) ویروس کرونا از طریق خز یا پوست پا و دست حیوانات خانگی حمل شود؛ این موضوع امکان انتقال ویروس را بالا خواهد برد.
تست کرونا حیوان خانگی من مثبت است؛ چه کار کنم؟
اگر با مراجعه به دامپزشک و انجام تست کرونا حیوانات، نتیجه مثبت اعلام شد، دامپزشک به شما یک سری دستورالعملهایی میدهد. معمولاً توصیههایی برای ایزوله سازی حیوان و افراد خانواده و همچنین ضدعفونی کردن وسایل خانه ارائه میشود. برخی از توصیهها برای مراقبت از حیوان خانگی مبتلا به کرونا:
- هر کدام از اعضای خانه که به طور کامل واکسینه شدهاند، باید با رعایت نکات زیر از حیوان مراقبت کنند.
- حیوان خانگی را در محیطی دیگر ایزوله کنید.
- حیوان خانگی خود را حداقل 6 فوت دورتر از افراد و سایر حیوانات نگهداری کنید.
- هنگام تمیز کردن حیوان خانگی خود، دستکش بپوشید.
- مدفوع حیوان خانگیتان را در کیسههای در بسته قرار داده و درون سطلهای زباله مخصوص بیندازید و حتماً در این مواقع ماسک بزنید.
- بعد از تمیز کردن حیوان خانگی یا وسایل او، دستهای خود را به طور صحیح با آب و صابون بشوئید.
آیا حیوانات نیز باید ماسک بزنند؟
خیر. به هیچ عنوان ماسک را روی صورت حیوانات قرار ندهید؛آنها در این شرایط نمیتوانند به درستی تنفس کنند.
کرونا و تغذیه
کرونا و تغذیه دو جنبه دارند؛ یکی قبل از ابتلا (انتقال از مواد غذایی) و یکی بعد از ابتلا (کمک به بهبود). در این قسمت سوالات مربوط به هر دو جنبه را بررسی کردهایم:
آیا کرونا از مواد غذایی منتقل میشود؟
در مورد امکان انتقال کرونا از غذاهایی که در رستوران میخوریم، مواد غذایی و میوهها، سبزیجات و… هیچ مدرک مشخصی وجود ندارد. اما اگر شخصی آلوده به ویروس کرونا باشد و هنگام سرو غذا یا آماده سازی مواد غذایی ویروس را از طریق لمس یا ترشحات تنفسی روی مواد غذایی منتقل کند، امکان ابتلای شخصی که این مواد غذایی را میخورد وجود دارد.
در رستورانهایی که آشپز و کارکنان آنها اقدامات پیشگیرانه و مراقبتی انجام نمیدهند، غذا نخورید. همچنین میوهجات یا محصولاتی که ممکن است توسط افراد دیگر لمس شده باشد را قبل از مصرف با مواد غیر مضر ضد عفونی کنید. همچنین نکات زیر را برای پیشگیری رعایت کنید:
- مواد غذایی را تمیز بشویید.
- غذاها را کاملاً بپزید.
- از مواد اولیه و آب سالم برای پخت استفاده کنید.
- از چاقو و تخته گوشت دیگری که تمیز است استفاده کنید.
- دستان خود را بعد از لمس مواد خام بشویید تا هنگام لمس مواد پخته شده، آلوده نباشند.
آیا ویروس کرونا از طریق نوشیدن آب منتقل میشود؟
هیچ مدرک مشخصی در رابطه با وجود ویروس کرونا در آب آشامیدنی وجود ندارد. روش هایی که در تصفیه آب آشامیدنی شهری به کار برده میشود، باید این ویروس را در آب از بین ببرند. این روشها که شامل انواع فیلتراسیون و افزودن مواد ضد عفونی کننده به آب است توسط بسیاری از سیستمهای آب آشامیدنی شهری رعایت میشود.
آیا رژیم غذایی برای پیشگیری/درمان کرونا موثر است؟
داشتن یک رژیم غذایی خوب هنگام همه گیری ویروس COVID-19 بسیار مهم است؛ چه هنگام ابتلا و چه زمانی که هنوز مبتلا نشدهاید. رژیم غذایی خوب میتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و امکان ابتلا به کرونای شدید را به شدت کاهش دهد. تغذیه کرونایی ها و افرادی که نمیخواهند به نوع شدید بیماری دچار شوند شامل موارد زیر است(4):
- منابع متنوع میوه و سبزیجات تازه
- نمک کمتر در رژیم غذایی
- قند کمتر در رژیم غذایی
- اجتناب از مصرف الکل
- هیدراته ماندن و مصرف کافی آب و منابعی که آب کافی دارند.
- منابعی که مقدار متوسطی چربی و روغن دارند.
- شیردهی به نوزاد
آیا مکمل غذایی برای درمان یا پیشگیری از کرونا وجود دارد؟
خیر. تا کنون هیچ مکمل غذایی که بتواند به طور مستقیم از کرونا پیشگیری کرده یا آنها درمان کند به وجود نیامده است. با این حال، یک رژیم غذایی خوب میتواند با تقویت سیستم ایمنی بدن، مقاومت شما را در مقابل کرونا افزایش دهد.
توصیههای کلی
برخی از توصیههای کلی برای پیشگیری از ابتلا یا انتقال ویروس کرونا به دیگران در این بخش از مقاله آمده است. حتماً این توصیهها را بخوانید و در انتقال پیام آنها به دیگران کوشا باشید:
واکسن بزنید. چرا؟
همه ما میدانیم واکسنها بهترین راه پیشگیرانه برای مقابل با بیماریها هستند. بنابراین برای اینکه کرونا مدیریت شده و در سطح کشور و جهان کاهش پیدا کند، واکسیناسیون عمومی بسیار موثر خواهد بود. علاوه بر این، واکسنها احتمال مبتلا شدن به نوع سخت کرونا را کاهش میدهند.
دستان خود را ضدعفونی کنید. چرا؟
از جمله راههای انتقال کرونا، دستهای آلوده به ویروس است. شستشوی مداوم و دقیق دستها با آب و صابون یا استفاده از پدهای الکلی میتواند ویروس را از روی دستها پاک کند.
فاصله اجتماعی را رعایت کنید. چرا؟
از دیگر راههای انتقال ویروس کرونا به افراد، طریق تنفسی است. چه نزدیکان و چه افرادی که در اجتماع ملاقات میکنید، ممکن است به این ویروس آلوده باشند. برای جلوگیری از کرونا سعی کنید از افرادی که سرفه یا عطسه میکنند، فاصله بیشتری بگیرید؛ چرا که ویروسها میتوانند از قطرات کوچک بزاق که از طریق سرفه یا عطسه پرتاب میشوند، منتقل شوند. همچنین اگر سرفه یا عطسه میکنید، هنگام سرفه کردن یک پارچه تمیز جلوی دهان خود بگیرید و سپس دستمال را درون سطل زباله در بسته بیندازید.
از لمس دهان، چشم و بینی خود اجتناب کنید. چرا؟
ممکن است با دستان خود، اشیاء یا سطوح آلوده به ویروس کرونا را لمس کرده باشید؛ در اینگونه شرایط، دستان شما میتوانند ناقل بیماری کرونا را ایفا کنند. لمس چشم، بینی و دهان توسط دستان آلوده، منجر به انتقال بیماری کرونا خواهد شد.
روبوسی و دست دادن ممنوع. چرا؟
در مدت شیوع بیماری کرونا، از دست دادن خودداری کرده و همیشه فاصله ۱ متری را با دیگران حفظ کنید. حتی در صورت امکان بهتر است از منزل خارج نشوید.
قلیان را به صورت اشتراکی نکشید. چرا؟
علاوه بر اینکه قلیان مضرات فراوانی دارد، میتواند موجب انتقال ویروس کرونا شود. از آنجایی که ویروس کرونا میتواند از طریق بزاق یا تنفس منتقل شود، خطر انتقال آن از طریق شیلنگ آلوده قلیان وجود دارد. در صورتی که یکی از افراد به بیماری کرونا مبتلا بوده و از قلیان مشترک استفاده کند، امکان انتقال بیماری به سایر افراد وجود دارد.